پخش زنده
امروز: -
بیماری التهابی نقرس به علت افزایش غیر طبیعی میزان اسید اوریک خون انسان را مبتلا میکند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز اصفهان؛ به گفته پزشکان علت این بیماری اختلال در متابولیسم پورین میباشد که در آن بهصورت غیرطبیعی میزان اسیداوریک بالاست در نتیجه اوراتهای سدیم شکل گرفته و در مفاصل رسوب میکنند و موجب احساس درد در مفاصل میشود.
در این افراد ابتلا به بیماریهای کلیوی مانند سنگ کلیه اوریک اسیدی شایع است. نقرس معمولاً بعد از سن ۴۵ سالگی و در مردان شایعتر است. همچین با درد ناگهانی حاد در مفصل انگشت پا شروعشده و به بالا میرود.
تغذیه میتواند در کاهش التهاب و درد ناشی از نقرس موثر باشد.
افزایش مصرف گوشت و غذاهای دریایی با افزایش اسیداوریک مرتبط است. ولی دریافت پروتئین گیاهی اینطور نیست. رژیم حاوی مقادیر بالای پورین گیاهی (لوبیا، نخود، عدس) موجب افزایش ریسک بروز نقرس نمیشوند.
مصرف وعده غذایی متعادل همراه با دریافت محدود منابع حیوانی، الکل، مصرف منابع فروکتوز (نوشیدنیهای شیرین شده و آبمیوهها، کمپوتها)، کنترل کردن اندازه غذا (portion size) و کاهش دریافت کربوهیدراتهای ساده برای رسیدن به کاهش وزن و حساسیت انسولین توصیه میشوند.
به گفته محققان رژیم سرشار از لبنیات کمچرب و مکمل ویتامین C، با کاهش خطر بروز نقرس در ارتباط است.
لبنیات مانند شیر یا پنیر، تخممرغ، پروتئین گیاهی و قهوه در نقرس نقش محافظتکننده دارند.
هر واحد اضافی گوشت در روز خطر نقرس را ۲۱٪ و هر واحد اضافه غذای دریایی در هفته خطر نقرس را ۷٪ افزایش میدهد.
دریافت حبوبات خشک و سبزیجات با نقرس در ارتباط نیست.
فروکتوز و شکر باعث مقاومت به انسولین و سندروم متابولیک شده و ریسکهای پر اوریسمی را افزایش میدهند.
پزشکان دریافت بالای پروتئین گیاهی، مغزها، سبزیها، حبوبات، غلات کامل، میوههای با قند پایین و روغنهای گیاهی برای مصرف به مبتلایان به این بیماری توصیه میکنند.
اگرچه ماهی باعث افزایش سطح اورات میشود، اما فواید قلبی عروقی آن بیشتر است. بنابر این توصیه میشود از ماهیهایی که امگا-۳ دارند استفاده شود.
تخم مرغ و مرغ، منابع پروتئینی کم خطر تری میباشند در صورتی که در حد تعادل استفاده شوند.
مصرف قهوه مفید میباشد، اما شروع تازه قهوه (برای اولین بار) با بدتر شدن نقرس همراه است.
در دورههای فعال بیماری باید مصرف آب افزایش یابد (حداقل ۸ لیوان در روز) و از دریافت گوشت و الکل پرهیز شود.
متخصصان تغذیه معتقدند: مصرف غذاهای غنی از پورین شامل آبگوشت، مغز حیوانی، دل؛ جگر، قلوه، انواع گوشتها (گوشت قرمز، مرغ و ماهی) باید برای مبتلایان به نقرس محدود شود.