گام بلند نخبگان داخلی در حفاظت الکترونیک از سامانههای دفاعی کشور
یک شرکت دانشبنیان با استفاده از توان متخصصان داخلی موفق به تولید محصولاتی شد که سامانههای دفاعی زمینی و هوایی کشور را در مقابل جنگ الکترونیک حفاظت میکند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، نقش سامانههای پدافندی کشور در بازدارندگی از تهاجم دشمنان و تهدید اهداف هوایی و زمینی برای محافظت از تأسیسات حیاتی و مراکز مهم شهری بسیار حائز اهمیت است، اما در جنگ الکترونیک که در دنیا راه افتاده است، همین سامانهها را مورد حمله و تهاجم قرار میدهند.
متخصصان ایرانی در یک شرکت دانش بنیان مستقر در مرکز رشد دانشگاه خواجه نصرالدین طوسی توانستند محصولاتی را برای حفاظت سامانهها در جنگ الکترونیک طراحی و تولید کنند.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان، گفت: این شرکت با ایده محصولات حسگری، راداری و جنگ الکترونیک بنیانگذاری شده است و در حوزههای مخابرات، راداری، مخابرات رادیویی، هوا فضا، مراقبتهای رادیویی و سامانههای پیشرفته دفاعی فعالیت دارد.
وی با بیان اینکه محصولات طراحی شده در این شرکت بیشتر در حوزه دفاعی کشور کاربرد دارند، از جمله این محصولات را سامانههای حفاظت الکترونیکی عنوان کرد که سامانههای نهادها و پرندههای مختلف بدون سرنشین کشور را از لحاظ الکترونیکی و جنگ الکترونیک حفاظت میکند.
این فناور ادامه داد: هدف از محصولات طراحی شده در این شرکت آن است که داراییها و مکانیزمهای دفاعی حساس کشور در مقابل جنگ الکترونیک مصونیت داشته باشند، برای این کار احتیاج به فناوریهای مختلف هم از لحاظ مکانیکی و هم از لحاظ ارتباطی برای استخراج اطلاعات محیط و ایجاد عکس العمل است.
پیروز مجال اشرافی با بیان اینکه مجموعه محصولات این شرکت برای پلتفرمهای مختلف این کار را انجام میدهند، گفت: کار حفاظت از جنگندههای مختلف کشور و حفاظت از سامانههای پدافندی کشور از جمله مواردی است که توسط این محصولات انجام میشود؛ چرا که سامانههایی که خودشان نقش حفاظت قسمتی از شهرها یا نواحی مختلف کشور را در مقابل حمله هوایی دارند، ممکن است تحت حمله قرار گیرند و آسیب پذیر باشند.
وی یادآوری کرد: ما با استفاده از محصولات طراحی شده در این شرکت سامانه دفاعی را حفاظت الکترونیک میکنیم. در کل مجموعه سامانههایی که حساسیت به جنگ الکترونیک دارند و به این لحاظ آسیب پذیری دارند چه روی زمین و چه روی هوا حفاظت میکنیم. طرحهایی نیز در این خصوص تعریف شده و در حال پیگیری است.
این فناور با بیان اینکه محصولات این شرکت مهندسی معکوس یا بومی سازی شده است، افزود: بسیاری از زیرساختهای پردازشی در کشور وارداتی است، در ایران قابلیت اینکه زیرساختهای الکترونیک را تولید کنیم، نداریم، اما تمرکز اصلی شرکتهایی که مثل ما کار میکنند روی مغز افزار و الگوریتمهایی است که بر روی پلتفرمها ریخته میشود یعنی پلتفرم یک نوع زیرساخت پردازشی است که باید برنامه نویسی شود.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان ادامه داد: تمام این محصولات بومی است، زیرا به خاطر محدویتهایی که وجود دارد حتی اگر محدودیتها نیز وجود نداشت، الگوریتمهایی که روی این پلتفرمها وجود دارد، از یک کشوری به کشور دیگر به سادگی قابل انتقال نیست.
وی ادامه داد: در این حوزه به این صورت نیست که محصولات دیگر را رصد نکنیم و ایده نگیریم، ولی اصولا اطلاعات خیلی جزئی است و ما نمیتوانیم با استفاده از آنها مهندسی معکوس کنیم.
این فناور گفت: تمام مواردی که به عنوان الگوریتمهای پردازشی، شناسایی محیط، عملکردها و حفاظتهایی که انجام میشود، کدهایی است که توسط متخصصان داخلی نوشته شده است.
مجال اشرافی با یادآوری اینکه در طراحی محصولات شرکت از فناوری هوش مصنوعی استفاده شده است، افزود: هوش مصنوعی یک فرآیند رو به رشد است، زمانی شاید ماشین حساب در حیطه هوش مصنوعی قرار میگرفت، اما در حال حاضر این سامانهها دائم از لحاظ هوشی، هوشمندتر میشوند مثلا تاکنون اینطور بوده که اگر قرار بود از یک پلتفرم پرنده محافظت کرد یک سری اطلاعات اولیه به شما داده میشد که باید در چه محیطی وارد شوید و با چه اهدافی روبرو میشوید، اما امروز به این صورت نیست.
وی بیان کرد: پرنده کاملا به صورت کور و هوشمند بلند میشود، محیط خود را میشناسد و براساس خطراتی که خودش در محیط خود درک میکند بدون اینکه خلبان را درگیر کند، میتواند از خودش حفاظت کند، در محصولات تولیدی این شرکت به ساختار پیچیده اجازه میدهد را که خطرهایی که در محیط برای آن وجود دارد، شناسایی کند و عکس العمل مناسب نشان دهد.
این فعال فناور گفت: در حال حاضر محصولات این شرکت دانش بنیان در مراکز دفاعی کشور استفاده میشود.