گلاب گیری با عطر صلوات؛
استشمام عطر گل محمدی در مزارع شهرستان ملایر
این روزها برداشت گل محمدی در ۱۸۶ هزار هکتار از زمینهای ملایر آغاز شده است.
کشاورزان ملایری ۶۶ درصد از گل محمدی استان را تولید میکنند.
بیشتر بدانیم:
گل محمدی با نام علمی: Rosa damascene نام نوعی گل رز است که یک رقم دوررگه از ترکیب گلهای رز گالیکا و نسترن شیرازی است و بر پایه بررسیهای دیانای آن، اشتراک ژنتیکی زیادی با گل رز قزاقی دارد و احتمالاً در گذشته، از گردههای آن، در تولید این رقم، استقاده شدهاست.
از برخی نمونههای این گل، گلاب میگیرند. این گونه از رز مقاومت بالایی در مقابل کمآبی دارد. این گیاه مانند سایر رزها، درختچهای برگریز است که ارتفاع آن به ۲٫۲ متر نیز میرسد و شاخههای آن با خارهای تیز و محکمی حفاظت میشود. گل محمدی طیف رنگی از صورتی روشن و متوسط تا سرخ روشن دارد.
گلبرگهای خشکشده گلمحمدی جهت تهیه محصولاتی، چون مربا، گلاب و اسانس استفاده میشود که از آنها در صنایع دارویی، عطرسازی، فراوردههای بهداشتی و آرایشی و صنایع غذایی استفاده میشود. برای تهیه مربا و در صنایع تولید و تهیه بستنی و گلقند نیز از گل محمدی استفاده میشود.
از گلاب و پودر گلبرگهای خشکشده این گل، به عنوان یک ادویه بهویژه در آشپزی خاورمیانه و هند استفاده میشود.
مناطق مورد کشت گل محمدی اغلب مناطق کوهپایهای و اقالیم خشک و نیمهخشک با تابستانهای معتدل و خشک و زمستانهای سرد است.
ایران حدود ۴۷۰۰ هکتار سطح زیر کشت گل محمدی دارد. گل محمدی در ایران فقط یکبار در سال برداشت میشود، اما به دلیل چهار فصل بودن هوای ایران، میتوان زمینه پرورش چنین گلهایی را در اکثر نقاط ایران فراهم کرد و از لحاظ علمی نیز امکان اصلاحِ عطر و اسانس آن گلها وجود دارد. این گل در دمای ۱۵ تا ۲۱ درجه هوایی بهترین رشد را دارد. اما اگر اختلاف درجه حرارت هوا در شب و روز ۵ تا ۱۰ درجه باشد، گلها خوشبوتر خواهد بود.
بعضی از کشورها برخی ارقام بومی گل محمدی ایرانی را برای خود بردهاند و آن را اصلاح و به نام خود ثبت کردهاند که از جمله آنها میتوان، به کشور بلغارستان و افغانستان اشاره کرد.