پخش زنده
امروز: -
چاقی، پوسیدگی دندان و پوکی استخوان از شایعترین عوارض مصرفِ طولانی مدتِ این نوشیدنی است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز اصفهان؛ هر قوطی نوشابه گازدار حاوی ۱۰ قاشق چایخوری شکر، ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلوکالری انرژی٬ ۳۵ تا ۵۵ میلی گرم کافئین است.
این مقدار شکر، کالری و مواد افزودنیِ مضر در یک محصول که هیچ ارزش غذایی ندارد٬ نگران کننده است؛ مصرف این نوشیدنی، به دلیل دارا بودن کالری بالا٬ اشتهای افراد را برای مصرف مواد غذاییِ مفید مانند سبزیجات٬ پروتئین ها، لبنیات و سایر مواد غذاییِ باارزش کاهش میدهد.
افرادی که به مصرف این نوشابهها روی میآورند، مصرف شیر و فرآوردههای مشابه آن را کم میکنند. همین امر، باعث میشود کلسیم کمتری به بدن افرادی که این نوشابهها را مصرف میکنند، نسبت به آنهایی که مصرف نمیکنند، برسد. این موضوع، به ویژه برای کودکان و نوجوانان که در سنین رشد هستند، در آینده ممکن است مشکل ساز شود.
یکی از اجزای اصلی نوشابه اسید فسفریک است. اثر اسید فسفریک دفع کلسیم از استخوان هاست که احتمال بروز پوکی استخوان را افزایش میدهد. در ضمن، کلسیم برداشته شده از استخوانها در خون جریان مییابد که ممکن است به رسوبِ کلسیمِ اضافی در کلیهها منتهی و در طولانی مدت، به سنگ کلیه منجر شود. از سوی دیگر، برای جذب کلسیمِ موجود در غذاها از طریق دستگاه گوارش نیز نیاز به برقراری نوعی تعادل میان میزان کلسیم و فسفر است. وقتی این تعادل بر اثر نوشیدن نوشابه گازدارِ حاوی اسیدفسفریک به هم میخورد، جذب کلسیم از دستگاه گوارش نیز دچار اختلال میشود.
بنابراین، بدن از یک سو، از کلسیم ذخیره شده در استخوان استفاده میکند و از سوی دیگر، به راحتی نمیتواند کلسیم جذب کند و در نتیجه، دچار نوعی فقر کلسیم و کاهش تراکمِ استخوانی و در نهایت، پوکیِ بافتِ استخوان میشود. کما اینکه بر اثر نوشیدن بیش از حد نوشابههای گازدار، سن ابتلا به پوکی استخوان در ایرانیان به ویژه زنان تا ۳۵ سال کاهش و میزان شکستگیها ۳ تا ۴ برابر افزایش یافته است.
خاصیتِ اسیدیِ نوشابههای گازدار سبب فرسایش مینای دندانها میشود و میزان بالای قندِ این گونه محصولات، پوسیدگی دندانها را تسریع میکند.
نوشابهها به دلیل داشتن کالری بالا باعث چاقی میشوند. هر لیوان نوشابه (۲۴۰ میلی لیتر) حاوی تقریبا ۳۰ گرم قند یعنی ۱۲۰ کیلو کالری انرژی است؛ بنابراین، اگر فردی روزانه فقط یک لیوان نوشابه بدون کاستن از میزان مصرفِ سایر مواد غذایی بنوشد، هر ماه، نیم کیلوگرم به وزن او اضافه میشود.
ضمنا، کافئین موجود در نوشابه سبب بی خوابی و افزایش تپش قلب و کم آبیِ بدن میشود؛ از سوی دیگر، نوعی اعتیاد در مصرف کننده ایجاد میکند.
به خاطر داشته باشید که بیماریها یک شبه پدیدار نمیشوند، بلکه در طی سال ها، بر اثر پیروی از رژیمهای غذایی نامناسب ایجاد میشوند؛ بنابراین، مصرف نوشابههای گازدار را به حداقل برسانید و درعوض به نوشیدن آب٬ آبمیوه طبیعی٬ شیر و دوغ روی آورید.