برگزاری نشست تخصصی نقش بناهای تاریخی در هویت شهر اراک
هدف از برگزاری این نشست ایجاد ادبیات موضوع در حوزه بناهای تاریخی شهر اراک و افزایش آگاهیهای عمومی به منظور ایجاد یک حرکت مطالبه گرانه در این حوزه است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیمای مرکز اراک؛عباس خسروانی رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اراک در حاشیه نشست تخصصی نقش بناهای تاریخی در هویت شهر اراک اظهار کرد: این نشست تخصصی در راستای سیاست کلی شورای اسلامی شهر اراک که توجه به فرهنگ و هویت شهر اراک است با مشارکت و همکاری شهرداری و شورای شهر اراک تدارک دیده شده است. هدف ما از برگزاری این نشست ایجاد ادبیات موضوع در حوزه بناهای تاریخی شهر اراک و افزایش آگاهیهای عمومی به منظور ایجاد یک حرکت مطالبه گرانه در این حوزه است.
وی افزود: هر نوع مطالبه گری نیازمند اطلاعات و دانش است تا بدانیم که چه میخواهیم و چگونه آن را مطرح کنیم. اعتقاد ما این است که بناهای تاریخی شهر اراک، هویت و شناسنامه این شهر هستند و همه ما در برابر این میراث ارزشمند به جا مانده از پیشینیان خود مسئول هستیم. ما به حفظ بناهای تاریخی نگاهی فرهنگی، اقتصادی داریم و معتقدیم که وجود بناهای تاریخی در اراک میتواند به شکلگیری گردشگری فرهنگی در اراک منجر شود و برای مدیریت شهری درآمد پایدار و سالم ایجاد کند، زیرا بناهای تاریخی هم از لحاظ اجتماعی، فرهنگی و هم از لحاظ اقتصادی حائز اهمیت هستند. تمایل گردشگران برای بازدید از مکانهای تاریخی در دنیا قوت گرفته است و حتی این فضاها میتواند مکانی برای گذران اوقات فراغت و تفریحات و برگزاری برنامههای فرهنگی و هنری شهروندان نیز باشد.
خسروانی اظهار کرد: یکی از گروههای هدف در پویش مطالبه گری حفظ بناهای تاریخی، نخبگان ما هستند که میتوان از طریق این نشستهای تخصصی صدای نخبگان شهری را به گوش عموم مردم و مسئولان رساند و محفلی برای بیان دیدگاهها و نظرات کارشناسی ایجاد کرد.
وی ادامه داد: ما در این نشستها به دنبال آسیب شناسی وضع موجود، بیان ضرورتها و مسئلههای موجود و ارائه راهکار برای مسئولان و مجریان و تصمیم سازان هستیم تا اقدامات کارشناسی شدهای را به منظور حفظ بناهای تاریخی در اراک انجام دهیم. ما معتقدیم که برگزاری این نشستها به تقویت صدای شهروندان دغدغه مند به عنوان پیشران اصلی تغییر و تحول در وضع موجود منجر خواهد شد و ظرفیت و فضای بسیار خوبی برای پاسخ گویی و حساستر کردن مسئولان و نهادهای مسئول و متولی این امر ایجاد خواهد کرد.
اسماعیل شیعه استاد شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران نیز در خصوص اهمیت برگزاری نشست تخصصی "نقش بناهای تاریخی در هویت شهر اراک" گفت: به هر ترتیب وقتی نیازی شناسایی میشود بایستی راهکارهایی هم برای آن اندیشید که این راهکارها به صورت تخصصی و با هم فکری جمعی در حضور مسئولین مربوطه و متخصصان قابل بررسی میباشد و در این مورد ضرورت برگزاری نشست تخصصی برای حفظ بناهای تاریخی در اراک وجود دارد و این هم فکری حتماً تأثیر گذار خواهد بود.
وی در اشاره به اهمیت بناهای تاریخی در هویت شهری افزود: این موضوع را میتوان در وهله اول با رویکردی علمی مورد بررسی قرار داد، در دانش شهرسازی هر فضای شهری باید محیطهای طبیعی، فرهنگی، اقتصادی و غیرهای را که به آنها وابسته است به خود جذب کند.، برای نمونه بناهای مسکونی در شمال کشور با اقلیمی مرطوب متفاوت از نوع ساختمانهای مسکونی در جنوب کشور با اقلیمی خشک و کویری است این حاکی از ارتباط بنا با طبیعت است که همین موضوع را میتوان در زمینه فرهنگ هم مورد بررسی قرار داد. بافت شهری نشانگر ارزشهای زندگی انسان در طول زمان و سطح انتظارات و نوع تفکر و باورهای او است و بافت شهری و روستایی کشور ما هم متأثر از این موضوع بوده به طوری که سلوک اجتماعی، شرایط محلهای و حتی خانوادهها و باورهای انسانی در هر دوره خاص در بافت شهر تأثیر گذار بوده و برای شناخت گذشته یک شهر نیازی به ارجاع به کتب تاریخی نیست بلکه بناهای شهری به نوعی ادوار مختلف فرهنگی، اجتماعی و تاریخی هر شهر را روایت میکنند و در این زمینه میتوان نمونههای بسیاری را چون شهرهای اصفهان، کاشان، دزفول، یزد، و مشهد را برشمرد.
شیعه ادامه داد: ارتباط فرهنگ و طبیعت با کالبد در تمام این شهرهایی که از آنها یاد کردم نمایان است. هویت چیزی نیست که بتوان آن را اختراع کرد بلکه در طول زمان و باحضور مردم به عنوان یک نماد و نشانه ظاهر میشود و از همین رو بناهای تاریخی و کهن هر شهر دارای ارزشهای هویتی هستند.