پخش زنده
امروز: -
اکنون که این گردوغبار مهمان ناخوانده کردستان است، بهتر است نکات تغذیهای و بهداشتی را در این شرایط رعایت کنیم تا از آسیبهای این آلودگی بر سلامت خود بکاهیم.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز کردستان، هرچند آب و هوای کردستان در گذشته زبانزد خاص و عام بود، اما اکنون باید پذیرفت که گرد و غبار مهمان ناخواندهای است که زمان پایان یافتن آن را نمیتوان به طور دقیق تعیین کرد، بنابراین رعایت برخی نکات در این شرایط برای سلامتی و جلوگیری از آسیبهای ناشی از آن ضروری است.
بنابر اعلام سازمان هواشناسی استان کردستان، غلظت این آلودگیها امروز به اوج خود رسیده است و این شرایط حتی برای افراد سالم هم میتواند خطرناک باشد.
در این شرایط که تقریباً میتوان گفت همه اقشار جامعه آسیبپذیر هستند، رعایت توصیههای تغذیهای و بهداشتی بسیار اهمیت دارد؛ به کار بستن این توصیهها برای همه ردههای سنی ضروری است تا کمترین آسیب را از این روزها و هوای آلودهاش ببینند.
کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی کردستان با اشاره به این که غلظت این آلودگیها به گونهای است که میتواند افراد سالم و جوان را هم با مشکلات تنفسی مواجه کند، افزود: قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا علاوه بر ایجاد مشکلات تنفسی، میتواند موجب بروز بیماریهای قلبی و عروقی شود و واکنشهای حساسیتی و آلرژیک ایجاد کند.
لهونی فرد گفت: کودکان، سالمندان، مادران باردار و مبتلایان به بیماریهای قلبی- ریوی از جمله گروههای حساس در شرایط گرد و غبار و آلودگی هوا هستند که بیشتر از افراد دیگر آسیب میبینند.
ضرورت مصرف انواع لبنیات به ویژه شیر کمچرب
کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: کلسیم موجود در شیر کمچرب از جذب آلایندههای موجود در گرد و غبار و هوای آلوده جلوگیری میکند و میتواند نقش مهمی در دفع آلودگی ریزگردها از بدن داشته باشد.
مصرف لبنیات و شیر پرچرب به دلیل کاهش کارایی سیستم ایمنی و بروز بیماریهای ریوی در هوای آلوده توصیه نمیشود.
لهونی فرد ادامه داد: مصرف روزانه شیر و مواد لبنی به مقدار کافی، عوارض ناشی از آلودگی هوا را بر دستگاه گوارش کاهش میدهد، زیرا شیر به دلیل دارا بودن فسفر، منیزم و کلسیم، خنثیکننده سموم بوده همچنین دفع مواد آلاینده را از بدن تسریع میکند.
افزایش مصرف آنتی اکسیدانها در زمان آلودگی هوا
لهونی فرد گفت: در شرایط عادی، سیستم دفاعی بدن، سلولها را از کلیه آسیبهای بیرونی محافظت میکند، اما عوامل مخرب محیطی و آلودگیهای هوا موجب میشوند بدن نتواند این وظیفه را به درستی انجام دهد، در نتیجه ساختمان و عمل سلولهای بدن توسط مخربهایی نظیر رادیکالهای آزاد تخریب میشود.
این کارشناس تغذیه افزود: در مقابل، آنتیاکسیدانها مولکولهایی هستند که جلوی عمل رادیکالهای آزاد را گرفته و مانع تخریب سلولهای حیاتی بدن میشوند.
کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی کردستان با بیان اینکه میوهها و انواع سبزی جات سرشار از منابع آنتی اکسیدان هستند، افزود: چایی سبز، انگور، آلو، پرتقال، گیلاس، توت، توت فرنگی، کشمش و موادی از این قبیل میتواند در تأمین ویتامینها و آنتی اکسیدانهای مورد نیاز بدن بسیار مفید باشند.
رعایت نکات تغذیهای در این شرایط، میتواند عامل بسیار مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن باشد، بنابراین تا میتوانید مصرف انواع مایعات را فزایش دهید و سبزیهایی مانند اسفناج، کلم بروکلی و کلم قرمز را برنامه تغذیهای خود قرار دهید.
براساس توصیههای کارشناسان بهداشتی، بهتر است در این شرایط به جز برای امور ضروری از خانه بیرون نرویم و حتما در هوای آزاد از ماسکهای مناسب و فیلتردار استفاده کنیم.