پخش زنده
امروز: -
جدیدترین قسمت از مستند «چونان سرو» به پخش مستند پرتره دکتر محمد معین اختصاص دارد. او کسی است که در تکمیل لغتنامه دهخدا نقش مهمی داشت.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، «چونان سرو»، مجموعه مستندهای پرتره درباره چهرههای نامآشنای معاصر در حوزه فرهنگ، هنر و ادبیات است که به تهیهکنندگی مصطفی رزاق کریمی در شبکه مستند سیما تولید شده است.
جدیدترین قسمت از این مجموعه با عنوان «زندگی میان واژگان» به کارگردانی حنیف شهپرراد تولید شده است. این مستند پرترهای از محمد معین، استاد ادبیات، شاعر و لغتنامهنویس است.
شهپرراد، کارگردان این فیلم مستند گفت: در مجموعه «چونان سرو»، کارگردانی سه مستند پرتره از استادان علامه قزوینی، دکتر معین و سیدجعفر شهیدی را برعهده داشتم که هر سه سوژه به دلیل قرابت تاریخی و زمانی برایم بسیار جذاب بودند.
وی ضمن معرفی محمد معین افزود : دکتر معین فرد بسیار فرهیخته و نابغهای در ادبیات فارسی است. او خیلی زود وارد دانشگاه شده و به چند زبان دنیا مسلط بود ، همراه با دهخدا روی لغتنامهای کار کرد که تبدیل به یکی از گنجینههای ماندگار ادبیات فارسی شد.
همچنین «فرهنگ معین» دیگر اثر ماندگاری است که از او به یادگار مانده است. جالب است بدانید که دکتر معین اولین ایرانی است که موفق به دریافت مدرک دکترای ادبیات میشود. با این حال، دکتر معین خیلی زود از دنیا میرود. او به دلیل بیماری ناشناختهای حدود پنج سال در اغما بود و جان به جانآفرین تسلیم کرد.
این مستندساز گفت : نکته قابل توجه در زندگی دکتر معین که اوج فرهیختگی او را نشان میدهد این است که نیما یوشیج در وصیتنامهاش اختیار چاپ آثارش را به وی میدهد و علیاکبر دهخدا نیز تکمیل لغتنامه دهخدا را به دکتر معین محول میکند.
وی ضمن بیان شیوه روایت در این فیلم مستند گفت: در این مستند هم مصاحبه داریم، هم تصاویر آرشیوی و نریشن. خوشبختانه کسانی که جلوی دوربین ما آمدند چهرههای بزرگ و نامآشنایی در عرصه ادبیات هستند و مصاحبههای خوبی با آنها انجام شد. اساتیدی همچون عبدالله انوار، امیربانو کریمی، محمدعلی سجادی، حسن انوری، مهدی محقق و ... از جمله افرادی بودند که در این مستند درباره ابعاد علمی و اندیشهای دکتر معین سخن گفتند، همچنین گفتوگوی بسیار خوبی با نوه دکتر معین کارمین صراف داشتیم. علاوه بر این، خانم مهدخت معین، دختر دکتر معین کمکهای بسیار زیادی به ما کردند، او همه اسناد درباره پدرش را در اختیار ما گذاشت.
شهپرراد افزود : ساخت این مستند به دلیل اینکه تاریخی بودنش برایم بسیار جذاب بود و فرصت مطالعاتی بسیار خوبی برایم فراهم شد تا درباره کسانی که در حوزه لغتنامهنویسی و تصحیح کار کردند، تحقیق کنم.
از جمله عوامل تولید در این فیلم مستند می توان به نویسنده و کارگردان: حنیف شهپرراد، تهیهکننده: مصطفی رزاقکریمی، فیلمبردار: علی زاهدی، تدوین: روح الله رضایی، دستیار برنامهریز: فاطمه کلانتری، مجری طرح: سعید وزیری، گوینده: وحید نفر، گفتار متن و دستیار فیلمبردار: مجتبی حسینی و بازیگران: حمیدرضا برزو، امیر افشار و مهدی عابد اشاره کرد.
بر اساس این گزارش، مستند «زندگی میان واژگان» امروز یکشنبه ۲۲ خرداد ساعت ۲۱ از شبکه مستند سیما پخش میشود و بازپخش آن دوشنبه ساعت ۱۰، پنجشنبه ۲۶ خرداد ساعت ۱۹:۳۰ و جمعه ۲۷ خرداد ساعت ۱۲ است.