پخش زنده
امروز: -
واشنگتن از بالاگرفتن اختلافات میان انگلیس و اتحادیه اروپا که در میانه جنگ اوکراین به وحدت غرب لطمه میزند نگران است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از لندن، رسانهها در انگلیس به نقل از مشاور ارشد وزیر امور خارجه آمریکا نوشتند: واشنگتن از بالاگرفتن اختلافات میان انگلیس و اتحادیه اروپا که در میانه جنگ اوکراین به وحدت غرب لطمه میزند نگران است.
درک شولت در مصاحبه با بی بی سی، که در رسانههای این کشور بازتاب یافته است اظهارداشت: نباید وحدتمان تضعیف شود.
وی افزود: یک جنگ بزرگ میان بریتانیا و اتحادیه اروپا "آخرین چیزی است" که واشنگتن میخواهد، زیرا پوتین از هر فرصتی استفاده میکند تا نشان دهد که اتحاد ما در حال فروپاشی است.
مقامات ارشد آمریکا پیشتر نیز درباره هر گونه اقدامی که صلح را در ایرلند شمالی به مخاطره اندازد به لندن هشدار دادند.
اختلافات انگلیس با اتحادیه اروپا پس از آن تشدید شد که این اتحادیه حاضر نشد درخواست لندن را برای بازنگری در برخی قوانین گمرکی میان انگلیس و ایرلند شمالی با اتحادیه اروپا بپذیرد و لندن هم تهدید کرد به صورت یک جانبه تغییراتی در توافق برگزیت ایجاد میکند.
این اختلافات به ویژه پس از پیروزی حزب جمهوری خواه شین فن در انتخابات مجمع قانونگذاری ایرلند شمالی تشدید شده است.
حزب شین فن خواهان جدایی از انگلیس و پیوستن به جمهوری ایرلند و اتحادیه اروپا است.
بیشتر مردم ایرلند شمالی در همه پرسی بر سر جدایی این منطقه از اتحادیه اروپا، همچون اسکاتلند به ماندن در اتحادیه اروپا رای دادند و اکنون مقامات محلی میگویند لندن باید به خواست اکثریت احترام بگذارد.
بر اساس یکی از بندهای توافق برگزیت، کالاهایی که از ایرلند شمالی که بخشی از خاک انگلستان است به جمهوری ایرلند که کشوری جدا و عضو اتحادیه اروپا است صادر میشود بازرسی گمرکی نمیشوند، اما کالاهای که از انگلستان به ایرلند شمالی ارسال میشود بر اساس توافق برگزیت باید از سد بازرسیهای گمرکی این اتحادیه در دریای میان انگلستان و ایرلند شمالی بگذرد، این توافق خشم حامیان دولت مرکزی در ایرلند شمالی را برانگیخته است و آنان میگویند با این اقدام ایرلند شمالی از سایر مناطق انگلستان یا بریتانیا جدا شده است.
اکنون مقامات ایرلند درباره پیامدهای خطرناک نقض پیمان جمعه نیک هشدار میدهند.
توافق ترک مخاصمه موسوم به جمعه نیک یا پیمان بلفاست، میان سلطنت طلبان که پروتستا هستند و جمهوری خواهان در ایرلند شمالی که کاتولیک اند در سال ۱۹۸۸ و پس از سه دهه جنگ و درگیری که سه هزار و ۶۰۰ کشته برجای گذاشت، با میانجیگری انگلیس منعقد شد.
سلطنت طلبان خواهان آن هستند که این منطقه زیر چتر لندن باقی بماند و گروه دوم یعنی جمهوری خواهان در پی این هستند که ایرلند شمالی به جمهوری ایرلند بپیوندد.
از آنجاییکه شمار زیادی از مقامات ارشد آمریکا از جلمه تعدادی از روسای جمهوری این کشور ریشه ایرلندی دارند و ایرلندیها نیز به علت مهاجرت گسترده به آمریکا نفوذ زیادی در ساختار سیاسی و اقتصادی آمریکا پیدا کرده اند ایرلند شمالی از جایگاه ویژهای نزد آنان برخوردار است.
در پی بالاگرفتن درگیریهای لفظی لندن و بروکسل، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا پنجشنبه اذعان کرد: عمیقا نگران است که بریتانیا توافق برگزیت بر سر ایرلند را کنار بگذارد.
نانسی پلوسی به لندن هشدار داد که کنگره آمریکا از توافق تجاری با بریتانیا در صورتیکه اقدامات این کشور روند صلح در ایرلند شمالی را به خطر بیندازد، حمایت نمیکند.
هشدار نانسی پلوسی به لندن خشم برخی سیاستمداران انگلیسی را برانگیخت. لرد فراست، وزیر پیشین برگزیت از جمله کسانی است که از پلوسی به خاطر بیان آنچه که او آن را «جاهلانه» درباره وضعیت ایرلند شمالی خواند، انتقاد کرد و گفت: افرادی که آگاهی لازم از رویکرد دولت بریتانیا ندارند نباید درباره ایرلند شمالی اظهار نظر کنند.
جفری دونالدسون رهبرحزب سلطنت طلب دی یو پی در ایرلند شمالی هم از مواضع نانسی پلوسی انتقاد کرد و افزود: او نه راه حلی ارائه و نه کمکی میکند.