پخش زنده
امروز: -
معاون سازمان بهزیستی کشور گفت: بحرانی که در خصوص کاهش رشد جمعیت در پیش داریم این است که اگر با همین روند جلو برویم تا سال ۱۴۳۰ تقریباً به رشد جمعیت صفر میرسیم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، سید مرتضی حسینی در گفتگوی تلفنی با شبکه افق سیما افزود: اوائل انقلاب اسلامی، پنج درصد جمعیت ما سالمند بود، اما امروز بیش از ۱۰ درصد جمعیت ما سالمند است و ۲۰ سال آینده ۲۰ درصد جمعیت ما سالمند خواهد شد و اگر برنامه ریزی درستی نداشته باشیم، این موضوع بحرانی جدی را میتواند ایجاد کند.
وی گفت: این رشد ۱۰ درصدی سالمندی کشور طی ۲۰ سال آینده در دنیا ظرف ۸۰ سال اتفاق میافتد، اما در کشور ما در ۲۰ سال آینده، ۲۰ درصدجمعیت ما سالمند میشوند.
آقای حسینی افزود: درگام بعدی، ۱۵ سال بعد ازآن یعنی در سال ۱۴۳۵ با وضعیتی که امروز رشد جمعیتی ما دارد، نزدیک یک سوم جمعیت کشورمان سالمند خواهد شد.
وی گفت: سالمند شدن جامعه یعنی داشتن سالمند بیشتر از نظر کمّی، این حسن یک جامعه است از نظر تعداد، به جهت این که ما اول انقلاب شاخص امید به زندگی مان حدود ۵۷ سال بوده است و امروز به نزدیک ۷۷ سال رسیده است یعنی ۲۰ سال امید به زندگی مردم بالاتر رفته است به دلایل مختلف و رفاه بیشتری که مردم دارند.
معاون سازمان بهزیستی افزود: به همین جهت هر چه امید به زندگی بیشتر شود یعنی مردم در رفاه بهتری زندگی میکنند، عمرشان میتواند طولانیتر شود.
آقای حسینی گفت: آمار جمعیت سالمند فعلی ۱۰ و چهار دهم جمعیت است. یعنی نزدیک هشت میلیون و ۶۰۰ هزار نفر جمعیت سالمند ۶۰ سال به بالای ماست، اما این که هرم جمعیتی ما تغییر میکند یعنی بهترین هرم جمعیت؛ هرم استوانهای است که باید نرمال باشد؛ افزایش جمعیت، تولد جدید و سن سالمندی هم حالا هر چقدر که بالاتر رود.
وی افزود: ما با یک بحرانی مواجهیم که رشد جمعیت ما کم شده و اگر با این فرمان جلو برویم تا سال ۱۴۳۰ تقریباً به رشد جمعیت صفر میرسیم.
آقای حسینی گفت: همین امروز جمعیت هشت و نیم میلیون نفری ما در سن سالمندی است، این جمعیت چیزی نزدیک ۸۲ درصد خودش را اداره میکند، جمعیت سالمند موجود کشور که سن بالای ۶۰ سال دارند خودشان را اداره میکنند.
وی افزود: نزدیک ۱۳ درصد جمعیت جامعه سالمند نیاز به کمک دارد و پنج درصدش کاملاً وابسته است و هیچ کاری نمیتواند انجام دهد.
معاون سازمان بهزیستی درباره سند ملی سالمندی نیز گفت: یکی از اتفاقات خوبی است که اخیراً افتاده است و سال ۹۹ این سند نهایی شده این است که از ۱۴۰۰ بنا بود که دستگاههای مختلف تکلیفشان را انجام دهند و دستگاههای متعددی تکلیف دارند و حوزه سالمندی حوزهای است که همه دستگاهها و نهادها باید درگیر باشند تا بتوانیم آینده بهتری را برایشان تأمین کنیم.
آقای حسینی افزود: اصل این موضوع توجه جدی همه حوزهها به موضوع است ازجمله حوزه رسانه، جنس کار فرهنگی برای این موضوع و در کنار آن منابع مالی که بایستی تأمین شود که زیرساختهای لازم مهیا شود.
وی گفت: این که چقدر خوب عمل کردیم یا چطور جلو رفتیم واقعیت این است که ما نسبت به آن چه در این سند آمده همه دستگاهها و نهادها خیلی عقب هستند. شاید سازمان بهزیستی و سازمانهای حمایتی به جهت این که ارتباط مستقیمی با بدنه سالمندی دارند خارج از تکالیف خودشان هم برنامههایی را برای حوزه سالمندی و برای سالمندان در نظر دارند.
آقای حسینی افزود: در حال حاضر نزدیک به ۱۴ هزار و ۵۰۰ سالمند در مراکز سازمان نگهداری میشوند و برای آنها هزینه میکنیم و به آن مراکز یارانهای داده میشود تا از آنها نگهداری کنند و در بخش خصوصی هم نزدیک ۳۵ هزار سالمند نگهداری میشود.
وی گفت: ما همزمان با این که باید مراکز نگهداری از سالمندان را توسعه دهیم، اما فرهنگ جامعه ایرانی اسلامی ما میگوید باید به نهاد خانواده توجه کنیم و همه تلاشمان را کنیم که سالمند در دل خانواده نگهداری شود و آنجا دوران پایانی سن خود را طی کند و در یک آرامش خوبی باشد.
معاون سازمان بهزیستی افزود: به همین جهت اولویت ما در این بخش است یعنی همکاران ما در شهرستانهای مختلف با رویکرد محله محوری تلاش میکنند فرهنگ سازی کنند، کلاسهای متعدد و دورههای مختلفی برای خانوادهها بگذارند تا به آنها بگویند به چه شکل و صورتی باید از این عزیزان مراقبت کنند. توانمندسازی سالمندان هم مهم است که در این حوزه هم کار میکنیم.