پخش زنده
امروز: -
در گفتگوی ویژه خبری جمعه شب ۲۰ خرداد، شبکه یک سیما، در خصوص یکی از بزرگترین و پیچیدهترین سرقتهای بانکی در ایران صحبت شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما،صبح ۱۶ خرداد همانطور که در خبرها هم به آگاهی رسید خبر به سرقت رفتن ۱۶۲ صندوق امانات بانک ملی شعبه دانشگاه تهران منتشر شد. خبری که در ابتدا با یک سری تناقضات به ویژه راجع به آمار صندوقها مواجه بود و آمارهای مختلفی در این باره منتشر شد. از یک طرف هم زمان وقوع خود سرقت و نحوه سرقت هم باعث ایجاد شک و شبهههایی بین مردم شد، اما به هر حال بعد از چند روز تلاش پلیس، اعلام شد که سارقان این سرقت دستگیر شدند.
میهمانان برنامه در گفتگوی ویژه خبری قسمت دوم، سردار سرتیپ محمد قنبری رئیس محترم پلیس آگاهی فراجا و جناب آقای حسن مونسان عضو محترم هیأت مدیره بانک ملی هستند که به جزئیات بیشتر این سرقت میپردازیم.
سردار قنبری گفت: از این سرقت به معنای واقعی باید برای تقویت سطح ایمنی بانکها درس گرفت که متاسفانه از سوی برخی بانکها نادیده گرفته شده است
مجری: سردار شما در بررسیهایی که تا الآن انجام دادید احتمال تبانی بین مثلاً کارمندان بانک، رئیس شعبه، معاونینشان یا مثلاً افرادی که در آنجا تردد میکنند احتمالاً مسئولیتی دارند با سارقان، چیزی الآن کشف کردید که ارتباطی وجود داشته باشد؟
سردار قنبری افزود: این پرونده هنوز به اتمام نرسیده است ما همین صبح امروز یک جلسهای به ریاست خود سردار فرماندهی کل با تمامی عواملی که روی این پرونده کار میکنند برگزار شد و تمام جوانب این پرونده مورد بررسی دقیق کارشناسی قرار گرفت، ایشان تدابیر ویژه و خاصی ابلاغ کردند من الآن عرض میکنم حدود ۸۰ ـ ۹۰ درصد پرونده انجام شده و تا این لحظه هیچگونه دلیل یا مدرکی دال بر اینکه تبانی از طرف بانک صورت گرفته نداشتیم و سارقین کاملاً حرفهای بوده اند.
مجری: اینکه در گزارش گفتند که سابقه ندارند دروغ میگفتند؟
سردار: این ۱۰ نفری که به اصطلاح گفتند ۱۳ نفر، سارقین اصلی ۴ نفرند سارقین اصلی و آنهایی که ورود کردند به بانک و عملیات سرقت را انجام دادند این افرادی که الآن دستگیر شدند مرتبطین به موضوع هستند تعدادی از آنها اموال مسروقه نزدشان پیدا شده نگهداری میکردند تعدادی از اینها سارقین را تا فرودگاه رساندند و از آنجا هدایت کردند کمک کردند به خروج از کشور، برخی از آنها اقدامات بعدی و قبلی سارقین را تسهیل کردند، ولی مباشرین در سرقت چهار نفر هستند که ۲ نفرشان دستگیر شده اند و ۲ نفرشان هم در یکی از کشورهای همسایه با همکاری پلیس اینترپول در ایران دستگیر شده اند.
مجری: اینکه دوربینهای شهری گفته بودند قطع شده بوده صحت دارد؟
سردار: پلیس به قابلیت رسیده و آن بحث هوشمند سازی است که در پلیس اتفاق افتاد و یک مهندسی معکوسی که کارآگاهان پلیس انجام دادند و از طریق همین دوربینهایی که اعلام میشود قطع هستند ما اطلاعات ذی قیمتی را از صحنه بدست آوردیم، چون صحنه جرم دو تا صحنه دارد یک صحنه اصلی دارد که داخل بانک بود و یک صحنه مکمل دارد. همکاران ما با کار اطلاعاتی بسیار دقیقی که انجام دادند دادههای زیادی را از طریق سایر دوربینها و سایر قسمتها جمع آوری کردند و در تجزیه و تحلیل این دادهها و تقاطع گیریهایی که بین این دادهها و اقدامات این سارقین انجام گرفت ما محل سکونتشان را هم از طریق تقاطع گیری دادهها و از طریق سامانههای هوشمند پیدا کردیم.
مجری: آن چهار نفری که اشاره کردید آدمهای نخبه و متخصصی بودند؟
سردار: اینکه واقعا نخبه باشند خیر. ۲ نفر از سارقین که سارقین اصلی هستند و الآن هم در خارج از کشور مراحل انتقالشان دارد انجام میشود.
مردم باید بدانند واقعاً این کار، کار پیچیدهای بود، چون وقوع آن بازتاب بسیار زیادی داشت یکی از برنامههایی که الآن مردم ما را آزرده خاطر میکنند اینکه شما میگویید شکی نیست بله مردم که آزرده خاطر میشوند ما از لحاظ عینی الآن برابر استانداردهای جهانی و استانداردهایی که داریم مشکل امنیتی خاصی در حوزه انتظامی نداریم، ولی بازنشر این اتفاقاتی که دارد میافتد بازنشر وقوعاتی که دارد انجام میشود فضای مجازیای که به صورت گسترده به این اقدامات میپردازد ذهن مردم را یک مقداری به خودش مشغول کرده، من هم میخواهم ذهن مردم را متوجه این مسأله بکنم که پلیس با امکاناتی که دارد در این زمینه تواناست.
مجری: بالاخره امنیت یک چیزی است که مردم باید حس میکنند.
سردار: بله باید حس بکنند که پلیس این قدر توانمند است. این دو تا سارق، اینها قبلاً سال گذشته سابقه سرقت از بانک یکی از شهرهای شمالی کشور را داشتند آنهایی که خارج هستند.
مجری:، ولی اینهایی که داخل هستند آدم ویژهای نبودند به لحاظ علمی و تخصصی.
سردار: نه خیر آدم ویژه و نخبه و بسیار پیچیدهای که باشد، ولی کارشان بسیار حرفهای بوده است هم انتخاب محیطشان، هم عملیاتی که انجام دادند در نوع خودش از پیچیدگی خاص برخوردار بود همین که ردی واقعاً به جا نگذارند همه ردها همه دوربینهای بانک را منهدم کردند باز کردند و بردند که اثری از آنها باقی نماند، ولی با توانمندیای که در عزیزان پلیس بود این اتفاق افتاد و اینها بحمدالله شناسایی شدند و الآن هم در حال حاضر همکاران ما در سراسر کشور خدا وکیلی به صورت شبانه روزی دارند تلاش میکنند.
مجری: یک نکته خیلی مهمی که وجود دارد ببینید شعبهای که از آن سرقت شده شعبه بزرگی بوده به لحاظ جغرافیایی در مرکز شهر تهران واقع شده محلهای شلوغ که فکر میکنم به لحاظ رعایت اصول امنیتی جایی است که بالاخره خیلی توجه به آن است و نکته دیگر اینکه ظاهراً در نزدیکی شعبه یک پاسگاه نیروی انتظامی داریم درست است؟ یک کلانتری هم آنجاست.
سردار: بله در خیابان اصلی ما یک کلانتری داریم، ولی نزدیک به این محل نیست و مقداری فاصله دارد.
مجری: میخواهم بگویم در مرکز شهر تهران بیخ گوش کلانتری از یکی از شعب بزرگ تهران صندوق اماناتش سرقت رفته و چهار روز بعد تازه وقتی آمدند سر کار تازه فهمیدند که صندوقها خالی شده است اینجاست که احساسنا امنی به وجود میآید، منظورم این است میگویند امنیت چیزی است که مردم باید احساس بکنند نمیگویم نیست، هست، منتهی باید احساس بشود من وقتی نگاه میکنم کنار یک پاسگاه یک شعبه بزرگ صندوق امانات مرکز شهر تهران سرقت شده با تمام ادعاهایی که بانک ملی دارد که من اصول امنیتی و ایمنی و به روز و استانداردهای جهانی اش را رعایت کردم اتفاق میافتد بعد شما میگویید از درب پشتی ورودی که رفتیم دیدیم که مثل درب منزل است دو تا قفل کتابی زدند با یک دانه از این تجهیزاتی که آهن میبُرند که کولهای بوده حمل میشده یعنی خیلی چیز سبکی توانستند آن را برش بدهند راحت وارد بشوند بعد بِبَرند بعد از کشور خارج بشوند یک مقداری ماجرا پیچیده است.
سردار: دو تا بحث هست یکی بحث اینکه خب کلانتری میگوید در آنجا بوده چه جوری متوجه نشده؟! خب کلانتری اولاً با فاصله زیادی از آنجا هست اینکه چسبیده باشد آنجا کنارش پاسگاه باشد این جوری نیست.
مجری: حتماً که نباید چسبیده باشد.
سردار: نه منظور میگویم خب با فاصله آنجا وجود دارد، ولی وقتی که عملیات در داخل این مساحت به بزرگی در داخل بانک کسی متوجه نمیشود آن لحظه ورود در کمتر از دقیقه اتفاق افتاده که اینها از درب ورودی وارد شدند یعنی حداقل ما میگوییم ۵ دقیقه کمتر یا بیشتر آنجا از درب ورودی وارد شدند تمام عملیات در داخل انجام گرفته آنچه که وظیفه پلیس است روز دوشنبه بعد از خروج خود این سارقین به پلیس خبر داده شد یعنی ما دقیقاً ساعت ۷ مطلع شدیم ۷ و ۱۰ دقیقه همکاران ما در صحنه حاضر شدند عملیات جستجو و پیگیری و تعقیب را انجام دادند ساعت ۶ و ۴۰ دقیقه سارقین از کشور خارج شدند.
مجری:، ولی اگر همان پنجشنبه مطلع میشد پلیس، مانع از خروجشان میشدیم شاید خیلی از اموال که الآن کشف شده بیشتر کشف میشد.
سردار: قطعاً ما از خروجشان شاید جلوگیری میکردیم و زودتر از این مدت به نتیجه میرسیدیم.