پخش زنده
امروز: -
پژوهشگران دانشگاه اصفهان، در اقدامی ارزشمند، دستگاه طیفبینی فوتوالکترون پرتو ایکس (XPS) که به دلیل مشکلات فنی و تحریمهای ظالمانه به مدت ۱۰ سال بلااستفاده مانده بود را نصب و راه اندازی کردند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز اصفهان؛ رییس آزمایشگاه مرکزی دانشگاه اصفهان باتشریح کاربرد دستگاه طیف بینی فوتوالکترون پرتو ایکس در فعالیتهای علمی وآزمایشگاهی، گفت: این دستگاه برای شناسایی و تعیین مقدار عناصر روی سطح (فاصله ۱۰ نانومتر) در تمامی سطوح به جز هیدروژن و هلیم، شناسایی فرمول تجربی، شناسایی حالت شیمیایی و الکترونی هر عنصر روی سطح، شناسایی ناخالصیهای روی سطح، پروفایلهای ترکیبی توزیع عنصری در فیلمهای (لایههای) نازک و آنالیز ترکیب نمونهها، هنگامی که باید از تأثیرات مخرب تکنیکهای اشعه الکترونی، پرهیز شود، کاربرد دارد.
دکتر اسداللهی افزود: دستگاه طیف بینی فوتوالکترون پرتو ایکس سال ۱۳۸۸ از محل بودجه ارزی وزارت عتف به سفارش یکی از دانشگاههای کشور خریداری شد، اما به دلیل نبود امکانات و زیرساختهای لازم درآن دانشگاه و نیز نبود همکاری کشور آلمان به عنوان سازنده این دستگاه به جهت تحریمهای ظالمانه، متاسفانه به مدت ۱۰ سال بدون استفاده مانده بود.
وی گفت: با پیگیریهای مستمرآزمایشگاه مرکزی دانشگاه اصفهان و باحمایت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، سرانجام این دستگاه جهت نصب و راه اندازی به دانشگاه اصفهان منتقل شد.
وی افزود: پس از انتقال این دستگاه به دانشگاه اصفهان، آزمایشگاه مرکزی دانشگاه، متولی پیگیری امور راهاندازی دستگاه شد و با وجود چندین بار مذاکره با شرکت سازنده آلمانی برای نصب و راهاندازی این دستگاه، این شرکت به دلیل تحریمها از همکاری خودداری کرد.
رییس آزمایشگاه مرکزی دانشگاه اصفهاندکتر اسداللهی گفت: سرانجام با تلاشها و پیگیریهای صورت گرفته درآزمایشگاه مرکزی دانشگاه، این دستگاه با همکاری متخصصین ایرانی و اعضای هیات علمی و کارشناسان آزمایشگاه مرکزی دانشگاه اصفهان نصب و راهاندازی شد.
دکتر اسداللهی با اشاره اهمیت این اقدام فناورانه، افزود: دستگاه طیف بینی فوتوالکترون پرتو ایکس دارای فناوری بسیار پیشرفته است که در کشور تنها ۲ نمونه از آن فعال است و بدین ترتیب با کمک به تحقق پژوهشهای کاربردی و بنیادی و ارائه خدمات فناورانه به جامعه علمی، تحقیقاتی و صنعتی کشور، نقش بسزایی در جلوگیری از خروج ارز از کشور ایفا خواهد کرد.
وی در ادامه گفت: این دستگاه علاوه بر جلوگیری از خروج ارز برای آنالیز نمونههای ارسالی به خارج از کشور برای پژوهشگران کشورهای منطقه نیز خدمات ارایه میکند.