پنجاه بدر؛ آیین ویژه قزوینی ها برای طلب باران
"پنجاه بدر" یکی از سنتهای قدیمی و خاص قزوینیها برای طلب و دعای باران است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، هر ساله در بعد از ظهر روز نوزدهم اردیبهشت ماه مردم قزوین بر اساس سنتی دیرین در
مصلایی که در میان باغهای هزار ساله جنوبشرقی شهر قرار گرفته است، گرد هم جمع میشوند و با خواندن دعای نزول باران آیینی با عنوان پنجاه بدر را برگزار میکنند که ریشه در اعتقادات و باورهای کهن مردم این سرزمین دارد.
در این آیین سنتی زیبا خانوادههای قزوینی به ویژه قدیمیترها در فضای باغ مانند مصلای شهر قزوین که در کنار یک آبانبار قدیمی در جنوب شهر قزوین و در خیابان راهری قرار گرفته دور هم جمع میشوند و ضمن گذراندن اوقاتی خوش در این شهر، مراسم مذهبی و معنوی خود که شامل پخش نذورات، ادعیه، مناجات و دو رکعت نماز طلب نزول باران و سالی پر محصول و با برکت است را برگزار میکنند.
البته رسم بر این است چنانچه از روز نخست سال تا پنجاهمین روز آن نزول باران فراوان باشد، مردم در آئین پنجاه بدر نماز شکر به جای میآورند و چنانچه با فقدان این نعمت الهی روبرو باشند در این مراسم به طلب باران مشغول میشوند.
در این روز، مردم قزوین سفرههای عصرانه خود را برپا میکنند و غذاهایی همچون آشرشته و میانوعده سنتی این شهر به نام دیماج که در فهرست میراث ناملموس ملی به ثبت رسیده و از نان لواش خردشده، گردو، سبزی، پنیر و پیاز داغ درست میشود به همراه هندوانه و انواع تنقلات، آجیل و شیرینیهای سنتی باقیمانده از عید نوروز را در کنار یکدیگر تناول میکنند که البته بخاطر کرونا این دورهمیها مثل سالهای گذشته نخواهد بود.
به گفته محمد حسین فائزی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، در جهت تقویت و تثبیت سنت حسنه و منحصر بفرد پنجاه به در مردم قزوین، با موافقت شورای فرهنگ عمومی استان، روز نوزدهم اردیبهشت به نام روز باران نامگذاری میشود و به عنوان رویداد فرهنگی و گردشگری از سال جاری در کانون توجه و برنامهریزی دستگاهها قرار میگیرد.