بیماری سرخک در کودکان زیر ۵ سال با شدت بیشتری همراه است
سرخک در کودکان زیر ۵ سال و افراد با ضعف سیستم ایمنی؛ با شدت بیشتری همراه است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز خراسان رضوی، رئیس گروه پیشگیری از بیماریهای واگیردار دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه بیماریهای سرخک و سرخجه از بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن هستند که در سالهای دور و قبل از کاربرد وسیع واکسیناسیون؛ مرگ و میر و عوارض قابل توجهی در سلامت جوامع ایجاد میکردند، عنوان کرد: موثرترین راه پیشگیری از این دو بیماری، تزریق دو نوبت واکسن با پوشش بالای ۹۵ %است.
دکتر نهبندانی بیان کرد: علیرغم دستیابی به هدف حذف سرخک، ریسک ورود موارد بیماری به کشور بسیار بالا است و چنانچه پوشش واکسیناسیون به هر دلیل افت نماید و یا عملکرد نظام مراقبت در شناسایی سریع و رهگیری موارد تماس، ضعیف شود احتمال بازگشت مجدد بیماری وجود دارد.
وی با بیان اینکه سرخک بیماری بسیار مُسری است و در دوره قبل از واکسیناسیون بالای ۹۰ درصد افراد تا سن ۱۵ سالگی مبتلا میشدند، در اکثر موارد علائم بیماری بروز میکند، بیان کرد: شدت بیماری سرخک بستگی به میزبان و فاکتورهای محیطی دارد؛ خطر افزایش موارد شدید بیماری و افزایش مرگ و میر برای کودکان زیر پنج سال به خصوص در شرایط ازدحام جمعیت و سوء تغذیه به خصوص کمبود ویتامین آ و افراد دارای نقص ایمنی مانند عفونت پیشرفته HIV در کشورهای در حال توسعه بالا است.
دکتر نهبندانی با اشاره به اینکه در بعضی موارد ابتلا به بیماری سرخک باعث عوارض شامل اوتیت مدیا (عفونت گوش میانی)، پنومونی، اسهال، تشنج ناشی از تب، کوری و آنسفالیت میشود، گفت: عوارض کمتر شایع شامل سوء تغذیه، کاهش پروتئین، تشنج و صدمه مغزی است که در صورتی که درمان بیماری به سرعت انجام نشود این عوارض منجر به مرگ در طی یک ماهه اول بعد از شروع میشود.
وی گفت: میزان کشندگی بیماری سرخک در کشورهای در حال توسعه حدود ۳ تا ۵ درصد تخمین زده میشود و ممکن است در مناطق خاصی که بیماری در حالت اپیدمی است بیش از ۱۰ درصد باشد.
دکتر نهبندانی گفت: انتقال بیماری سرخک و سرخجه به صورت اولیه از فرد به فرد و از طریق ذرات تماس مستقیم با ترشحات بینی و گلوی فرد بیمار صورت میپذیرد. افراد مبتلا به بیماری سرخک از ۴ روز قبل از شروع بثورات جلدی تا ۴ روز بعد از آن منتقل کننده بیماری هستند.
وی تاکید کرد: جهت پیشگیری از ابتلا واکسیناسیون کودکان زیر ۵ سال توصیه میشود؛ واکسن سرخک و سرخجه (حاوی ویروس زندۀ ضعیف) در بهترین حالت، آنتی بادی علیه سرخک به طور تقریبی در ۸۵ درصد کودکان واکسینه در سن ۹ ماهگی، ۹۵ درصد کودکان واکسینه در ۱۲ ماهگی و ۹۸ درصد افراد واکسینه در ۱۵ ماهگی ایجاد میکند.
وی گفت: ایمنی زایی واکسن به عوامل مختلف مانند: نوع سویه ویروس واکسن، میزان ایمنی قبلی بدن، وضعیت سیستم ایمنی فرد، نحوه نگهداری، آماده سازی و تزریق واکسن بستگی دارد و ممکن است در عمل، کمتر از اعداد یاد شده باشد، واکسن سرخک ایمنی طولانی مدت ایجاد میکند و افراد واکسینه شده ویروس واکسن را منتقل نمیکنند.