پخش زنده
امروز: -
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اراک، دو بیماری آرتروز و پوکی استخوان را از بیماریهای شایع مفصلی برشمرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز اراک؛ بصیری گفت: آرتروز شایعترین بیماری است که مفصل را گرفتار میکند و با افزایش سن شیوع آن افزایش مییابد و میتواند باعث ایجاد ناتوانی و افت کیفیت زندگی به خصوص در افراد مسن شود.
وی تاکید کرد: در آرتروز، غضروف مفصلی به تدریج شروع به تخریب میکند و استخوان زیر غضروف در معرض آسیب قرار میگیرد.
او خاطرنشان کرد: در آتروز مفاصل زانو، لگن، مهرههای کمری و گردنی و حتی انگشتان دست بیش از سایر مفاصل درگیر میشوند.
بصیری در ادامه عوامل خطر ساز ایجاد بیماری آرتروز را شامل دو دسته کلی برشمرد و اظهار کرد: یکسری از عوامل در آسیب پذیری داخلی مفصل نقش دارند و باعث میشوند مفصل مستعد آرتروز شود و عوامل خارجی از طریق فشار و وزنی که به مفصل وارد میکنند خطر ابتلا به آرتروز را ازدیاد میکند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اراک ادامه داد: در عوامل داخلی میتوان به ضعف عضلات اطراف مفصل برای مثال زانوی پرانتزی اشاره کرد و در واقع این امر زمانی مطرح میشوند که ساختارهایی که حفاظت از مفصل را برعهده دارند کارکرد مناسبی نداشته باشند و در خصوص عوامل خارجی میتوان عوامل اضافه وزن، چاقی، فعالیتهای فیزیکی شدید آسیب زننده به مفصل را اسم برد.
بصیری تاکید کرد: در این نوع مریضی معمولاً بیماران درد مزمن مفصل را ذکر میکنند که به صورت تدریجی بیشتر شده است و متکی به فعالیت است؛ یعنی با انجام فعالیت افزایش مییابد و در اوایل این مریضی حالت دورهای دارد و اغلب بعد از استفاده بیش از حد از مفصل پدید میآید، اما با پیشرفت بیماری درد مریض مداوم میشود در مراحل پیشرفته آرتروز عملکرد مفصل و کارکرد فیزیکی فرد مختل میشود.
این روماتولوژیست پیشگیری از آرتروز را مهمتر از درمان آن برشمرد و برای درمان آن روشهای غیر دارویی، دارویی و در مراحل شدید و پیشرفت جراحی تعویض مفصل را توصیه کرد.
وی یادآور شد: معالجه غیردارویی شامل امتناع از فعالیتهایی که باعث تشدید درد میشود، کاهش وزن، ورزش، بهبود قدرت عضلات در برگیرنده مفصل، استفاده از وسایل کمکی مثل آتل و عصا بوده و معالجه دارویی با توجه به نظر پزشک صورت میگیرد و بیماران میبایست از مصرف بیرویه مسکن خودداری کنند چرا که مصرف زیاد آن میتواند باعث مشکلات کلیوی، کبدی و قلبی شود.
او در ادامه تاکید کرد: پوکی استخوان یک بیماری شایع به خصوص در افراد مسن و خانمهای یائسه است و تشخیص و معالجه پوکی استخوان بر عهده روماتولوژیست میباشد و در صورت عدم پیگیری و معالجه مناسب پوکی استخوان میتواند منجر به ایجاد شکستگیهای متعدد و افت کیفیت زندگی افراد شود.
گفتنی است که با توجه به اینکه استان مرکزی از استانهایی است که روماتولوژیستهای آن نقش فعالی در زمینه تشخیص و معالجه جدید پوکی استخوان در سطح کشور دارند و همچنین با وجود دستگاههای مناسب جهت سنجش تراکم استخوان در استان، لازم است عموم مردم در زمینه پوکی استخوان و ضرورت مراجعه به روماتولوژیست در وقت مناسب آن اطلاعات مناسب داشته باشند.