پخش زنده
امروز: -
قزاقستان امروز (یکشنبه) همه پرسی قانون اساسی برای پایان دادن به سی سال حکومت خاندان نظربایف برگزار کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ خبرگزاری فرانسه گزارش داد، در آلماتی و نورسلطان پایتخت، شعب رای گیری ساعت ۷ صبح به وقت محلی باز شدند و قرار است ساعت ۸ بعد از ظهر بسته شوند. در غرب کشور رای گیری یک ساعت بعد پایان مییابد.
«نورسلطان نظربایف» رئیس جمهور پیشین و خاندان وی سی سال زمام امور را در قزاقستان به دست دارند هر چند پایههای حکومت آنها در شورشهای اخیر کشور متزلزل شد.
قزاقستان، سرشار از مواد معدنی و هیدروکربن، در ماه ژانویه با خشونتی که بیش از ۲۳۰ کشته بر جای گذاشت، دچار تزلزل شد.
ناآرامیها در قزاقستان که شدیدترین خیزش از زمان استقلال این کشور در سال ۱۹۹۱ بود، با اعتراضات مسالمت آمیز در اعتراض به افزایش قیمت سوخت آغاز شد و سپس به درگیری بین نیروهای نظامی و غیرنظامیان تبدیل گردید.
«قاسم جومارت توکایف»، رئیسجمهور کنونی ۶۹ ساله قزاقستان دست نشانده نورسلطان نظربایف ۸۱ ساله قلمداد میشود.
نظربایف در سال ۲۰۱۹ از سمت خود کنارهگیری کرد، اما نفوذ سیاسی وی بر کشور حاکم است.
شورشهای ژانویه نقطه عطفی را رقم زد، زیرا به نظر میرسید توکایف از این بحران برای از بین بردن نفوذ نظربایف استفاده کرده است.
قاسم جومارت توکایف ماه گذشته خواستار برگزاری همه پرسی قانون اساسی شد.
اصلاحات قانون اساسی باید حدود یک سوم مواد قانون اساسی را اصلاح کند و به ویژه قرار است عنوان رئیس ملت قزاق را از نورسلطان نظربایف سلب کند. این عنوان موجب شده است نظربایف اختیارات قابل توجهی داشته باشد.
بر اساس یکی از بندهای اصلاحی، بستگان مسئولان بلندپایه نمیتوانند سمتهای عمده دولتی را اشغال کنند، اقدامی که آشکارا برای کنار زدن خانواده نظربایف در نظر گرفته شده است.
توکایف گفت همه پرسی باید یک رژیم فرا ریاست جمهوری را که مدتها توسط نورسلطان نظربایف مشخص شده بود، حذف کند.
احتمال خیلی زیادی هست که همه پرسی رای لازم را بیاورد، زیرا صداها علیه یک دولت اقتدارگرا بلند شده است.
دلایل دقیق شورشهای ژانویه همچنان مرموز است. خشونت مرکز آلماتی را ویران کرده بود، اما شهر نورسلطان، آستانه سابق که در سال ۲۰۱۸ به افتخار نظربایف تغییر نام داده شد، از ناآرامیها در امان ماند.
توکایف تروریستها را به تلاش برای به دست گرفتن قدرت متهم کرده است.
توکایف پس از بحران به طور علنی از نظربایف انتقاد و او را به حمایت از ثروتمندان متهم کرد. برادرزاده رئیس جمهور سابق در ماه مارس دستگیر و به اختلاس متهم شد.
نظربایف و توکایف هر دو از روابط نزدیک با روسیه و چین حمایت میکنند.
در طول شورشها، توکایف از روسیه کمک خواست، روسیه نیز به عنوان بخشی از یک اتحاد نظامی نیروهای خود را راهی قزاقستان کرد.
نورسلطان نظربایف از ژانویه به ندرت در انظار عمومی ظاهر شده است. اما او روز دوشنبه در مصاحبهای خواستار رای مثبت به اصلاحات شد.