پخش زنده
امروز: -
همزمان با گرم شدن هوا، پدیده "لیزاب دریایی" باردیگر به تهدیدی در سواحل دریاهای مرمره و سیاه در ترکیه تبدیل شده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما از آنکارا؛ لیزآب دریایی لایهای از لجن سبز رنگی که به طور طبیعی شکل میگیرد موسوم به "موسیلاژ دریایی" در نقاط ساحلی دریای مرمره پخش و دوباره به تهدیدی برای صنعت گردشگری و زندگی موجودات دریایی و صنعت ماهیگیری این کشور تبدیل شده است.
به گزارش رسانههای ترکیه این فاجعه زیست محیطی از یک هفته قبل در مناطق توزلا و کادیکوی استانبول و همچنین سواحل ازمیت و یالووا مشاهده شده است.
این پدیده اولین بار در سال ۲۰۰۷ در سواحل دریای مرمره و اژه ترکیه یافته شد، اما سال گذشته به شکل گستردهای در سواحل مرمره مشاهده شد. پدیده لیزاب سال گذشته به شکل نگران کنندهای در دریای مرمره گسترش یافت و حتی دامنههای آن به برخی نقاط ساحلی دریای سیاه رسید بطوریکه پارلمان ترکیه برای بررسی این موضوع و راهکارهای مقابله با این فاجعه زیست محیطی، یک کمیسیون ویژه تشکیل داد.
پروفسور مصطفی ساری رئیس دانشکده دریانوردی دانشگاه باندیرما معتقد است؛ افزایش بی سابقه گرما در سطح آب دریا، راکد ماندن و بی تلاطم بودن آب دریا، فراوانی گیاهان موسوم به گیاهان دریایی مغذی موجودات ریز دریا و تخلیه پسماندهای فاضلاب به دریا از مهمترین دلایل این پدیده شوم زیست محیطی است.
بسیاری از کارشناسان بهداشتی پیشنهاد داده اند که دولت هر چه سریع تر، در تمام مناطق ساحلی مرمره و برخی مناطق دریای سیاه، ممنوعیت شنا را اعلام کند. چرا که آغشته شدن پوست بدن به کف و لیزاب مورد بحث، بسیار خطرناک است و میتواند موجب آسیبها و ایجاد زخمهای جدی و خطرناک شود.
آلودگی دریای مرمره و بدمنظرشدن مناظر ساحلی، دریایی و هوایی استانبول، برای ترکیه خسارت سنگینی به دنبال دارد. در همین حال، مبارزه با پدیده موسیلاژ یا لیزاب و زدودن آن از سیمای دریای مرمره، بودجه هنگفتی میطلبد.
به عقیده کارشناسان، ترکیه به عنوان یک کشور وابسته به درآمدهای گردشگری اگر نتواند در کوتاه مدت مشکل زیست محیطی مرمره را حل کند و درصورت سرایت آن به دریاهای اژه، مدیترانه و سیاه، اقتصاد این کشور دچار پیامدهای منفی لیزآب خواهد شد.