پخش زنده
امروز: -
سبزیهای بهاری در کنار طراوتی که دارند غذا را لذیذ و بسیار خوش طعم میکنند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز اصفهان؛ سبزیهای بهاری به علت آبیاری با آب تازه برف و باران، تازگی و مواد معدنی آن دو چندان است. در اینجا به معرفی برخی از سبزیهای بهاری میپردازیم:
پونه
پونه از جمله سبزیهایی است که حتی میتوان در باغچه حیاط کاشت. در میان گونههای پونه خواص پونه کوهی از پونه جویباری بیشتر است.
پونه ضد درد و کوفتگی ماهیچه ها، اشتهاآور و، مقوی معده است، طبیعت گرمی دارد و برای افراد کم خون مفید است و سکسکه را برطرف میکند. هر یک صد گرم آن مقادیر زیادی کلسیم و ویتامینهای A و C دارد.
تره کوهی
کولین موجود در گیاه تره کوهی به عنوان پیام آور شیمیایی در مغز عمل میکند. گنجاندن مقدار کافی کولین دررژیم غذایی قدرت یادگیری را در کودکان و بزرگسالان افزایش میدهد.
تره کوهی حاوی فولات است که نوعی ویتامین B لازم برای حفظ میزان هوموسیستئین در بدن است. هوموسیستئین نوعی پروتئین موجود در خون است که در صورت بالا بودن باعث سکته میشود.
این گیاه از جداره رگهای خونی در برابر آسیب دیدگی محافظت و به کبد در دفع کلسترول نیز کمک میکند.
تره کوهی سرشار از آهن است. آهن اکسیژن را به سلولها منتقل میکند، از سیستم ایمنی بدن حمایت میکند و میزان انرژی را بالا میبرد.
۳۰ درصد نیاز ویتامین A و ۲۰ درصد نیاز روزانه ویتامین C بدن را تامین میکند. پیشگیری از بروز آب مروارید، بهبود سیستم ایمنی بدن و کمک به تولید سلولهای جدید از دیگر خواص تره کوهی است.
مرزه
مرزه یکی از سبزیهای مفید فصل بهار است. این سبزی از گیاهان خانواده نعناع به شمار میرود. مرزه چاشنی خوبی برای غذاهای گوشتی به خصوص ماهی محسوب میشود و دارای خواص ضدمیکروبی و یک ضدعفونی کننده قوی است که برای معالجه اسهال بسیار مناسب است.
مرزه خواص ضدالتهابی و ضد درد هم دارد و برای درمان دردهای عصبی به کار میرود و همچنین باعث تقویت معده میشود و در رفع زخم معده و روده موثر است.
مصرف مداوم مرزه باعث کاهش چربی خون میشود هم چنین این سبزی بهاری خاصیت ضدانعقادی دارد و زمان انعقاد خون را طولانیتر میکند.
مصرف مرزه هضم غذا را آسان میکند و نفخ و التهابات شکم را برطرف میسازد. مرزه به عنوان ضد خارش پوست، کهیر، آلرژی و رفع اگزما به کار میرود هم چنین برای استعمال خارجی و تسکین دردهای روماتیسمی مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از مرزه کرمهای معده و روده را دفع میکند. در سوءهاضمه، یرقان و در رفع اسهالهای حاد و مزمن اثرات موثری دارد. هم چنین از آن در درمان کودکان مبتلا به راشیتیسم استفاده میشود.
کنگر
کنگر گیاهی با برگهای خاردار و ساقههای ضخیم شبیه به کرفس است. از برگهای سبز آن به صورت خام در تهیه سالاد و از ساقه آن در تهیه خورش استفاده میشود.
طبع کنگر گرم است و بسیار نیرو بخش و مقوی قلب است. برگهای سبزی کنگر، موجب کاهش چربی خون شده و به دلیل فیبر نامحلول، بسیار ملین و برای پایین آوردن قند خون سودمند است.
اینولین آن باعث افزایش باکتریهای مفید دستگاه گوارش شده و از سرطان روده باریک میکاهد. آنتی اکسیدانهای موجود در آن نیز پوست را در برابر سرطان محافظت میکند.
ریواس
ریواس دارای برگهای ضخیم و گوشتدار است و طعم ترشی دارد. این گیاه سرشار از ویتامین C و فیبر است. خاصیت ضدعفونیکنندگی داشته، زخم اثنیعشر را بهبود بخشیده و به جهت تقویت کبد و افزایش ایمنی بدن عفونتهای ویروسی را از بین میبرد. یکی از مهمترین خواص برگهای ریواس آن است که لوزالمعده را وادار به ترشح انسولین کرده و برای کاهش قند خون سودمند است.
ریواس به دلیل اسیدهای فراوانی که دارد از افزایش چربی خون جلوگیری کرده و با افزایش ترشح شیره معده موجب بهبود عملکرد هضم و جذب غذا میشود. این سبزی پتاسیم، فسفر و کلسیم زیادی دارد.
تلخون
تلخون منبع بسیار خوبی از آهن، کلسیم و منگنز است. این سبزی به دلیل خاصیت بی حس کنندگی برای دهان و برای تسکین درد دندان استفاده میشود.
تلخون باعث هضم بهتر غذا، پیشگیری از بیماریهای قلبی و چاقی میشود. همچنین برای درمان دردهای شکمی و افزایش اشتها به کار میرود. این سبزی معطر تولید صفرا به وسیله کبد را افزایش میدهد و باعث افزایش سرعت فرآیند سم زدایی در بدن میشود.
بوی تند و معطر تلخون برای دور کردن بوی بد از بدن استفاده میشود و هم چنین تلخون باعث مهار رشد میکروبهای روی پوست میشود. افرادی که فشار خون بالایی دارند میتوانند از تلخون به جای نمک در غذا استفاده کند.
تلخون توانایی بسیار زیادی برای مبارزه با کرمهای رودهای نیز دارد روغن آن ضد روماتیسم و برای گردش خون مفید است. این سبزی باعث تحریک سیستم عصبی، گوارشی، گردش خون و هورمونها نیز میشود.