پخش زنده
امروز: -
مدیرعامل آب منطقه ای استان گفت: بر روی همه چاه های بخش کشاورزی کنتور نصب می شود و میزان آب مصرفی طبق پروانه صادر شده خواهد بود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، مدیرعامل آب منطقهای در برنامه گفت و گوی ویژه خبری در خصوص چالشهای آب در بخش کشاورزی و مدیریت مصرف با استفاده از نصب کنتورهای هوشمند و پایش برخط مصرف آب توضیحاتی ارائه داد.
مدیرعامل آب منطقهای استان گفت: طرح آبرسانی به آبیک و همچنین خط آبرسانی به تصفیه خانه در این طرح تا تیرماه تکمیل میشود. همچنین طرح انتقال آب سد طالقان از مهمترین طرحهای آبرسانی استان است که از مجموعه آبهای سطحی که وارد ۱۶ شهر و ۱۹۵ روستا را آبرسانی خواهد کرد و اجرای آن به ۳۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.
ملکی تصریح کرد: پروژه تامین آب استان از سد طالقان از سال ۹۶ شروع شده بود، اما به علت عدم تامین اعتبارات قابل توجه تقریبا میتوان گفت متوقف شده بود و تصفیه خانه هم کمتر از ۸ درصد پیشرفت فیزیکی داشت. طرح آبرسانی به آبیک که نسبت به بخشهای دیگر حادتر بود به دنبال اعتبارات دولتی بودیم که به این پروژه در سال ۹۹ اعتبارات اختصاص داده شد و از ابتدای ۱۴۰۰ پروژه آغاز شد. خط انتقال آن ۱۷ ونیم کیلومتر است که ۹ و نیم کیلومتر آن با استان البرز مشترک است.
وی اظهار کرد: حجم کار در این سد بسیار سنگین است و میتوان گفت یکی از حیاتیترین پروژههای اخیر که در حال انجام است. لوله گذاری با استفاده از لولههایی به قطر ۱۴۰۰ و ۱۶۰۰ انجام میشود که در منطقه صعب العبور قرار دارد. بیشترین حجم کار حدود ۷۰ درصد مربوط به خرید لولهها بود که ۸۰ درصد آن انجام شد و ۱۰۰ میلیارد بدهکار لوله ساز و پیمانکار داشتیم که به علت عدم تامین اعتبار پروژه چندین ماه تقریبا متوقف بود.
مدیرعامل آب منطقهای استان گفت: در دولت جدید پیگیریهایی صورت گرفت که انتهای سال ۱۴۰۰ اعتبار ۱۵۰ میلیارد تومان به صورت نقد اختصاص یافت و مطالبات پرداخت شد و پروژه به سرعت پیش رفت که طبق پیش بینیها ان شاالله خط انتقال تا آخر ۱۴۰۱ به پایان خواهد رسید و البته بخش آبیک به مخزن وصل شده است.
ملکی گفت: در حال حاضر مشکل اعتباری نداریم، اما پروژه بسیار سنگین است مانند ساخت دو دستگاه پل و حفاریهای متعدد، و نیاز به ۱۰۰ عدد شیر در قطرهای بزرگ که بسیار هزینه بر و تامین و حمل آن بسیار زمان بر است.
وی با اشاره به مشکلات تصفیه خانهای گفت: تصفیه خانه اصلی استان نتیجه نداد و تحویل داده نشد به همین منظور تصفیه خانه اختصاصی برای آبیک احداث شده که در مراحل آخر است و به زودی وارد مدار بهره برداری خواهد شد که با تکمیل تصفیه خانه اصلی این تصفیه خانه موقت حذف خواهد شد.
ملکی تصریح کرد: با توجه به تورم چند ساله پروژه سد طالقان از ۱۵۰۰ میلیارد به ۳۲۰۰ میلیارد تومان رسیده است. موافقت نامه این پروژه ۳۰ درصد دولتی و ۷۰ درصد خصوصی است. مراحل گوناگون و اخذ مجوزها در طول ۲ سال انجام شده و سرمایه گذار این طرح در طول ۴۵ روز آینده مشخص خواهد شد. این پروژه بزرگترین پروژه استان است که بیش از ۴ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد. اما نعمات بیشماری خواهد داشت که کیفیت بالای آب و عدم قطعی آب از آن دسته است. سرمایهای که برای این پروژه در استان هزینه میشود باعث سرمایه گذاریهای مجدد در استان میشود که برای منطقه موثر و مفید خواهد بود. سرمایه گذار بخش خصوصی با ویژگیهای خود به دنبال انجام سریع پروژه است و با توجه به تورم موجود در طول سه سال آینده انجام خواهد شد. تصفیه خانه و خطوط فرعی هم به پروژه اضافه شده است.
ملکی گفت: به توصیه وزیر نیرو، همه پروژه یک پکیج کامل در نظر گرفته شده است یعنی سرمایه گذار تا آخرین روستا آبرسانی خواهد کرد و منتظر اعتبارات دولتی نخواهد بود. در توافق قرار است به سرمایه گذار آب و پساب اختصاص داده شود که از هر لحاظ برای رشد و توسعه استان مفید و موثر خواهد بود.
مدیرعامل آب منطقهای استان گفت: بر اساس آخرین آمار حدود ۲ میلیارد و ۳۰۰ میلیون مترمکعب مصرف اب در استان داریم که ۸۸ درصد آن توسط بخش کشاورزی است و حدود ۴ درصد صنعت و بقیه آب آشامیدنیست که تولید آب بیشتر از آبهای زیرزمینی است. مردم و سازمانهایی مثل جهادکشاورزی باید روی مصرف بهینه آب توجه ویژه داشته باشند. مهمترین مشکل در حوزه آب این است که بخش بزرگی از آب کشاورزی توسط کسانی مصرف میشود که دانش روز را ندارند و در ازای مصرف آب، تولید قابل توجهی ندارند که اگر این نقص برطرف شود در حوزه آب استان مشکل نخواهیم داشت.
ملکی گفت: یکی از مشکلات ما کسری آب در مخزن دشت قزوین و پایین رفتن سطح آب آن است که باید مصرف مدیریت شود. مهمترین موضوعات استان اصلاح الگوی مصرف است که در این زمینه باید آمایش ملی انجام شود و در آن برای هر استان سهم تولید در نظر گرفته شود. این آمایش بر اساس شرایط هر منطقه برآورد میشود. محصولات کشاورزی که چگونه و در کجا باید کاشته شوند در این سند آمایش قرار میگیرد.
وی ادامه داد: برای جبران کسری مخزن باید دو عمل انجام شود. اول جلوگیری از برداشت غیرمجاز آب که در حال پیگیری مشترک با جهادکشاورزی هستیم. دوم هم مدیریت در برداشت از چاههای مجاز که باید سهمیه قانونی در نظر گرفته شود. کنتور آب هوشمند دقیقا همین کار را انجام میدهد. قاعدتا زمانی که پروانه بهره برداری صادر میشود با کار کارشناسی پروانه ارزیابی میشود. کنتور پارامترهای دبی و ساعت کارکرد یعنی حجم آب را کنترل میکند. هدف از نصب کنتور آب، حفظ منابع برای کشور و نسلهای آینده است. در سنوات گذشته باغهایی به صورت غیرمجاز احداث شده است که با تداوم آن دشت را از دست خواهیم داد. کشاورزان در این زمینه هم اکثرا همکاری داشته اند که در صورت عدم تمکین برخورد قانونی هم خواهد شد.
مدیرعامل آب منطقهای استان گفت: قانونی که سال ۱۳۸۹ تصویب شد بر این اساس است که برای چاههای احداث شده قبل از سال ۱۳۸۵ پروانه محدود به نام فرم یک صادر شده است و به هر چاه نیم لیتر پروانه اختصاص داده شده است. ۱۳ هزار و ۵۰۰ هکتار باغ زیر کشت این چاهها بود البته باغهای قدیمی که در اندازه حداقلهای نیاز آب اختصاص داده شده است. توصیه میشود که کشاورزان به درختکاری با چاههای محدود اقدام نکنند که سفرههای زیرزمینی را خالی میکند. البته پروانههای فرم یک در حال صدور است و همه چاههای استان متصل به کنتور خواهد شد و به صورت آنلاین پایش میشوند.
ملکی گفت: یکی از پروژههایی که اجرای آن سالیان زیادی طول کشید سد بالاخانلو بود که خوشبختانه در دو سال اخیر پیشرفت قابل توجهی داشته که ان شاالله در دهه فجر امسال به بهره برداری خواهد رسید. این سد صرفا برای تامین آب آشامیدنیست که برای ۵ شهر و ۳۰ روستا در جنوب استان با این سد تامین خواهد شد. برای تکمیل سد بالاخانلو ۲۰۰ میلیارد و تصفیه خانه و خط انتقال ۶۰۰ میلیارد تومان و برای تکمیل سد نهب ۲۰۰ میلیارد و کانال انتقال آن ۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
مدیرعامل آب منطقهای استان تصریح کرد: در موضوع گردشگری آب در سد نهب و زیاران نیز مجوز از میراث فرهنگی گرفته شده است و فراخوان آن تا دو ماه آینده منتشر خواهد شد. سد نهب دریاچه خوبی دارد که برای آن قایقرانی و موضوعات ورزشی و ماهیگیری و رستوران و ... در نظر گرفتیم که به یکی از زیباترین مناطق گردشگری استان تبدیل خواهد شد.