پخش زنده
امروز: ۶ دی ۱۴۰۳ - ١٣:٦:٤٨
بیش از ۴ هزار مبتلا به سالک در یکسال گذشته در استان فارس شناسایی شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، وحید خاتمیفر کارشناس ارشد اکولوژی انسانی دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: از یکسال گذشته تاکنون با روند افزایشی سالک در استان مواجه بودهایم و آمارها نشانگر افزایش ۲ برابری سالک نسبت به سال قبل است.
او تصریح کرد: بیش از ۴ هزار مبتلا به سالک طی یک سال گذشته د ر فارس شناسایی شده است. البته از آنجا که آمار یاد شده موارد شناساییشده است، پیشبینی ما ۴ تا ۵ برابر این میزان ابتلا است.
خاتمی فر افزود: از آنجا که گزش بیماری در ۶ ماهه اول سال رخ میدهد، اما بیماری در ۶ ماهه دوم خود را نشان میدهد، از همین حالا باید به فکر کاهش محیط مناسب برای انتقال این بیماری بود. البته طبق پیشبینیها امسال هم روند افزایشی سالک را د ر استان خواهیم داشت.
این مسوول دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: تدابیری در نظر گرفتهایم و اگر ۱۴ سازمان پای کار بیایند و همکاریهای بین بخشی انجام شود، میتوانیم روند انتقال سالک را به نحوی کاهش دهیم تا تعداد مبتلایان در استان حداقل از سال قبل بیشتر نشود.
خاتمیفر با بیان اینکه بیماری سالک چند علتی است، گفت: فارس جزو مناطق پرشیوع سالک در کشور است و وضعیت آبوهوایی و شرایط اقلیمی هم کمک میکند که بیماری به صورت بومی باشد.
او افزود: درمان سالک طولانیمدت بوده و فرد از یک تا چند ماه درگیر است. اگرچه درمان برای بیمار رایگان است، اما هزینههای بسیاری را به دانشگاه تحمیل میکند.
خاتمیفر تصریح کرد: افرادی که در حاشیه شهرها زندگی میکنند، کسانی که در محل زندگی پرورش مرغ، طیور و د ام دارند، همچنین کسانی که نخالههای ساختمانی و آبهای راکد و فاضلاب نزدیک محل زندگیشان است، بیشتر در معرض سالک هستند.
این مسوول دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: شیراز، مرودشت، زرقان، سروستان، خرامه، فراشبند، استهبان، ارسنجان، جهرم، فسا، لارستان، زریندشت و بختگان پرشیوعترین مناطق استان در زمینه سالک هستند، اگرچه دیگر نقاط استان هم درگیرند، اما بیشترین موارد شناساییشده مربوط به مناطق مرکزی و جنوبی است.
شیراز، زریندشت، زرقان و فراشبند بیشترین میزان شیوع سالک را در استان به خود اختصاص دادهاند.
خاتمیفر با بیان این که هر گونه زخم و یا ضایعه پوستی که بیشتر از ۱۰ روز طول بکشد و برطرف نشود، میتواند مشکوک به سالک باشد، ادامه داد: مردم به منظور تشخیص و درمان رایگان سالک میتوانند به مراکز بهداشت محل زندگیشان مراجعه کنند.
او گفت: سالک از طریق پشه خاکی انتقال مییابد و این مخازن بیماری از نیمه دوم فروردینماه تا نیمه اول مهرماه فعالیت دارند.
کارشناس بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی شیراز افزود: در بحث پیشگیری و حفاظت فردی در برابر گزش پشه استفاده از توری و نصب آن بر روی در و پنجره، استفاده از پشهبند در محیطهای باز و مناطقی که کانون بیماریاند همچنین استفاده از حشرهکشهای خانگی میتواند کمککننده باشد.
او گفت: مرد م در فصل گرم از لباسهای آستینبلند استفاده کنند. در اینباره برخی کودکان با لباس آستین کوتاه در کوچه بازی میکنند و با توجه به اینکه ۴۰ درصد از موارد شناساییشده سالک در استان فارس مربوط به کودکان است، رعایت این موارد میتواند در کاهش گزش و ابتلا موثر باشد.
این کارشناس ارشد اکولوژی انسانی تاکید کرد: از آن جا که زخم پوستی عارضه سالک است، توصیه میشود که از درمانهای خانگی و محلی و تجویزهای غیرتخصصی استفاده نکنید. برخی افراد وقتی مراجعه میکنند که همه درمانهای خانگی را طی کردهاند و با عفونت شد ید زخم مراجعه میکنند که این باعث میشود جای زخم بیشتر بماند و درمان بیشتر طول بکشد.
خاتمیفر گفت: در بحث اکولوژی شهری نیز قبل از ساخت شهرکهای مسکونی و کارخانههای حواشی شهرها باید استعلام گرفته شود تا آن منطقه، کانون بیماری سالک نباشد.
این کارشناس ارشد اکولوژی انسانی ادامه داد: در بحث تاثیر نظافت محیط زندگی در تعداد مبتلایان به سالک نیز بر جلوگیری از تجمع آبهای راکد در محل زندگی، جمعآوری و دفع صحیح زبالهها و ممانعت از انباشت کودهای حیوانی در محلهای زند گی تاکید داریم.
خاتمیفر تصریح کرد: بحث جمعآوری نخالههای ساختمانی و تخریب بافتهای مخروبه و قدیمی سطح شهر نیز در پیشگیری موثر است و باید جدیتر گرفته شود.
او گفت: از آن جا که در ۲ سال گذشته اولویت با کرونا بود، بسیاری از اقدامات کنترلی سالک در استان رها شد و امیدواریم امسال وضعیت همکاریها برای کنترل سالک بهتر شود.
خاتمیفر تصریح کرد: در سال ۹۹ و ۱۴۰۰ هیچگونه حمایت پولی و مالی برای کنترل سالک نشدیم و سالک در دوران کرونا مغفول واقع شد.
کارشناس بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان این که ۲۰ تا ۳۰ درصد موارد سالک کشور مربوط به استان فارس است و ما جزو ۵ استان پرشیوع کشور هستیم، افزود: شیراز، اصفهان، خراسان رضوی، خوزستان و سمنان این ۵ استان هستند و مقام اول و دوم از نظر فراوانی سالک معمولا هر سال بین شیراز و اصفهان جابهجا میشود.
عباس رضاییانزاده معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز تاکید کرد: به منظور کنترل موثر سالک باید نهادها و سازمانهای مختلف مانند شهرداریها، فرمانداریها، دامپزشکی و جهاد کشاورزی پای کار باشند.
او گفت: مهمترین بخش مبارزه با سالک جوندهکشی است و ما مبارزه با سالک را یکی اولویتهای مراکز بهداشت استان قرار دادهایم و دامپزشکی کشور قول داده به ما کمک کند.
رضاییانزاده تاکید کرد: مهمترین مشکل، کمبود بودجه است، بهطور مثال، همین مسئله مهم جوندهکشی، نیروهای کارگری زیادی در کانونهای سالک مناطق مختلف استان نیاز دارد و انتظار میرود بودجههای مبارزه با سالک ترمیم شود.