پخش زنده
امروز: -
امسال کاهش بارندگیها در گوشه و کنار کشور، بحران آبی به وجود آورده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، حجم ذخیره آب در سد دوستی استان خراسان رضوی، به دلیل خشکسالی و کاهش بارندگیها نسب به سال گذشته ۳۵ درصد کاهش یافته است که این گوشهای از وضعیت آبی کشور را نشان میدهد.
حسین اسماعیلیان، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد با اشاره به حجم مخزن ۱ میلیاردو ۲۵۰ میلیون متر مکعبی سد دوستی، میگوید: این سد در نقطه صفر مرزی، در مرز مشترک ایران و ترکمنستان احداث شده و آبگیری آن از طریق رودخانه هریرود انجام میپذیرد و به صورت مساوی بین دوکشور همسایه تقسیم میشود.
گفتنی است آب سد دوستی برای شرب مشهد و کشاورزی منطقه سرخس مورد استفاده قرار میگیرد.
علیرضا طاهری، مدیر عامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی میگوید: این سد با سه هدف آب شرب مشهد، شرب سرخس و کشاورزی سرخس ساخته شد که در این سالها از آن برای شرب مشهد و کشاورزی سرخس استفاده شده است.
اما تامین آب شرب سرخس از سد دوستی، مدت هاست که مورد مطالبه مردم این شهر است.
طاهری در همین خصوص میگوید: برای تامین آب منطقه سرخس از سد دوستی ۸۰ کیلومتر لوله گذاری لازم بود که در حال حاضر ۶۰ کیلومتر آن انجام شده و ۲۰ کیلومتر آخر نیازمند تامین اعتبار است که بتواند تا پایان سال به بهره برداری برسد.
گفتنی است در حال حاضر حجم آب در این سد ۳۲۰ میلیون متر مکعب است که حدود ۲۷ درصد حجم مخزن آن است و ۳۵ درصد، کاهش حجم ذخیره نسبت به پارسال داشته است.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی با اشاره به وضعیت کم آبی امسال در استان خراسان رضوی میگوید: توافقات خوبی با کشور ترکمنستان انجام شده که در دوران اوج مصرف امسال ایران بتواند بیش از ۵۰ درصد از آب این سد برداشت کند.
اسماعیلیان درباره وضعیت بارش در استان میگوید: استان خراسان رضوی از اول سال آبی، یعنی مهر ماه ۱۴۰۰ تا کنون، ۱۵۴ میلیمتر بارش داشته که این رقم در حوزه مشهد ۱۸۶ میلیمتر بوده است، همچنین بیش از ۲۲ درصد کاهش بارندگی نسبت به دوره بلندمدت در استان وجود دارد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد ادامه میدهد: تا کنون بیش از ۹۵ درصد استان، در شرایط خشکسالی قرار دارد که این رقم در حوزه مشهد، بیش از ۹۸ درصد است، همچنین دمای حوزه مشهد در سال آبی جاری ۱/۱ درجه سانتیگراد نسبت به دوره آماری افزایش نشان میدهد که این شرایط، وضعیت آب استان و به خصوص مشهد را بحرانی کرده است.
لازم به ذکر است حدود ۳۰۰ شهر از جمله مراکز استانها در کشور در وضعیت تنش آبی به سر میبرند که این موضوع، وزارت نیرو را در یک آزمون مدیریتی، برای کاهش این بحران قرار داده است.
گزارش مکتوب از تینا صالحی خبرنگار خبرگزاری صداوسیما