پخش زنده
امروز: -
رئیس شورای عالی استانها گفت: مدیریت یکپارچه شهری مهمترین عاملی است که میتواند شوراها و کشور را باورمند و کارآمد کند و با نگاه جدید ایجاد شده در پی توافق با مجلس در این خصوص هستیم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما ؛ آقای پرویز سروری در برنامه صف اول شبکه خبر، افزود: مسئله شوراها آن قدر در نظام جمهوری اسلامی دارای اهمیت بود که رهبر معظم انقلاب و امام راحل بنیانگذار انقلاب اسلامی، موضوع شوراها را جز اولین موارد در سال ۵۷ اعلام کردند و امام (ره) در ۹ اردیبهشت ۵۷ آن نامه بسیار مهم را ابلاغ فرمودند.
وی با بیان اینکه موضوعاتی که در آنجا مطرح شد، نمایانگر رویکردهای نظام در رابطه با نظام شورایی است، تصریح کرد: نظام شورایی یعنی مردم پایه بودن انقلاب و اینکه بتوانیم مردم را در حوزه تصمیم سازی و تصمیم گیری مشارکت دهیم.
رئیس شورای عالی استانها افزود: امام (ره) در این موضوع بسیارحساس بود، مطالبی که حضرت امام در ۹ اردیبهشت مطرح فرمودند خیلی پررنگتر از آن چیزی است که در قانون اساسی وارد شده است.
وی ادامه داد: ما عقب ماندگی خیلی زیادی در نظام شورایی داشتیم، به علت اینکه به نظام جنگ تحمیل و موضوعاتی واقع شد که فرصت اینکه نظام شورایی شکل گیرد، نبود.
رئیس شورای عالی استانها افزود: سازمان اداری کشور راه افتاد و بعد از ۲۰ سال نظام شورایی تازه اولین گامهای خودش را برداشت، به همین ما باید این عقب ماندگی را جبران کنیم، فکر میکنیم نظام شورایی بزرگترین ظرفیت اجتماعی کشور است.
126 هزار عضو شورا در کل کشور داریم
ما ۱۲۶ هزار نفر عضو شورا داریم و اینها فرادی هستند که از مردم رای گرفتند، یعنی توانستند اعتماد مردم را جلب کنند و در مصادیقی قرار گیرند که آن مصادیق مستقیماً به مسائل و معضلات مردم مربوط است.
سروری اضافه کرد: در این شرایط تنوع، اقوام مختلف، مذاهب، ادیان و رویکردهای سیاسی مختلف، از پایینترین سطح اجتماعی تا بالاترین سطح نمایندگان وجود دارند. این ترکیب، ترکیب انسجام ملی است یعنی اگر با مشکل امنیتی، اجتماعی و با موضوعاتی که حضور مردم در آنجا لازم است، مواجه شوید، نمایندگان بیشترین سهم تاثیر در انسجام، وحدت و همگرایی میتوانند ایفا کنند.
رئیس شورای عالی استانها گفت: در این دوره بزرگترین کاری که باید صورت گیرد، این است که بتوانیم این ظرفیت را به موضع حداکثری برسانیم، که این موضوع نیازمند این است که شورا در جایگاهی که قانون وضع کرده، قرار بگیرد.
سروری افزود: وقتی نظام سیاسی کشور شکل میگیرد، وارد کردن یک مجموعه خیلی وسیع در این چارچوب شکل گرفته کار دشواری است. این ظرفیت باید خودش را اثبات کند که بتواند رفته رفته در ظرفیت شکل گرفته جای بگیرد.
نظام شورایی کشور رو به رشد است
رئیس شورای عالی استانها با بیان اینکه راهی که شوراها طی کردند به نظر میرسد راه طولانی بوده، اما رفته رفته باورمند شدند گفت: انتخابات شوراها در کشور نسبت به روز اول تا الان فرایندهایی را طی کرده است، الان انتخابات شوراها تقریبا طعنه میزند به انتخابات مجلس، چه از نظر نامزدهایی که حضور پیدا میکنند و چه از نظر حضور مردم، این نشان دهنده این است که رفته رفته مردم باورمندی را نسبت به شوراها احساس میکنند و جایگاه شوراها را در زندگی خودشان به خوبی میبینند.
وی افزود: متاسفانه با صراحت عرض میکنم که در بین مسئولان این اتفاق نیفتاده، مسئولان مقداری شوراها را مزاحم خودشان میبینند. نتیجه این شده است که ما دائماً از نظام اجتماعی حرکت رو به رشد را داریم، اما در نظام سیاسی عقب گرد داریم.
رئیس شورای عالی استانها افزود: این دوره مهمترین دورهای است که میتوانیم شورا را در نظام سیاسی کشور و نظام اجتماعی کشور همراه کنیم.
وی ادامه داد: در این دوره دولتی داریم که باورمند است نسبت به شوراها، مجلسی هم داریم که ریاست آن ۱۲ سال در راس یکی از مدیریتهای شهری و کارنامه درخشانی دارد، رئیس قوه قضاییه هم نسبت به شوراها بارها موارد خیلی روشنی گرفته است.
سروری افزود: به همین دلیل باید از رفتارهای تشریفاتی پرهیز کنیم و ارتباطات و تعاملات با قوا را کاملا تعریف شده حرکت کنیم. با مجلس حرفهای زیادی داریم، چون مجلس از نظر شورایی خیلی تجانس با ما دارد.
حق شورای عالی استانها در ارائه لایحه به مجلس مغفول مانده است
مشکل اساسی که بین دولت و مجلس این است که قانون اساسی گفته بعد از دولت تنها جایی که میتواند طرح و لایحه به مجلس دهد، شورای عالی است. این موضوع در رفت و آمدهایی که در مجلس صورت میگیرد گم شده، یعنی حقی است که تحقق پیدا نمیکند.
رئیس شورای عالی استانها گفت: نمایندگان اولویتهای دیگر دارند، ما آیین نامه درستی برای قانون ننوشته ایم، قانون اساسی یک فصل را برای شوراها گذاشته که نشان دهنده این است که قانون گذار حساس بوده است.
وی افزود: شهید بهشتی در مذاکراتی که در زمان خبرگان داشتند، میفرمایند که شورای عالی استانها در مدیریت محلی عِدل مجلس است.
سروری اظهار دشت: معتقدیم با مجلس باید به توافقی برسیم که طرحها و لوایح ما دریک دوره دو الی سه ماهه از کمیسیونها به صحن بیاید.
چند طرح و لایحه در صف نوبت در مجلس شورای اسلامی است؟
۲۶ طرح در نوبت داریم که تقریباً ناامید از این روند کُند هستیم که طرحها به صحن برسد. تلاش داریم با دولت، مجلس، قوه قضاییه و مجمع تشخیص در یک فرایند تعریف شده و تعاملی بتوانیم به نقطه مشترکی برسیم و بر اساس قانون نظام شورایی را برای حل مشکلات کشور پیش ببریم.
وی افزود: یکی از مهمترین موضوعات ما، بحث مدیریت یکپارچه شهری است که این مشکل ما نیست، مشکل کشور است یعنی کشور و دولت به علت اینکه به موضوعات شهری میپردازد باعث میشود ظرفیت دولت به جایی اینکه در موضوعات کلان هزینه شود در موضوعات اجرایی مصرف شود.
سروری گفت: همه کشورهای پیشرفته هم این موضوع را آزمایش کردند و امروز از آن خروجی مثبت گرفتند، اما کشور ما سال هاست که در چند برنامه وارد شده، اما تحقق پیدا نکرده است.
رئیس شورای عالی استانها افزود: بعضی از شهرها نمیتوانند حقوق کارمندان خود را بدهند به دلیل اینکه هنوز به این قابلیت نرسیده اند، شهرهایی که قابلیت و توانایی این کا را دارند، باید احصا کنیم.
مدیریت یکپارچه شهری مهمترین عامل کارآمدی
سروری گفت: مهمترین موضوعی که میتواند هم شوراها و هم کشور را باورمند و کارآمد کند، بحث مدیریت یکپارچه شهری است.
وی درباره آخرین رایزنیهای این طرح با نمایندگان و هیات رئیسه مجلس افزود: تقریباً حدود ۴ و نیم ماه قبل جلسه مفصلی با رئیس کمیسیون شوراهای مجلس داشتیم، احساس ما به این است که آنها با ما همراه هستند.
رئیس شورای عالی استانها گفت: فکر میکنیم در این دوره با نگاه جدیدی که در رابطه مدیریت یکپارچه شهری داریم بتوانیم با مجلس به توافق برسیم.
سروری افزود: ما سیاسیترین انتخابات کشور را با اجتماعیترین انتخابات کشور با هم تجمیع کردیم، طبیعی است که بزرگترین انتخابات کشور، انتخابات شوراها را تحت تاثیر قرار میدهد، به این ترتیب یک نگاه سیاسی در مجموعه کارشناسی و اجتماعی حاکم میشود.
وی گفت: اگر انتخابات شوراها از انتخابات ریاست جمهوری جدا شود، حتی ضرورت هم ندارد در یک زمان انجام شود، یک کیفیت بالایی در نمایندگان شوراها ایجاد خواهد شد.
سروری افزود: در این امر دولت باید به صورت لایحه ارسال کند، یا اینکه خودمان مستقیماً طرحی را به مجلس دهیم و با توافق با مجلس این کار انجام شود.
از نظر آماری تخلف شوراها کم است
رئیس شورای عالی استانها گفت: در سال ۱۴۰۰، چهارصد و ۳۳ مورد تخلف ثبت شده، که این رقم در جامعه ۱۲۶ هزار نفری یعنی کمتر از ۴ دهم درصد، واقعاً اجحاف در حق شوراها شده است، چون این جامعه بزرگ است این تعداد تخلف هم بزرگ معلوم میشود.
سروری با بیان اینکه یک مورد تخلف هم برای جامعه شورایی زیاد است و حتما باید این را درمان کنیم تصریح کرد: افرادی را میآوریم روی صندلیهایی مینشانیم که از روز اول برای زندگی مردم تصمیم میگیرند، اما یک ساعت آموزش برای این شوراها نمیدهیم.
رئیس شورای عالی استانها افزود: غالب این تخلفات از روی بی اطلاعی و عدم آموزش بوده است، معتقدیم که باید نظام آموزشی باید حاکم شود و هیچ کس تا گواهی آموزش را از شورای عالی استانها نگرفته، نباید روی صندلیها بنشیند.
سروری گفت: فردی که رای میآورد تا زمانی که در شوراها قرار میگیرد یک دوره دو سه ماهه داریم که دوره بسیار مغتنمی برای ماست، در این دوره از سطح روستاها، شهرها، بخش ها، شهرستانها کار را شروع کنیم.
وی افزود: این موضوع را با همکاری وزارت کشور پیگیری میکنیم که سطح آموزش را تعریف و مصوب خواهیم کرد. یک آموزش فراگیر نیاز داریم که نمایندگانی که میخواهند تصمیم بگیرند که حوزه اختیارات و وظایفشان را بدانند.
سروری تصریح کرد: باید بتوانیم به کسی که میخواهد تصمیم بگیرد بگوییم این تصمیم چه فرایندی را باید طی کند تا تخلفات به حداقل برسد.
وی گفت: سامانه ملی ثبت تخلفات و شکایات داریم که تا الان به بیش از دو هزار گزارش رسیده و تمام این گزارشات بررسی و پیگیری میشود.
رئیس شورای عالی استانها افزود: سامانه ملی ثبت تخلفات الان وجود دارد، هموطنان در سراسر کشور هر جا تخلفی مشاهده کردند حتما در این سامانه ورود پیدا کنند و گزارش خودشان را بدهند و ما قول میدهیم این گزارشات را پیگیری کنیم.
سروری در ادامه گفت: در تهران کار بزرگی انجام دادیم، یک سامانه جامع مصوبات شهر تهران را از زمان شکل گیری تا به الان هر مصوبهای میآید، اول تنقیح میشوند و تمام اطلاعات این مصوبه در یک کدپروژه قرار میگیرد، این سامانه به قدری مفید بوده که در عرض چهار سال ۱۲ میلیون مراجعه کننده کارشناس داشته است.
رئیس شورای عالی استانها افزود: این کار را تسری به کل کشور میدهیم، یعنی تمام مصوبات کشور در یک سامانه جامعی قرار میگیرد که همه دسترسی دارند و میتوانند تمام مصوبات کشور را در یک موضوع و در یک کد ببینند.
وی ادامه داد: ما این کار را شروع کرده ایم، الان با هماهنگی در تبریز کار آموزشی آن را انجام و یک کار فراگیر را در کل کشور انجام میدهیم که کارهای آموزشی را از سطح شهر به استانها میآوریم.
صدور پروانه ساختمان یکی از معضلات شهروندان کشور است
سروری گفت: در بحث شفافیت هم چند کار باید انجام شود، یک شفافیت را برای برخورد با مفسیدن خواهیم داشت، یکی شفافیت و سامانه را برای فساد میخواهیم، برای اینکه تولید فساد نشود که مفسد از آنجا استفاده کند.
وی افزود: اولین اقدام برای این کار این است که اصلاح فرایندها را در دستور کارمان در شورای عالی بگذاریم. صدور پروانه ساختمان یکی از معضلات شهروندان کشور است، یعنی شخصی زمینی دارد میخواهد بسازد، حدود ۱۴ ماه زمان میبرد تا مجوز صادر شود و دراین مدت قیمتها گران میشود و آن شخص نمیتواند خانه خود را بسازد. این موضوع را ما حل خواهیم کرد.
آقای سروری قول داده ایم با اشاره به اینکه در تهران تا خرداد ماه این زمان ۱۴ ماه را به سه ماه برسانیم گفت: در تهران گفته ایم که مراجعه فرد به فرد یعنی متقاضی با کارمند را به حداقل میرسانیم، ۸۰ درصد این کار را به ما قول داده اند که تا چهار ماه آینده انجام دهند.
رئیس شورای عالی استانها افزود: اگر این اتفاق بیفتد فرد با آدم مواجه نمیشود با سامانه به فضای مجازی میرود، درخواست خود را میدهد و درخواست خود را به صورت مجازی میگیرد.
آقای سروری گفت: سامانهای را در کمیسیون حقوقی و نظارت ایجاد میکنیم که این سامانه گزارش گیری میکند، یعنی گزارش گران فساد و تخلف با حفظ امنیت برای آنها و تشویق آنها بتوانیم این ظرفیت را ایجاد کنیم که هر مشکل، تخلف و فساد را مشاهده کردند به سامانه ما بدهند.
وی افزود: به این جمع بندی رسیده ایم که این فضا را در یک سامانه نظارتی ساماندهی کنیم که در کل کشور انجام خواهیم داد.
رئیس شورای عالی استانها گفت: اولا با اصلاح فرایندها جلوی سوءاستفادهها را میگیریم، ثانیا با این سامانه اگر شخصی سوء استفادهای کرد، بتوانیم شکایات را استماع و رسیدگی کنیم.
شفافیت موضوع مهمی است
سروری افزود: معتقدم موضوع شفافیت موضوع مهمی است، ما باید مباحث شفافیت را دسته بندی کنیم، همانطور که در بحث مدیریت یکپارچه میخواستیم همه کشور را یکپارچه کنیم، نشد، اما الان میدانیم میتوانیم این را لایه بندی و به تدریج انجام دهیم.
رئیس شورای عالی استانها گفت: اصلاح فرایندهای مبتنی بر موضوعات نظام مسائل مردم، موضوع مهمی است که باید شفاف سازی شود.
سروری با بیان اینکه گزارش گیری و شفافیت در آمار و اطلاعات باید در مسیر شفافیت قرار گیرد تصریح کرد: در بحث باغات فراز و فرودهای زیادی داشتیم، یک درخت و یک فضای سبزی داریم و امروز از هرزمانی بیشتر به آن نیاز داریم، امروز درخت یک نفس گاه ما است، اگر برای آن مقررات و مصوبات جدی نداشته باشیم حتما کشور با مشکل مواجه میشود.
رئیس شورای عالی استانها افزود: افراط و تفریط در این موضوع درست نیست، ما در این زمینه هم افراط و هم تفریط داشتیم.
سروری گفت: موضوع باغات مستقلاً به شورای عالی استانها مربوط میشود، کارگروهی را در تهران در شورای عالی استانها شکل داده ایم، تمام افرادی که متخصص و کارشناس در حوزه باغات هستند اینها را دعوت میکنیم که در یک دوره زمانی دو الی سه ماهه تکلیف باغات را روشن کنیم.
باید کاری کنیم مردم درخت بکارند
رئیس شورای عالی استانها افزود: ما باید کاری کنیم مردم درخت بکارند و از طرفی درخت را از بین نبرند، با تجاربی که داشتیم با افراد بسیار مجربی که به ویژه در تهران داریم بر روی باغات کار اساسی انجام میدهیم.
سروری گفت: این دولت توانسته ساحل را آزاد کند و در اختیار مردم قرار دهد، ما هم باید صیانت کنیم، شوراها باید نظارت و هر تخلفی صورت گرفت آن را به شورای عالی استانها گزارش کنند.
وی افزود: در این زمینه حساسیت بالایی خواهیم داشت در شورای عالی استانها هم تلاش خواهیم کرد که مصوبهای برای این موضوع داشته باشیم که شوراهای کشور در همه سطوح نسبت به این موضوع حساس باشند.
رئیس شورای عالی استانها گفت: بحث آلودگی هوا یک موضوع ملی است و نیازمند به یک تصمیم ملی دارد، حتما شهرداریها و شوراها نمیتوانند با تصمیم خودشان مشکل آلودگی را حل کنند.
وی افزود: وقتی در تهران سالی ۸۰۰ هزار ماشین وارد میشود شهرداری هیچ کجای این موضوع قرار ندارد و به هیچ وجه مکانیزمی هم وجود ندارد که با این ورودی، خروجی هم باشد.
سروری اضافه کرد: نتیجه این است که هر چقدر ظرفیت تولید کنیم، این ظرفیت زمین گیر خواهد شد، تهران در حال تبدیل شدن به یک پارکینگ است، مدیریت شهری هیچ نقشی در بوجود آمدن آلودگی ندارد.
وی همچنین گفت: بیشترین حجم آلودگی هوا را موتورسیلکتها دارند، اما شهرداری در این زمینه چه اقدامی میتواند انجام دهد.
رئیس شورای عالی استانها افزود: دولت، مجلس و نظام باید در این رابطه یک تصمیم بزرگی بگیرند و سهم تاثیر شوراها و شهرداری را مشخص کنند.
سروری تصریح کرد: ۱۲۴۰ هکتار در تهران در عرض هفت ماه بوستانهای جنگلی ایجاد و توسعه دادیم، اینها میتواند به عنوان یک تنفس گاه مطرح شود، اما نمیتواند راه حل اصولی باشد.
وی افزود: خوشحال هستیم که دولت یک تصمیم انقلابی گرفته، ما چهار سال قبل دولت ۸۲ و نیم درصد منابع اتوبوس را پرداخت میکرد، شهرداریها ۱۷ و نیم درصد را، در چهار سال گذشته دولت این امر را انجام نداد و به حمل و نقل عمومی به شدت ضربه وارد شد.