زنگ خطر تب کریمه کنگو
دانشیار، متخصص بیماری های عفونی و مدیر گروه عفونی دانشگاه علوم پزشکی اراک : با توجه به گزارش موارد معدودی از بیماری تب کریمه کنگو در ۲ استان کشور، مردم باید این بیماری را جدی بگیرند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز اراک؛ دکتر نادر زرین فر گفت: در صورت مشاهده موارد محتمل و مشکوک بیماری تب کریمه کنگو می بایست در اسرع وقت مراحل درمان آغاز تا از مرگ و میر آن پیشگیری کرد و کلیه کارکنان بهداشتی درمانی باید هنگام مراقبت و درمان بیماران مبتلا به تب خونریزی دهنده کریمه کنگو از وسایل حفاظت فردی کامل استفاده کنند بنابراین اگر فردی به تب کریمه کنگو مبتلا یا مشکوک به داشتن بیماری باشد، باید اقدامات مختلفی برای جلوگیری از سرایت بیماری به سایر افراد، به ویژه پرسنل بیمارستان صورت گیرد. بیمار باید قرنطینه شود و افراد باید برای ملاقات با او از روپوش، دستکش، ماسک، عینک و تجهیزات محافظتی استفاده کنند.
وی ادامه داد: تب خونریزی دهنده کریمه کنگو یکی از بیماری های ویروسی و حاد تبدار و خونریزی دهنده است که اولین بار در سال ۷۰ شناسایی شد و از طریق گزش کنه یا تماس با خون یا ترشحات یا لاشه دام و انسان آلوده منتقل میشود و خطر انتقال طی ذبح حیوان آلوده یا مدت کوتاهی پس از آن می باشد.
وی اظهار کرد: تماس با خون، بزاق، ادرار، مدفوع و استفراغ بیماران باعث انتقال بیماری میشود لذا بیمار در طی مدتی که در بیمارستان بستری است میتواند به لحاظ انتقال بیمارستانی به شدت دیگران را دچار آلودگی کند.
وی در ادامه این بیماری را از مهم ترین بیماری های شغلی بین دامپزشکان و دامداران برشمرد و تاکید کرد: این بیماری در حیوانات اهلی مثل گاو و گوسفند علائم مشخصی ندارد و حداکثر باعث تب میشود.
وی خاطر نشان کرد: علائم بیماری( ضعف، تحریک پذیری، سردرد، بی اشتهایی، استفراغ، اسهال، درد شکمی، ضایعات پوستی، لکه های خونریزی دهنده در قفسه سینه) یک تا سه روز بعد از نیش کنه آلوده یا پنج تا شش روز بعد از تماس با حیوان آلوده ایجاد میشود و از روز پنجم بیماری وارد مرحله خونریزی میشود و به مدت ۱ الی ۱۰ روز به طول می انجامد.
وی اظهار کرد: تشخیص بیماری با شروع علائم حاد بیماری همراه با سابقه مسافرت به مناطق روستایی یا تماس با دام یا گزش کنه مطرح میشود و در هفته اول بیماری و در مرحله تب میتوان با نمونهگیری از خون، ویروس را جدا کرد.
وی درمان آن را یک درمان حمایتی و ضد ویروس برشمرد و تاکید کرد: در صورت مشاهده مورد مشکوک در اسرع وقت به مرکز بهداشت گزارش شود تا فرد بیمار بستری و اقدامات تشخیصی و درمانی آن انجام شود.
وی یادآور شد: هرساله با شروع فصل گرما از اواسط فصل بهار تا تابستان در برخی از استان ها به ویژه سیستان بلوچستان، کهگیلویه و بویر احمد، چهارمحال بختیاری، هرمزگان، قم و فارس بیش از سایر اوقات شاهد این بیماری هستیم.
وی تاکید کرد: نقل و انتقال دام بسیار مهم است لذا لازم است که نظارت دقیقی در این امر داشت چرا که این بیماری یکی از بیماری های خطرناک است و با در پیش گرفتن نکات بهداشتی قابل پیشگیری می باشد.