پخش زنده
امروز: -
واشنگتن تایمز نوشت چین و کره شمالی بر سفر آتی رئیس جمهور آمریکا به آسیا سایه افکنده اند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اینترنتی واشنگتن تایمز، سفر آتی رئیس جمهور آمریکا به آسیا با موضوع چین و کره شمالی، بر ماموریت جو بایدن سایه افکنده است. این نشریه نوشت: در این هفته جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در سفر شش روزه خود به کره جنوبی و ژاپن، تلاش خواهد کرد تا هماهنگی و وحدت هدف را در میان دموکراسیهای هند و اقیانوس آرام ایجاد و بر پایبندی امنیتی آمریکا در آسیا تاکید کند. سفر بایدن در بحبوحه انتقادات چین و نگرانیها مبنی بر تلاش کره شمالی برای تاثیر گذاشتن بر این دیدار از طریق آزمایش هستهای صورت میگیرد. در حالی که تحلیلگران محافظه کار میگویند جو بایدن فاقد برنامه اقتصادی مستحکم برای دور کردن متحدان آمریکا از مدار تجاری مسلط چین است، مقامات دولتی تصریح می کنند سفر رئیس جمهور برای ارسال "پیامی" کلیدی به پکن طراحی شده است.
پکن اکنون بزرگترین شریک تجاری ژاپن، کره جنوبی و بسیاری دیگر از کشورها در آسیاست. این سفر همزمان با افزایش نارضایتیهای بینالمللی از جنگ روسیه در اوکراین صورت میگیرد، اوضاعی که بایدن احتمالاً سعی خواهد کرد از آن بهره برداری کند، که بر اساس آن پیام منطقهای جمعی را منتقل کند مبنی بر اینکه تهاجم متزلزل روسیه باید به چین در خصوص اقدامات احتمالی پکن در اقیانوس آرام از جمله در خصوص تایوان دستور توقف دهد. محور دیپلماتیک سفر بایدن، علاوه بر دیدار با یون سوک یول رئیسجمهور جدید کره جنوبی و گفتگو با فومیو کیشیدا نخستوزیر ژاپن، قرار است هفته آینده در توکیو تحقق یابد، زمانی که بایدن با شمار دیگری از سران گروه راهبردی هند و اقیانوس آرام موسوم به کواد دیدار می کند. کواد مجموعهای از قدرتمندترین دموکراسیهای منطقه است که شامل استرالیا، هند و ژاپن میشود. چین معتقد است کواد به عمد برای مهار جاه طلبیهای منطقهای پکن طراحی میکند.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا گفت: اولین سفر رئیس جمهور بایدن به آسیا، "به شکلی آشکار نشان میدهد آمریکا میتواند هم جهان آزاد را در واکنش به جنگ روسیه در اوکراین رهبری کند، و درعین حال نقشهای برای رهبری موثر و اصولی آمریکا و مشارکت در منطقهای که بخش بزرگی از آینده قرن بیست و یکم را مشخص خواهد کرد، ترسیم کند." سالیوان افزود: "پیام این سفر، پیامی از دیدگاه مثبت است مبنی بر اینکه اگر دموکراسیها و جوامع باز برای ترسیم مسیر راه، تعیین معماری امنیتی منطقه و تقویت ائتلافهای قدرتمند، مستحکم و تاریخی، متحد شوند جهان چگونه خواهد بود." او در جمع خبرنگاران در کاخ سفید گفت: "فکر میکنیم که این پیام در پکن شنیده خواهد شد. "
سالیوان همچنین تأیید کرد که بایدن از این سفر برای اعلام رسمی برنامههای "چارچوب اقتصادی هند و اقیانوس آرام" استفاده خواهد کرد. چارچوب اقتصادی هند و اقیانوس آرام پیمانی برای تحکیم قوانین منطقهای برای تجارت و استانداردهای دیجیتال، حمایت از کارگران و کاهش استفاده از گازهای گلخانه ای، و همچنین مقررات مالیاتی و مبارزه با فساد است. تحلیلگران معتقدند پس از خودداری آمریکا از پیوستن به پیمان تجارت آزاد کشورهای حاشیه اقیانوس آرام که دولت اوباما در مورد آن مذاکره کرد، اکنون واشنگتن تلاش میکند مجددا فرصتهایی را به دست آورد. برخی از تحلیلگران منطقهای میگویند سفر بایدن به موقع است، زیرا چین با بحرانهای داخلی و خارجی دست و پنجه نرم میکند. یون سون، سرپرست برنامه چین در مرکز استیمسون در واشنگتن، گفت: "چینیها در حال حاضر در جزر و مد راهبردی قرار دارند." او به سیاست "غیر محتاطانه" پکن برای همسویی با روسیه قبل از حمله این کشور به اوکراین و اصطکاک داخلی ناشی از قرنطینه مداوم کووید–۱۹ و ناملایمتهای اقتصادی چین اشاره کرد.
سفر بایدن پیش از این توجه رهبران ارشد پکن را به خود جلب کرده است. وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، روز چهارشنبه در تماس تلفنی با یوشیماسا هایاشی، همتای ژاپنی خود، از آنچه وی آن را لفاظیهای ضد چینی روزهای اخیر توکیو و واشنگتن خواند، شکایت کرد. یون سون گفت: "شی جینپینگ، رئیس جمهور چین، بیش از دو سال است که کشور را ترک نکرده است، بنابراین دیپلماسی رهبری برای خود چین در حال حاضر ممنوع است. چین به قدری گرفتار کشمکشها و مشکلات داخلی خود است، که این فرصت عالی برای آمریکا به منظور سرمایه گذاری و به راه انداختن کارزارهای افکار عمومی در آسیا، و تحکیم و تقویت اتحادها و مشارکتهای خود است.
کره جنوبی متعهد است برای خنثی سازی تهدیدات کره شمالی، روابط امنیتی قویتری با واشنگتن دنبال کند
جیمز کارافانو، کارشناس سیاست خارجی و امنیت ملی در بنیاد هریتیج، گفت: اگر دولت آمریکا فکر میکند کشورهای منطقه آماده پذیرش هر گونه پیمان اقتصادی تحت رهبری آمریکا هستند که به وضوح فرصتهایی سودآورتر از تجارت با چین را ارائه نمیدهد، در واقع خودش را مسخره کرده است. کارافانو که نسبت به چارچوب اقتصادی هند-اقیانوس آرام تردید دارد، گفت: بجز تجارت، که موضوع اصلی این سفر است، جو بایدن چیز جدیدی برای ارائه ندارد. پیشبینی میکنم این سفر هیچ دستاوردی نداشته باشد." والتر لومان، رئیس مرکز مطالعات آسیایی در هریتیج گفت: هر چند که چین ممکن است در شرایط دشواری قرار داشته باشد، ولی این کشور برخلاف آمریکا همچنان "بر دوره درازمدت" تمرکز دارد. او تصریح کرد:" این کاری است که واشنگتن در انجام آن مشکل دارد. بازدید از متحدان در ژاپن و کره جنوبی کمترین کاری است که رئیس جمهور آمریکا میتواند انجام دهد و صادقانه بگویم، این تمام کاری است که دولت بایدن در حال حاضر می تواند انجام دهد، انجام دادن کاری که نتیجهای ندارد." وی گفت: "ما خرید کشتیهای جنگی را از بودجه نیروی دریایی خود کم کرده ایم؛ و به همسایگان چین جایگزین اقتصادی جذابی برای تعامل رو به رشد آنها با چین ارائه نمیکنیم."
بایدن در بحبوحه یک بحران در حال ظهور در کره شمالی وارد منطقه میشود، جایی که کارشناسان بهداشت میگویند به نظر میرسد شیوع کووید ۱۹ در میان جمعیت واکسینه نشده آن در حال گسترش است. در ماههای اخیر، کره شمالی همچنین برنامه آزمایشهای موشکی قویتر را از سر گرفته است که کارشناسان آن را تلاشی برای مدرنسازی تسلیحات و فشار بر رقبای خود برای پذیرش این کشور به عنوان یک کشور هستهای و کاهش تحریمها میدانند. سالیوان به خبرنگاران گفت: مقامات اطلاعاتی آمریکا به این نتیجه رسیده اند که رژیم کیم جونگ اون رهبر کره شمالی یک آزمایش موشک بالستیک یا حتی یک آزمایش تسلیحات هستهای در طول سفر بایدن انجام خواهد داد. نگرانی زیادی وجود دارد که چنین آزمایشی در حالی رخ دهد که جو بایدن در روزهای جمعه و شنبه برای دیدار با یون سوک یول، رئیس جمهور کره جنوبی، در سئول حضور دارد.
تحلیلگران پیشبینی میکنند کره جنوبی ممکن است به آمریکا نزدیکتر شود چراکه یون سوک یول، رئیس جمهور جدید کره جنوبی متعهد شده است روابط امنیتی قویتری با واشنگتن برای خنثی کردن تهدیدات هستهای کره شمالی دنبال کند. رئیسجمهور جدید کره جنوبی از مون جائه این، رئیس جمهور سابق خود انتقاد کرده و وی را فردی تابع چین میداند. جو بایدن روز یکشنبه عازم ژاپن خواهد شد و در آنجا با کیشیدا، نخست وزیر ژاپن دیدار خواهد کرد. اما با وجود اینکه قرار است بایدن در ضیافت شامی با یون سوک یول حضور یابد و با کیشیدا گفتگو کند، به خوبی میداند که اگر میخواهند به عنوان وزنه تعادلی برای جاهطلبیهای چین، بهویژه در خصوص تایوان، عمل کند این روابط باید عمیقتر شود. یون سون تحلیلگر مرکز استیمسون در واشنگتن، پیشنهاد کرد ناظران سیاست خارجی باید در خصوص هر گونه بیانیه مشترک از جلسات جو بایدن که اشاره خاصی به همبستگی با تایوان دارد، مراقب باشند. تایوان یک جزیره با حاکمیت دموکراسی است که حزب کمونیست پکن مدعی است در حاکمیت چین است. نگرانیها از نزدیک شدن چین به اقدام نظامی علیه تایوان بالا گرفته است.