پخش زنده
امروز: -
«هنری کیسینجر» وزیر امور خارجه اسبق و مشاور امنیت ملی پیشین آمریکا در اجلاس داووس گفت: درگیری اوکراین با روسیه باید تا دو ماه دیگر پایان یابد، وگرنه از کنترل خارج میشود.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اینترنتی شبکه آرتی، وزیر امور خارجه سابق آمریکا در سخنرانی ویدئو کنفرانسی خود در جمع نخبگان غربی در مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس در روز دوشنبه گفت: فرصت کوچکی برای پایان دادن به درگیری مسلحانه در اوکراین و یافتن راه حل صلح وجود دارد. فراتر از آن، روسیه ممکن است برای همیشه از بقیه اروپا جدا و به متحد دائمی چین تبدیل شود.
دیپلمات کهنه کار ۹۸ ساله درباره بحران اوکراین گفت: مذاکرات برای صلح (بین روسیه و اوکراین) باید ظرف دو ماه آینده یا بیشتر آغاز شود. نتیجه جنگ نیز باید قبل از ایجاد تحولات و تنشهایی که غلبه بر آن دشوارتر است مشخص شود.
وی افزود: نتیجه، مابقی روابط اروپا با روسیه و اوکراین را به طور یکسان تعیین خواهد کرد. به لحاظ ایده آل، نقطه تعیین کننده و حدفاصل باید بازگشت به وضعیت پیشین باشد.
کیسینجر در ادامه گفت: «من معتقدم ادامه جنگ فراتر از آن نقطه، آن را نه به جنگی برای آزادی اوکراین که با انسجام زیاد توسط ناتو انجام شده بود، بلکه به جنگی علیه خود روسیه تبدیل میکند».
کیسینجر از مجریان برجسته رویکرد سیاست واقعی در روابط بینالملل است - که منافع عملی کشورها را بر مواضع ایدئولوژیک آنها ترجیح میدهد.
وی خاطرنشان کرد: حدود هشت سال پیش، وقتی بحران اوکراین با یک کودتای مسلحانه در کی یف آغاز شد، وی از تبدیل شدن اوکراین به یک کشور بی طرف و اینکه «پلی بین روسیه و اروپا باشد تا اینکه خط مقدم گروهها در اروپا باشد» حمایت کرد.
کی یف در عوض، عضویت در ناتو را به عنوان یک هدف راهبردی دنبال و راه را برای خصومتهای کنونی هموار کرد.
کیسینجر گفت، فرصتی که او در آن زمان تبلیغ کرد و دیگر وجود ندارد، «هنوز میتوان آن را به عنوان یک هدف نهایی تصور کرد».
این دیپلمات گفت که غرب باید این تصویر بزرگتر را در نظر و به یاد داشته باشد که «روسیه برای ۴۰۰ سال بخشی اساسی از اروپا بوده است».
وی هشدار داد که این قاره باید مراقب باشد «تا روسیه به اتحاد دائمی با چین سوق داده نشود».
وزیر امور خارجه اسبق و مشاور امنیت ملی پیشین آمریکا به تشدید درگیری بین چین و آمریکا متحده اشاره کرد و گفت که دو کشور اکنون یکدیگر را به عنوان تنها رقیب استراتژیک خود در صحنه جهانی میدانند.
وی گفت که رقابت تسلیحاتی بین دو کشور یک سناریوی نگران کننده برای کل جهان است.
کیسینجر در ادامه گفت: «تضاد با فناوری مدرن که در غیاب مذاکرات قبلی کنترل تسلیحات انجام شد، به طوری که معیارهای تعیین شده محدودیت وجود نداشته باشد، یک فاجعه برای بشریت خواهد بود».
گردهمایی این هفته در داووس جدیدترین مجمع بینالمللی بود که از ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین دعوت شده بود تا از جانب کشورش مسایل را مطرح کند. وی در سخنرانی خود خواستار ارسال سلاح بیشتر برای کی یف و تحریمهای بیشتر علیه روسیه شد. زلنسکی مدعی شد که مسکو علاقهای به مذاکره صلح ندارد.
روسیه بارها گفته است که این اوکراین بود که مذاکرات صلح را پس از پیشرفتهایی در استانبول در اواخر ماه مارس متوقف کرد.
«آندری رودنکو» معاون وزیر امور خارجه روسیه روز دوشنبه با تکرار این موضع به خبرنگاران گفت: ابتکار ما توقف مذاکرات نبود. ما آماده هستیم به محض اینکه اوکراین موضع سازندهای نشان دهد و حداقل به پیشنهاداتی که فرستادیم واکنش نشان دهد، به مذاکرات بازگردیم.
روسیه پس از ناکامی اوکراین در اجرای مفاد توافقنامه مینسک که اولین بار در سال ۲۰۱۴ امضا شد و در نهایت مسکو جمهوریهای دونتسک و لوگانسک را به رسمیت شناخت، در اواخر فوریه به کشور همسایه خود حمله کرد. این پروتکل با میانجیگری آلمان و فرانسه برای دادن وضعیت ویژه به مناطق جدا شده در داخل کشور اوکراین طراحی شده است.
کرملین از آن زمان درخواست کرده است که اوکراین رسما خود را یک کشور بی طرف اعلام کند که هرگز به بلوک نظامی ناتو به رهبری آمریکا نخواهد پیوست. کی یف اصرار دارد که حمله روسیه کاملاً بی دلیل بوده است و ادعاهایی را که قصد دارد این دو جمهوری را با زور بازپس گیرد، رد کرده است.
امریکا هم طبق روال همیشگی از تبعات این جنگها درامان است وسود و منفعت اصلی را میبرد