پخش زنده
امروز: -
امریکا در تدارک کمک 33 میلیارد دلاری به اوکراین, با اهدافی که غرب در دشمنی با روسیه ترسیم کرده است باید منتظر کمک های بیشتر و طولانی شدن جنگ بود.
روز یکشنبه در گفتگوی تلفنی وزیران امور خارجه امریکا و اوکراین, آنتونی بلینکن به دیمیتری کولهبا از درخواست دولت بایدن از کنگره برای تصویب 33 میلیارد دلار بودجه مضاعف کمک نظامی، اقتصادی به کییف خبر داد.
جوبایدن رئیس جمهور امریکا پیش از این هم با اعطای کمک 800 میلیون دلاری تسلیحاتی به اوکراین، موافقت کرده بود. این کمک تسلیحاتی، افزون بر نزدیک به دومیلیارد وششصد میلیون دلار کمک نظامی است که بایدن پیشتر با اعطای آن به اوکراین موافقت کرده بود. بایدن گفته بود امریکا و متحدان آن «با سرعت تمام» برای تداوم ارسال «تسلیحات مورد نیاز نیروهای اوکراین اقدام میکنند.
در این ارتباط "بوریس جانسون"، نخست وزیر انگلیس در گفتگوی تلفنی با "ولادیمیر زلنسکی" رئیس جمهور اوکراین، وعده حمایت های بیشتر را داده است . بر اساس گزارش خبرگزاری تاس, دفتر نخست وزیر انگلیس روز دوشنبه در بیانیه ای اعلام کرد، بسته آینده کمک نظامی انگلیس به اوکراین شامل تجهیزات جنگ الکترونیکی، به ویژه تجهیزات اختلال سیگنال های جی پی اس، سامانه رادار ضد آتشبار و نیز تجهیزات دید در شب خواهد بود.
این در حالی است که "اولاف شولتز"، صدر اعظم آلمان هم به اوکراین وعده حمایت های بیشتر را داده است. شولتز روز یکشنبه گفت: ما از آن ها مانند بسیاری از دیگر کشورهای اروپایی با ارسال تسلیحات حمایت می کنیم.
در کنار حمایت تسلیحاتی امریکا و متحدان غربی اش از اوکراین, بر اساس گزارش الجزیره جن ساکی سخنگوی کاخ سفید گفت رئیس جمهور بایدن از سیاست درهای باز برابر کشورهایی که به پیوستن به ناتو تمایل دارند حمایت می کند. سخنگوی کاخ سفید افزود از هرگونه تصمیم فنلاند برای عضویت در ناتو حمایت می کنیم.
دولت امریکا در حالی از سیاست درهای باز برای گسترش ناتو به مرزهای روسیه حمایت می کند که کرملین هشدار داده بود که نمی تواند در برابر تهدیدهای امنیتی در مرزهایش ساکت بماند و از اوکراین خواسته بود به ناتو نپیوندد و از احداث پایگاههای آن در خاک خود جلوگیری کند.
اما اکنون امریکا و متحدان غربی اش ازیک سو با حمایت از گسترش ناتو به مرزهای روسیه سخن می گویند و از طرف دیگر سعی دارند با کمک های تسلیحاتی به اوکراین جنگ را فرسایشی کرده و روسیه را با شکست راهبردی روبرو کنند. لوید آستین وزیر دفاع امریکا پیش از این به صراحت گفته بود اگر اوکراین به خوبی تجهیز شود می تواند در جنگ با روسیه پیروز شود.
اما چرا غرب به دنبال فرسایشی کردن جنگ است؟ ژنرال دیوید پترائوس فرمانده پیشین سنتکام با شبکه تلویزیونی بلومبرگ می گوید اگر راه حلی سیاسی برای منازعه اوکراین پیدا نشود این منازعه ممکن است بسیار طولانی شود.
پترائوس با اشاره به روند جنگ می افزاید روس ها نیروها و تجهیزات خود را از دست داده اند و نمی توانند آنها را جایگزین کنند. آنها در کوتاه مدت نمی توانند آنچه را که از دست داده اند دوباره احیاء کنند. ولادیمیر پوتین شاید در روز نهم ماه مه اعلام بسیج عمومی کند.اما واقعیت این است که برای تولید تانک های از بین رفته به سه سال زمان نیاز است.آنها همچنین نمی توانند دیگر مهماتی را که استفاده کرده اند جایگزین کنند.از طرف دیگر تولید کننده های نیمه هادی ها از صدور محصولات خود به روسیه منع شده اند.این موضوع سبب می شود که روسیه نتواند تجهیزات نظامی خود را بازسازی کند.از طرف دیگر آنها از نیروهای نظامی آموزش دیده کافی برخوردار نیستند.
پترائوس با پرهزینه دانستن پیروزی های روسیه در اوکراین می گوید هر چه سریعتر توپ های جنگی ارسالی هویتزر آمریکا و مهمات مورد نیاز اوکراینی ها به دست آنها در مناطق جنوب و شرق اوکراین برسد این می تواند موضوعی بسیارتعیین کننده باشد.
درواقع پترائوس از اقدامات دولت امریکا و متحدان غربی اش در تسلیح اوکراین و فرسایشی کردن جنگ رمزگشایی می کند و این واقعتی است که روس ها نیز متوجه آن هستند و به همین علت سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه با متهم کردن ناتو به جنگ نیابتی با روسیه گفت که در حال حاضر خطر وقوع جنگ جهانی سوم دور از انتظار نبوده و چه بسا بسیار جدی باشد.
لاوروف افزود اگر کییف مواضع خود را مطابق با دستورات رسیده از سوی امریکا و انگلیس تغییر نمیداد، روسیه و اوکراین میتوانستند نتایج قابل توجهی در مذاکرات به دست آورند.
در همین ارتباط ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه نیز هشدار داد اگر کشورهای دیگر در جنگ مداخله کنند با حملات تلافی جویانه برق آسا روبرو می شوند. پوتین افزود روسیه برگ های زیادی برای بازی کردن دارد. او از حمله هسته ای نیز سخن گفته بود.
به نوشته پایگاه اینترنتی روزنامه ایندیپندنت، دیمتری کیسلیف، هوادار و تبلیغ کننده ولایمیر پوتین شامگاه یکشنبه در برنامه خود اظهار داشت حمله به انگلیس با استفاده از زیردریایی هدایت شونده پوسایدون (Poseidon) می تواند یکی از اقدامات احتمالی روسیه باشد.
هفته گذشته، بوریس جانسون گفت انتظار ندارد که ناکامی های نظامی روسیه در اوکراین، پوتین را به سمت استفاده از سلاح های هسته ای تاکتیکی سوق دهد و رئیس جمهور روسیه فضای لازم برای مانور و پایان دادن به این درگیری را دارد.
اما سوال اینجاست که اگر ادعای ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا مبنی بر آشکار شدن شواهد شکست راهبردی روسیه در اوکراین واقعی باشد, روسیه ساکت خواهد ماند یا از برگ های دیگر خود استفاده خواهد کرد؟
-----------------------------------------
رضا محمدمراد