پخش زنده
امروز: -
دبیر ستاد ملی جمعیت گفت: این ستاد بازوی اجرایی دستگاه ها برای عملکردشان است .
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، کاظم فروتن با حضور در برنامه گفتگوی ویژه بخش خبری ۲۱ سیما با بیان اینکه جلسهای در روز چهارشنبه به ریاست رئیس جمهور برگزار و در ابتدا پیام رهبر انقلاب قرائت و این جلسه وارد دستور شد، افزود: رهبر معظم انقلاب پیام بسیار مهمی برای ستاد ملی جمعیت ارسال کرده بودند، در این پیام، اصل مطلب رهبری این بوده است که ما روی فرهنگ سازی فرزندآوری باید کار کنیم.
آقای فروتن افزود: درست است تسهیلات طبق قانون محول و مصوب شده، ولی تأکید حضرت آیت الله خامنهای روی بحث فرهنگ سازی است.
وی در پاسخ به این پرسش که مهمترین مصوبات اولین جلسه ستاد ملی جمعیت چه بوده و آیا به لحاظ اجرایی توان پیگیری مصوبات در دستگاههای اجرایی را دارد و آنها به اندازه کافی تمکین میکنند یا با چالشهای جدی مواجه هستید؟ گفت: در ماده یک قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، ستاد ملی جمعیت پیش بینی شده که با حدود ۲۵ نفر از اعضا که یازده نفر آنها حتی از وزرا هستند تشکیل میشود.
دبیر ستاد ملی جمعیت افزود: این ستاد موظف است مصوبات مجلس را اجرایی، پیگیری، نظارت و شاخصهای ارزیابی را برای دستگاهها مشخص و بر اساس آن شاخص ها، عملکرد دستگاهها را کنترل کند.
آقای فروتن گفت: میشود گفت که این ستاد بازوی اجرایی دستگاهها برای عملکردشان است.
وی افزود: در جلسه ستاد ملی جمعیت آن چیزی که مصوب شد و رئیس جمهور بسیار تأکید داشت این بود که تمام مواد قانونی مصوب مجلس باید توسط دستگاهها اجرایی شود یعنی این که بخواهند دستگاه به دلایلی بهانه بیاورند که شرایط و امکانات ندارند به هیچ وجه ایشان قبول نکردند و تأکید کردند به همه دستگاهها که موظفند اجرا کنند.
آقای فروتن گفت: با این که تقریباً شش ما از تصویب قانون گذشته و فرصت دستگاهها تقریباً برای آیین نامه نویسی و دستورالعملها تمام شده است، به هر حال ستاد موظف کردند دستگاهایی که حداکثر تا ۱۵ روز دیگر اگر دستورالعمل ننوشتند، بنویسند و اگر نیاز به مصوبه هیأت وزیران دارد بیاورند هیأت وزیران مصوب کنند که ما بتوانیم بحث عملیاتی شدن آن تسهیلات و موادی که در قانون پیش بینی شده را شاهد باشیم.
وی با تأیید این که دستگاهها تا خرداد مهلت دارند، افزود: در قانون همه موارد پیش بینی شده است، قطعاً چیزی به عنوان دبیرخانه در برنامه هست که به دستگاهها تذکر میدهیم و اگر اشکالات و ابهاماتی درباره قانون داشته باشند به کمک مجلس آن ابهامات را برطرف میکنیم، اما اگر دستگاهها واقعاً نخواهند اجرا کنند و استنکاف داشته باشند در ماده ۷۱ قانون دقیقاً مشخص شده که برای دستگاههایی که مقاومت میکنند و اجرا نمیکنند، بحثهای جزایی و مجازاتهای حقوقی کاملاً پیش بینی شده و فکر نمیکنم مسیر ما به آن جا هدایت شود و ان شاء الله همه دستگاهها با توجه به مسائلی که رهبری فرمودند با علاقه و به عنوان یک مشغله و اولویت روی این موضوع کار کنند.
دبیر ستاد ملی جمعیت گفت: در دستگاهها، وزارت صمت در بحث خودرو تلاش کردند، وزارت راه و شهرسازی در بحث مسکن تلاشهایی داشتند، وزارت بهداشت در بحث باروری و بیمهها خوب کار کرده و در بحث بانکها بخشنامههایی برای وام ازدواج، وام ساخت و ... صادر شده است.
آقای فروتن افزود: بحث ما این است که باید در عمل ببینیم، قطعاً بر عملکرد تمام این دستگاهها نظارت میکنیم این که بخشنامه و مصوبه کردند در عمل باید اجرا شده باشد.
وی گفت: یکی از کارهای دبیرخانه این است که عملکرد دستگاهها را معیار قرار بدهیم نه آن بخشنامه و آن جلساتی که خواهند داشت.
آقای فروتن افزود: از مصوبات دیگر این بود که دستگاهها موظفند برای سه ماه آینده که جلسه بعدی ستاد خواهد بود برنامههای خود را ارائه دهند که میخواهند در سه ماه آینده چه کار کنند.
وی گفت: ریاست جمهور حتی این قدر تأکید داشتند و این موضوع برایشان اهمیت داشت که در جلسه اشاره داشت که اگر ستاد آمادگی داشته باشد ما دو ماه دیگر هم میگذاریم، یک ماه دیگر هم جلسه ستاد را برقرار میکنیم.
دبیر ستاد ملی جمعیت افزود: بحث ماده ۱۶ قانون بود که ریاست جمهور تأکید داشت که بحث افزایش حقوق و دستمزد در بخش حق عائله مندی و اولاد بود که تأکید کردند به سازمان برنامه و بودجه با کمک سازمان اداری و استخدامی که آن را در مدت یک ماه زمینه عملیاتی اش را اجرا کنند.
آقای فروتن گفت: بحث پژوهش بود که دانشگاهها موظفند مسائل و عناوین پژوهشی را در چارچوبهایی اولویتشان را ستاد مشخص میکند ارائه دهند.
وی افزود: یک قسمتی از قانون بر میگردد به تسهیلات برای شهرستانهایی که نرخ باروری آنها دو و نیم به بالاست یا دو و نیم است که ما مصوب کردیم معیار این ارزیابی، آخرین سرشماری که سال ۱۳۹۰ بود معیار شود، ولی مقرر شد که در اولین فرصت بررسی آماری دقیق تری انجام شود و شهرستانهایی که نرخ باروری آنها تغییر کرده است که در بهره مندی از این تسهیلات قرار بگیرند آن هم بر مبنای آمار جدید ان شاءالله این تسهیلات به آنها تعلق بگیرد.
آقای فروتن اضافه کرد:رییس جمهور درباره موضوع خانواده بسیار تأکید داشتند به استانداران به خصوص تأکید کردند که به بحث طلاق و ازدواج ورود پیدا کنند در بحث استانشان، چون هر استان شرایط خاص خودش را دارد و باید حتماً نرخ ازدواج حتماً در استانها افزایش و میزان طلاق کاهش پیدا کند و این مواردی بود که در جلسه مطرح شد.
وی در پاسخ به این پرسش که اجرای این مصوبات زمان بندی دارد؟ گفت: از نظر پیگیری گفتیم تا دو هفته نتیجه دستگاه باید به ما برسد و بر اساس آن برنامه دستگاه ها، ما عملکردشان را ارزیابی میکنیم تا سه ماه برنامه بعدی شان است.
دبیر ستاد ملی جمعیت افزود: یک سری نتایجش در عمل مشخص میشود و این زمان بر است، ما شاخصها را تعیین میکنیم، بر اساس شاخصها میبینیم افزایش ازدواج در استان به چه صورت بوده و بر اساس آن بودجه اش را برای دستگاه تعیین میکند، بودجه را مجلس در اختیار ستاد قرار میدهد که بر اساس برنامه عملیاتی و موفق بودن دستگاه، ما بودجه سال آینده را تعیین میکنیم.
آقای فروتن افزود: طبق مصوبه ستاد، همه دستگاهها به خصوص وزارتخانهها موظف شدند این اقدام را اجرا کنند.
وی گفت: عملکردهای کشورهای عمدتاً موفق نشان داده است که راهبردهای اقتصادی و فرهنگی باید با اولویت فرهنگی جلو برود و تقریباً نشان داده است ۲۲ درصد موارد تسهیلات در فرزندآوری مؤثر بوده یعنی ما باید در ارتباط با اقناع اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و امنیتی کاملاً مردم در این قضیه توجیه شوند که عملاً خود مردم دنبال فرزندآوری باشند و در این زمینه بتوانیم رشد جمعیتی داشته باشیم.