پخش زنده
امروز: -
معاون میراثفرهنگی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گفت: معتقدم ۱۴ اصل و ستون اصلی در خط مشی صنایع دستی وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد تا شاهد دوره روشنی در این حوزه باشیم.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما؛ علی دارابی گفت: در آستانه دو اتفاق مهم در کشور هستیم اسناد بالادستی که در حال نگارش است و باید به محضر رهبر انقلاب گردش کار شود و سیاستها و احکام در برنامه توسعه هفتم که باید جانمایی شود. ما در وزات خانه در ستاد تحول و برنامههای راهبردی مطالعاتی انجام دادیم که نظرات استانها میتواند کمک زیادی به آن کند.
علی دارابی گفت: صنایع دستی باید سند تحول را بر پایه ۴ اصل مبنی بر تغییر و تحول و توسعه و فناوری اجرا کند. این چهار اصل پارادایم حاکم بربرنامههای وزارتخانه است که هر معاونت باید برنامههای خود را بر پایه سند تحول مبتنی بر این چهار اصل تدوین کند؛ و این اصل اول راهبردی و مهمی است که باید دکتر جلالی آن را در اولویت برنامههای خود قرار دهد.
نکته دوم یک درگاهی است که در دولت ایجاد و اعلام شده که مشاغل و صنایع دستی که در حوزه وزارت میراث است باید پیشران و پیش قراول کسب و کارهای نوین باشد.
وی افزود:در حوزه میراث و صنایع دستی که بخش اعظم کار ما در این حوزه است باید یک مدیر پروژه وجود داشته باشد، چون این کار نیاز به آموزش، مدیریت میدانی، بازدید میدانی، نظارت و ارزیابی دارد. این کار باید به خوبی انجام شود نکته بعدی تحفیظ اختیار و تمرکز زدایی است. این مسئله راهبرد وزارت است. در مرحله اول مواردی که در سال گذشته اعلام شد یک دبیرخانه در معاونت توسعه منابع و سرمایه انسانی تشکیل و مرتب پایش شود. در هر معاونت باید بدون اینکه ساختاری اضافه شود یک مسئول یا یک متصدی این کار را انجام دهد. صنایع دستی باز هم در خط مقدم است و باید تفویض اختیار شود و این موضوع اهمیت زیادی دارد از این جهت که باید مورد توجه قرار گرفته و ما باید نشست افق تحول در این هفته داشته باشیم و مدیران استانها و معاونین موضوع صنایع دستی را در دستور کار قرار دهیم. مهندس ضرغامی و دکتر جلالی باید گفتگوهایی با این عزیزان در جلسههای حضوری برگزار کنند که اولین جلسه در تهران است و این بیانگر اهمیت صنایع دستی است این را باید به طور جدی برنامه ریزی کنیم.
بازارچههای صنایعدستی از اهمیت بالایی برخوردار هستند. این بازارچهها که با کمترین امکانات برپا میشوند و برپا کنندگان با کمترین درخواست و امکانات شغل کسب و کار نوین رابر پا میکنند و از بحث کسب و کار مهمتر این امیدی است که در مجموعهای که مخاطب آن اکثر بانوان و سرپرستان خانوارها هستند ایجاد میشود.
بازارچههای صنایعدستی باید در نقاط مرزی تقویت و در دستور کار قرار گیرد اینها صرفاً یک مبادله دیپلماسی است و روابط را تلطیف میکند و پیام صلح و دوستی را به کشورهای دوست و همسایه ترویج میکند اینها آوردههای مهمی است.
علی دارابی همچنان گفت: موافقت نامهای با شهرداری امضا میشود که از فضاهای شهری مثل پارک و بقیه اماکن برای عرضه صنایع دستی استفاده شود و این یک انقلاب بزرگ است.
حضور مستمر و پرتلاش در نمایشگاهها نکته بعدی است. همانطور که گفتم تقویم این کار هم در استانها و هم در ستاد باید مشخص شود. برنامههایی که باید در طول سال چه در نمایشگاهها و چه در جشنوارههای خارجی و داخلی با عزت و با اقتدار و برنامهریزی و آمادگی خوب حضور پیدا کنیم. عرصه صنایع دستی مشمول تحریم نیست و الان میتوان برای جام جهانی قطر رایزنی کرد و کارهای موزهای را که اعلام کرده ایم و هنرهای اسلامی را در قطر برگزار کنیم آن هم موانع مختلفی را در سر راه قرار دارند که امیدواریم حل شود.
دارابی افزود: در حوزه صنایع دستی کار بسیار راحت و روان است این فرصت خوبی است. باید تقویم داشته باشیم تا غافلگیر نشویم که زمان از دست ما برود و نباید با ضعیفترین حالت در نمایشگاه شرکت کنیم این روند آورده نداشته و اعتبار ما از بین خواهد رفت. گاهی وقتها موجب اهانت هم میشود لذا از این جهت خواهش میکنم بخش مربوطه کارگروه مربوط به این بخش را تاسیس و رونق کسب و کار در صنایع دستی و ارزآوری را شاهد باشیم. صنایع دستی در دیپلماسی سیاسی نقشآفرین است و حفظ اصالت آنها بسیار مهم است.
علی دارابی همچنین گفت: موضوع بعدی که در دولت پیگیر آن هستیم این است که همه مسئولان خارجی و مقاماتی که باید به انها هدایایی داده شود، این هدایا از صنایع دستی انتخاب گردد. این نیاز به یک برنامه ریزی دارد، اما باید این محصولات از انتخاب تا بسته بندی یک مجموعه زنجیره وار و متصل دارای برنامهریزی درست باشد.
وی گفت در صنایع دستی باید از هنرمندان حوزه صنایع دستی که سنشان بالا رفته استفاده شود که همه تجربهها را آموزش دهند.
دارابی افزود: نکته هفتم نهضت آموزش است که باید راه اندازی شده و آموزش زیربنای توسعه در هر زمینهای است. این انتقال آموزش را به طور جدی و اساسی در حوزه صنایع دستی باید دنبال کنیم.
هنر نقد کردن وصول و مطالبات بانکی موضوع مهم دیگری است که در حوزه اعتبارات و تسهیلات تلاش فراوانی در این زمینه شده است. در بحث بیمه هم پیگیریهای فراوانی شده تسهیلات و اعتبارات را میتوانیم در این حوزه استفاده و تفاهم نامهای که فردا با کمیته امداد انجام میشود میتواند منشا خیر و برکت برای هر دو طرف باشد. تشکیل یک ستاد برای آموزش، معرفی و تبلیغ و اطلاع رسانی صنایع دستی از اولویتهای پیش روی ماست تا مشکلات صنایع دستی حل شود.
معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همچنین افزود: نکته بعدی ارتباط گسترده مردم با سازمانهای مردم نهاد، سمنها و تشکلها صنوف مختلف است. ساختار اداری کشور یک ساختار اداری است که در حوزه میراث فرهنگی در بخش صنایع دستی کمتر با مسئله این چالشهای اداری روبرو باشیم. حیات صنایع دستی با تشکلها است. در همه بخشها میتوان سیاستگذاری، برنامه ریزی. نظارت و اجرا را در سطوح لایهها داشت که کمک حال ما باشد. نکته مهم بعدی بحث طراحی ساز وکارهای مرجعیت معاونت صنایع دستی و هنرهای سنتی است. صنایع دستی باید در جایگاه خودش باشد که مرجعیت آن در این است که این نیاز به لوازم دارد نیاز به همبستگی درون سازمانی در استان ها، لوازم و مقدمات واجبی که برای این کار لازم است فراهم شود باید در قوانین و مقررات بررسی شود.
مهندس ضرغامی با توجه به مشکلات مالی حمایتهای ارزندهای داشت تا نمایشگاه اسفند برگزار شود. نکته بعدی این است که باید ا ز برنامهریزان و ظرفیتهای بزرگ کشور استفاده کنیم و از دانش بنیانها و دانشگاهها که یک ظرفیت بزرگ است استفاده شود، موافقت نامه منعقد کنیم تا با ما همکاری کنند.
دارابی گفت: درترکیب این وزارت، ترکیبی از نیروهای لایق و کارآمد جوان و تحصیل کرده با اخلاق و با انگیزه است که باید دید در میراث چه خدماتی انجام میشود. نکته اخر مسئله عشق و علاقه به کار است انگیزه داشته باشیم وقت بزاریم و اراده برای ممکن کردن ناممکنها. باید تهدیدها را به فرصت تبدیل کنیم و فعل نوانستن را صرف کنیم این یک مسئله مهم است. ایران یک کشور بزرگ و پهناور که فراتر از تاریخ است مبالغه نیست این کشور اصفهان و میدان نقش جهان و عمارت عالی قاپو را دارد.
باید با عشق و علاقه و انگیزه که هر ناممکنی را ممکن کنیم امیدواریم روزهای پر رونق و پر نوید را برای صنایع دستی شاهد باشیم چرا که صنایع دستی در خط مقدم تمرکززدایی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.