پخش زنده
امروز: -
آنچه میخوریم میتواند مستقیماً بر التهاب و استرس اکسیداتیو در بدن ما تأثیر بگذارد، که هر دو میتواند بر خطر بیماریهای عصبی از جمله آلزایمر و پارکینسون تأثیر بگذارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز زنجان ؛ حافظه یکی از مهمترین قابلیتهای مغز است که گرچه با افزایش سن امکان دارد تاحدی ضعیف شود اما انجام فعالیتهای ذهنی، یادگیری مطالب مختلف و خواب کافی تاثیر جدی بر حفظ آن دارد. در این زمینه تغذیه نیز نقش اساسی خواهد داشت و مصرف برخی خوراکیها میتواند از بروز تحلیل شناختی و ضعف حافظه پیشگیری کند.
گردو یکی از بهترین خوراکیها برای مغز است زیرا مقدار فراوانی روغن گیاهی مانند اسید آلفالینولئیک دارد که بر عملکرد سلولهای عصبی تاثیر میگذارد. براساس مطالعات، مصرف منظم گردو و روغن زیتون قابلیتهای مغز را تقویت کرده و از تحلیل شناختی نیز پیشگیری میکند.
لوتئین موجود در سبزیجات سبز مانند کاهو، اسفناج، بروکلی، کلمپیچ و... در پیشگیری از تحلیل شناختی و بهبود حافظه نقش دارد که بهتر است تازه مصرف شود. ویتامینK و بتاکاروتن این سبزیجات نیز برای سلامت عمومی بدن بهخصوص مغز موثر است. فیلوکینون، نیتراتها و فولات از دیگر ریزمغذیهای موثر در تقویت حافظه هستند که هرچه رنگ سبزیجات تیرهتر باشد، مقدار این ریزمغذیها بیشتر است. نیتراتها بهدلیل بهبود خونرسانی به مغز و تامین اکسیژن، مفید هستند زیرا زمانی که سلولهای مغز بهاندازه کافی اکسیژن دریافت نکنند، آسیب می بینند.
انگور قرمز، توتفرنگی، شاتوت، زغالاخته و تمشک از جمله بهترین میوهها برای تقویت قابلیتهای مغز است. این میوهها سرشار از رنگدانههای طبیعی بهنام آنتوسیانینها هستند که بر عملکرد مغز تاثیر دارند. خواص آنتیاکسیدانی و محافظت از نورونها باعث میشود روند تحلیل شناختی کاهش یابد و حافظه تقویت شود. براساس مطالعات، پلیفنولهای انگور قرمز خواص آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی بالایی دارند که در بهبود خونرسانی به مغز و کاهش عوارض رادیکالهای آزاد کاملا موثر است.
تخممرغ بهخصوص زرده حاوی لوتئین است. این خوراکی حاوی آنزیمی بهنام کولین است که ترکیبی بهنام استیلکولین تولید میکند و ناقل عصبی ضروری برای تقویت حافظه است. این ماده باید از طریق تغذیه تامین شود زیرا بدن قادر به سنتز آن نیست. دریافت کافی کولین طی دوران بارداری برای رشد مغز جنین اهمیت دارد زیرا ارتباط نورونها را بهبود میبخشد. جوانه گندم نیز سرشار از کولین است.
اسیدهای چرب امگا3 و 6 برای عملکرد مطلوب مغز ضروری است که ماهیهای چرب مانند ساردین و سالمون منابع غنی هستند. ماهی همچنین سرشار از سلنیوم است که برای تولید ناقلهای عصبی نیز ضروری خواهد بود.
روغن زیتون حاوی اسید اولئیک و ترکیبات آنتیاکسیدانی است که در بهبود حافظه موثر است. این ماده برای بدن بهخصوص مغز مفید است زیرا به تامین چربیهای باکیفیت برای عملکرد مناسب غلافهای میلین؛ پوششهای محافظ نورونها، کمک میکند. نتایج مطالعات مختلف نیز نشان داده اند که مصرف روغن زیتون به پیشگیری از آلزایمر کمک می کند.
قهوه بهدلیل تاثیر محرک شناخته میشود اما جالب اینکه به بهبود حافظه نیز کمک میکند. کافئین دارای اثر محافظتی در برابر زوال شناختی است و در عینحال عملکرد مغز را تقویت میکند. براساس پژوهشها، مصرف متعادل قهوه در کاهش خطر ابتلا به آلزایمر و سکته مغزی نقش دارد. البته چای سبز و سیاه نیز بهدلیل ترکیبات آنتیاکسیدانی در تقویت حافظه موثر هستند.