پخش زنده
امروز: -
سرخک در ایران، چند وقتی است که شیوع پیدا کرده است؛ بیماریای که اگر جدی گرفته نشود و افرادی که واکسن سه گانه «ام.ام.آر» را دریافت نکردهاند واکسیناسیون خود را علیه این بیماری کامل نکنند، میتواند خطرناک باشد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، سرخک در ایران با وجود واکسیناسیون به موقع کودکان چند سالی است که حذف شده است، اما این روزها به علت ضعف ساختارهای بهداشتی در کشورهای همسایه و افزایش شمار مهاجران غیرقانونی به ایران نگرانیها درباره طغیان سرخک در کشور، جدیتر شده است.
در پی افزایش موارد ابتلا به این بیماری مسری، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت گفت: با توجه به شیوع بیماری سرخک در کشورهای همسایه در نظر داریم تا جمعیت غیرایرانی گروه سنی ۹ ماهه تا ۳۰ ساله را تحت پوشش واکسیناسیون سرخک قرار دهیم.
دکتر محمدمهدی گویا افزود: خوشبختانه در زمستان پارسال یک میلیون و ۲۰۰ هزار کودک ۹ ماه تا هفت سال جنوب شرق کشور تحت پوشش واکسن سرخک قرار گرفتهاند و در مناطق سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و کرمان حاشیه امن خوبی در برابر سرخک ایجاد شده است.
وی ادامه داد: با وجود این دانشگاههای علوم پزشکی برخی از شهرهای کشور همچون قم، کاشان، مشهد این روزها از شناسایی و مشاهده موارد جدید سرخک خبر دادهاند.
سرایت پذیری این ویروس به گونهای است که اگر حتی افراد بزرگسال در برابر آن واکسینه نشده باشند، به آن مبتلا خواهند شد، در چنین اوضاع و احوالی که شیوع این بیماری در کشور روند صعودی به خود گرفته است، ضرورت آشنایی با علائم و نشانههای این بیماری و همچنین شناخت راههای سرایت پذیری آن نیز دو چندان شده است.
و اما سرخک چیست و چگونه منتقل میشود؟
سرخک یک بیماری بسیار مسری است که اغلب کودکان را مبتلا میکند و جوشهای پوستی از نشانههای مهم آن است، ویروس سرخک یا به کمک ذرات معلق در هوا و از طریق عطسه و سرفه یا از طریق تماس مستقیم با ترشحات بینی و دهان و گلوی افراد آلوده منتقل میشود؛ ۹۰ درصد از افرادی که در معرض ویروس سرخک قرار دارند چنانچه واکسینه نشوند به این بیماری مبتلا خواهند شد.
بیماری سرخک که جدی، اما قابل پیشگیری است منجر به تب بالا، سرفه خشک، آبریزش بینی، سرازیر شدن اشک از چشم و جوشهای پوستی قرمز رنگ میشود و مبتلایان به آن حتی چهار روز قبل از نمایان شدن آثار آن میتوانند آن را به دیگران منتقل کنند.
یکی از دلایل خطرناک بودن سرخک، آن است که میتواند عوارض جدی همانند ذات الریه و ورم مغز را به همراه داشته باشد؛ عوارضی که ناتوانی دائمی در پی دارند و گاه منجر به مرگ میشوند.
برخی از متخصصان بیماریهای عفونی معتقدند آن گروه از بزرگسالان که دههها پیش و هنگامی که کودک بودند واکسینه شدهاند، ممکن است بار دیگر در خطر ابتلا به این بیماری قرار بگیرند، اما اگر به کودکان دو دُز واکسن داده شود، آنگاه از نظر مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها، آنها برای همه زندگیشان در مقابل این بیماری محافظت میشوند.
واکسن سرخک در دهه ۶۰ میلادی تهیه و از دهه ۸۰ واکسیناسیون گسترده افراد در مقابل این ویروس آغاز شد، بنا بر اعلام سازمان جهانی بهداشت تا قبل از واکسیناسیون انبوه سرخک، هر ساله بیش از ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر در اثر ابتلا به این بیماری جانشان را از دست میدادند.
دکتر سید محسن زهرایی رئیس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت درباره مهاجرانی که واکسن نزدهاند و وارد کشور میشوند هشدار داد و گفت: سرخک یک دوره نهفتگی دارد و دو هفته طول میکشد تا ظاهر شود، پس افراد از زمانی که وارد کشور میشوند دو هفته زمان میبرد تا علایم بیماری ظهور کند.
وی افزود: این بیماری در گروه سنی بزرگسال که واکسن نزدهاند نیز میتواند خطرناک باشد، برای افراد افغانستانی که وارد کشور میشوند و واکسن نزدهاند نیز خطرناک است.
دکتر زهرایی همچنین با اعلام اینکه برای پیشگیری از این بیماری، واکسیناسیون سرخک برای همه حتی کودکان غیر ایرانی رایگان است، توصیه کرد علاوه بر کودکان، افراد زیر ۲۵ سال نیز باید واکسیناسیون خود را تکمیل کنند.