معاون رفاهی اجتماعی وزارت تعاون مطرح کرد؛
با پرداخت یارانه، موتورهای خلق ثروت را مختل کردیم
در یک دهه گذشته نوسانان قیمت ارز مسئولان را بر آن داشت تا با تخصیص ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی از مردم برای تهیه دارو و سایر اقلام اساسی حمایت کنند. حمایتی که به مرور زمینه ساز سوء استفادههایی مانند قاچاق معکوس شد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما،
داریوش ابوحمزه معاون رفاهی اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این باره می گوید: میزان یارانهای که به صورت پنهان یا آشکار پرداخت میشود، به خصوص قسمت یارانه پنهان روش محاسبه اش ملاحظات فنی دارد و محاسبات مختلفی هم شده است.
وی افزود: اگر اشتباه نکنم یکی دو سال پیش سازمان برنامه یک محاسباتی انجام داده بود به لحاظ دلاری حول و حوش مثلا ۱۰۰ یا ۹۰ میلیارد دلار در سال تخمین زده شده بود که این میزان مجموعه یارانههایی بود که به صورت آشکار به صورت ریالی مثلا فرض کنید در بودجه پرداخت میشد مثل یارانه دارو و نان که در بودجه داده میشد و یارانه پنهان از جنس عدم پرداخت مثل یارانهای که در انرژی داده میشود که مجموع اینها بود نکته خیلی مهم در مورد یارانه پنهان که یارانه پنهانی که پرداخت میشود به این معنا نیست که دولت ۱۰۰ میلیارد دلار دولت دارد نقد یارانه پرداخت میکند نه از این جنس نیست از این جنس است که برخی کالاها و خدمات را دولت به مردم ارزانتر از قیمت واقعی یا قیمت جهانی ارایه میکند مثلا فرض کنید در کشور همسایه مقایسه کنید بنزین خیلی گرانتر از بنزینی است که در داخل عرضه میکنیم و یا خیلی کاملهای انرژ دیگر و حتی گندم و امثالهم. ما به التفاوت قیمتی که در داخل عرضه میشود و قیمتی در بازارهای جهانی یا کشورهای منطقه وجود دارد بسته به کالایش متفاوت است تحت عنوان یارانه پنهان محاسبه میکنند که بحث فنی در مورد نحوه محاسبه اش است.
داریوش ابوحمزه افزود : آیا نظام رفاهی ما در چند دهه گذشته آنطور که باید و شاید به هدف اصابت کرده است سیاست هایش یا خیر؟ مسالهای وجود دارد مقداری بنیانیتر باید مساله رفاه و مساله فقر را بررسی کنیم آن هم این است که به صورت اصولی از چه مسیری قرار است رفاه خانوارها تامین شود به صورت اصولی قرار است اقتصاد خودش فعال باشد خانوار در قالب بنگاه یا فعالیت اقتصادی بتواند خلق ثروت بکند از آن مسیر درآمد داشته باشد تا دچار فقر نشود نیازمند حمایت نباشد و امثالهم طبیعتا آنجا که قلب اقتصاد کشور است یعنی قلب اقتصاد است آنجا که موتور تولید ثروت است باید حواسمان باشد خوب کار بکند تا خلق ثروت اتفاق بیفتد و خانوار هم از آن بهرهمند شود.
معاون رفاهی اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: پیش فرض این است که اقتصاد خوب کار کند کیک اقتصاد بزرگ شود بنگاهها چه بنگاههای بزرگ و چه در قالب مشاغل خانگی بنگاه خرد و کوچک و بزرگ همه شان خوب کار کنند خلق ثروت کنند تا همه خانوارها دارای درآمد باشند دچار فقر نباشند اگر خانوارهایی به هر دلیلی مثلا خانمی دچار معمولیت است یا هر دلیل دیگهای نتوانست از این کیک بهرهمند بشود آنها به عنوان استثنائاتی که در این فرآند خلق ثروت نتوانستند بهرهمند شوند در نظام رفاهی مشمول حمایت شوند.
ابوحمزه ادامه داد: اتفاقی که افتاد ما به جای اینکه هدف اصلی مان را این بگذاریم که ماشینها و موتورهای خلق ثروت خوب کار بکنند این را دچار اختلال کردیم یعنی مثلا فرض کنید ما به جای اینکه بیاییم سعی کنیم حواسمان باشد اقتصاد کشاورزی خوب کار کند تا کشاورز از محل کشاورزی سودآوری بالایی داشته باشد و خود کشاورز و کارگرانش خوب درآمد داشته باشند آمدیم به هوای اینکه حمایت کنیم از مصرف کننده گفتیم شما مجبورید گندمت را ارزانتر بفروشید این باعث شد اقتصاد کشاورزی کمی ضعیف بشود سودآوری در بنگاههایی که دارند در حوزه کشاورزی فعالیت میکنند کم شود.
معاون رفاهی اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: یعنی آنجایی که باید خلق ثروت میشد به هوای سیاستهای حمایتی از مردم آنجا را دچار اخلال کردیم در حالی که باید میگذاشتیم که خلق ثروت خودش خوب کن بنگاه خوب کار کند کشاورزی، خدمات، صنعت خوب فعالیت هایشان را بکنند اگر دیدیم مردم جایی دچار محرومیت هستند از محل مالیاتها و امثالهم حمایتهای قوی انجام بدهیم.