پخش زنده
امروز: -
رئیس قوه قضائیه در مراسم تحلیف دکتر روحانی با تبریک به رئیس جمهور گفت: متن سوگندی که رئیس جمهور محترم یاد می کند بسیار مهم و قابل توجه است.
به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر، رئیس قوه قضائیه گفت: با برگزاری مراسم تحلیف در مجلس شورای اسلامی دوره جدیدی در حیات سیاسی کشور آغاز می شود.
آیت الله صادق آملی لاریجانی در مراسم تحلیف رئیس جمهور افزود: فضای این جلسه برخاسته از ملت و حضور در آن مانند حضور در فضای نظام جمهوری اسلامی نعمتی بزرگ است که باید شکرگزار آن باشیم.
وی گفت: خدای قادر متعال را شکر می گذاریم که ملت سربلند ایران اسلامی بار دیگر با حضور آگاهانه در انتخابات، حماسه سیاسی بزرگی خلق کرد که آثارش برای سال ها باقی است.
رئیس قوه قضائیه با تبریک به رئیس جمهور افزود: متن سوگندی که رئیس جمهور محترم یاد می کند بسیار مهم و قابل توجه است که در ابتدای آن آمده است، من به عنوان رئیس جمهور در پیشگاه قرآن کریم و در برابر ملت ایران به خدای قادر متعال سوگند یاد می کنم که پاسدار مذهب رسمی و نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی کشور باشم.
آملی لاریجانی گفت: همین فقره از سوگند لوازم بسیار مهمی دارد زیرا نظام جمهوری اسلامی و مذهب رسمی کشور در قانون اساسی که بیان آن نظام و مذهب است دارای خصوصیاتی است که توجه به آن برای همه مسئولان و مدیران به ویژه مسئولان عالی کشور ضروری است.
وی افزود: گرچه همه این خصوصیات مهم هستند و در جای خود باید مورد مداقه و تحمل قرار گیرند اما در این زمان اندک به چهار خصوصیت اشاره می کنم که نخستین آن ایمان است.
رئیس قوه قضائیه گفت: ازجمله مهمترین ویژگی های نظام جمهوری اسلامی مبتنی بودن آن بر ایمان به خدای یکتا و اعتقاد به اختصاص حاکمیت و تشریع به آن و لزوم تسلیم در برابر اوست که این نص، بند اول از اصل دوم قانون اساسی است.
آملی لاریجانی افزود: ایمان به خداوند یکتا و تسلیم در برابر او نحوه خاصی از حیات را می طلبد و مردم عزیز ما با رأی بالا به قانون اساسی، حیات خاصی برای حیات خود ترسیم کردند که اصول آن حیات در کتاب الهی آمده است و سنت پیامبر اعظم (ص) و روایات اهل بیت عصمت و طهارت (ع) مبین، مفسر و شاهد آن است.
وی گفت: قرآن برای مؤمنان حیات خاصی ترسیم می کند و حیات طیبه حیات خاص مؤمنان و همان حیاتی است که اسلام و نظام جمهوری اسلامی در پی آن است.
رئیس قوه قضائیه افزود: اصل سوم قانون اساسی دولت جمهوری اسلامی ایران را موظف کرده است که همه امکانات خود را برای امور شانزده گانه که بر می شمارد به کار بندد و اولین آنها که شاید از باب اهمیت، مقدم داشته ایجاد محیط مساعد برای رشد فضایل اخلاقی بر اساس ایمان، تقوا و مبارزه با کلیه مظاهر فساد و تباهی است.
آملی لاریجانی گفت: آنچه در این بند اشاره شده اگر به نیکی درک شود همان حیات طیبه قرآنی است.
وی افزود: بندهای دیگر نیز در جای خود بسیار مهم است که باید به آن توجه شود اما همین یک بند کافی است که به سنگینی وظایف دولتمردان در جمهوری اسلامی پی ببریم.
رئیس قوه قضائیه گفت: به نظر می رسد لفظ دولت در صدر این اصل به معنای عام به کار رفته است یعنی حاکمیت که شامل همه قواست و نه فقط منحصر به قوه مجریه بنابراین همه قوای کشور مسئولند به ویژه قوه مجریه که امهات امور کشور را به عهده دارد.
رئیس قوه قضائیه گفت: جمهوری اسلامی ایران در عین احترام به سایر ملل و بهره گرفتن از تجارب بشری در هر جای جهان راه زندگی و حیات خویش را براساس آموزه های قرآنی انتخاب کرده است و دلیلی ندارد به دنبال تقلید از دیگران باشد.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: نظام جمهوری اسلامی ایران با ابتنا به آموزه های قرآنی و اسلامی بر عقل و عقلانیت تاکید می کند.
آملی لاریجانی افزود: در بند 2 از اصل دوم قانون اساسی ، جمهوری اسلامی را نظامی مبتنی بر ایمان به وحی الهی و نقش بنیادی آن در بیان قوانین می داند.
وی با اشاره به برخی آیات قرآن کریم گفت: در قرآن به صورت مکرر و بیان های مختلف بر ضرورت تعقل و عقلانیت تاکید شده است بنابراین با توجه به این منبع معارف حقه برای مسلمانان و وحی مورد اشاره در قانون اساسی بر عقل و عقلانیت تردیدی نیست اما باید توجه داشت که عقل و عقلانیتی که قرآن بر آن تاکید می کند عقل ابزاری مدرنیته نیست بلکه عقلی با بنیان و متوجه عمیق ترین لایه های وجودی عالم در بعد نظری و عملی است.
آیت الله آملی لاریجانی با اشاره به آیات الهی درباره وصف خردمندان افزود: این افراد کسانی اند که به عمیق ترین لایه های هستی توجه دارند و هستی دائما پیش چشمانشان حاضر است و در خلقت آسمان و زمین تفکر می کنند و آنها را راه و مسیری مقدر و رو به سوی غایتی خاص می دانند و به قلبشان می بینند که بطلانی در این مسیر و غایت وجود ندارد.
وی گفت: این خردمندی و عقلانیت غیر از عقلانیتی است که در بسیاری از نظام های سیاسی دنیا تقریبا یا تلویحا مطرح است.
آملی لاریجانی با بیان اینکه نظام هایی که در بستر مدرنیته متولد شده اند و بسیاری هم به لیبرال دمکراسی در تفسیرهای مختلف آن پایبندند افزود: عقلانیت مدرنیته و بسیاری از ایدئولوژی های لیبرال دمکراسی عقلانیت ابزاری و حسابگر است و چندان در بنیان های هستی شناسانه و ارزشی عالم تفکر نمی کند.
رئیس قوه قضائیه به حقوق شهروندی و حقوق بشر نیز اشاره کرد و گفت: در قانون اساسی جمهوری اسلامی این امر نقش پر رنگی دارد و علاوه بر اصول متعدد و پراکنده در سرتاسر قانون اساسی فصل سوم در باب حقوق ملت که اصل 19 تا 43 را تشکیل می دهد عمدتا در باب حقوق آحاد ملت است و بنیان های این حقوق در معارف اسلامی است.