پخش زنده
امروز: -
روستای جیری سفلی در بخش چم خلف عیسی شهرستان هندیجان در استان خوزستان قرار دارد و نمادی از هنر و کارآفرینی محسوب میشود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز خوزستان، دهیار روستای جیری سفلی گفت: در این روستا که ۲۵ کیلومتری هندیجان و ۵۰ کیلومتری بندر ماهشهر قرار دارد، ۷۸ خانوار با جمعیتی ۳۰۰ نفر جمعیت زندگی میکنند.
عادل حیدری با بیان اینکه اهالی این روستا به کشاورزی در حوزه کشت گندم و جو مشغول هستند، افزود: در زمینه دامپروری نیز فعالیت دارند.
وی میگوید: خیابانهای روستای جیری سفلی آسفالت هستند و مدرسه برای ادامه تحصیل دانش آموزان ساخته شده است.
به گفته حیدری؛ یک کارگاه تولید حلوا و ارده در این روستا دایر شده که منجر به اشتغال برای جوانان و کاهش بیکاری شده است.
دهیار روستای جیری سفلی ادامه داد: علاوه بر کشاورزی و دامپروری، بانوان روستا در زمینه تولید و آموزش صنایع دستی از جمله؛ حصیربافی، قلاب بافی، سنگ تراشی و... فعالیت و در درآمدزایی و جذب گردشگر نقش ایفا میکنند.
روستای جیری سفلی دست به گریبان با مشکلات
وی اضافه کرد: رودخانه زهره از کنار روستای جیری سفلی عبور میکند که با وجود ظرفیتهای خوبی که در منطقه وجود دارد، اما با خشک شدن آن در فصل تابستان، دامداران و کشاورزان با مشکلاتی مواجه میشوند.
حیدری نبود امکانات کشاورزی و بی نتیجه بودن پیگیریها و بیکاری جوانان روستا را از دیگر مشکلات روستای جیری سفلی برشمرد و گفت: زمینهای حاصلخیز و مستعد کشاورزی وجود دارد که زیر نظر منابع طبیعی هستند، اما با وجود مکاتبهها و پیگیریها، این اراضی به متقاضیان واگذار نمیشوند.
هنر بانوان روستا بهانهای برای اشتغالزایی
سمیرا حیدری، بانوی ساکن روستای جیری سفلی میگوید: در زمینه حصیربافی، قلاب بافی، چرم کاری، کپوبافی و... فعالیت دارم که علاوه بر گذران اوقات فراغت، باعث درآمدزایی شده است.
وی افزود: با توجه به اینکه صنایع دستی تولید شده منحصر به فرد هستند، مورد استقبال مشتریها در شهرستانهای استان خوزستان و سایر استانهای کشور قرار گرفته اند.
به گفته حیدری؛ تولید صنایع دستی به دلیل وجود مواد اولیه ارزان قیمت، صرفه اقتصادی خوبی دارد و برای کسانیکه میخواهند درآمد داشته باشند، مناسب است.
هنرنمایی بانوی روستایی با تسمههای ضایعاتی
شهناز قنواتی، یکی دیگر از بانوان هنرمند و کارآفرین این روستا که با استفاده از تسمههای ضایعاتی هنر خود را نمایان میکند، گفت: این تسمهها زباله محسوب میشوند، اما با اندکی خلاقیت و تلاش میتوان با استفاده از آن سبد در اندازههای مختلف، جای نان، جای سبزی و میوه و... تولید کرد.
وی نبود مکانی برای توسعه فعالیتهای هنری را از جمله مشکلات خود عنوان کرد و افزود: اگر مکان مناسبی اختصاص داده شود، میتوانم این هنر را به دیگر هنرجویان آموزش دهم و با افزایش تولید این سبدها و صادرات به نقاط مختلف استان و کشور، برای دیگران نیز اشتغالزایی کنم.
بیشتر بخوانید: احیای صنعت چوغا بافی در دزفول+فیلم
قنواتی علاقه و سلیقه را از موارد مهم برای موفقیت در هنر دانست و ادامه داد: این سبدهای تسمهای علاوه بر کاربردهای بی شمار، مقاومت زیادی دارند و با شست و شو و استفادههای مکرر از بین نمیروند.
این بانوی کارآفرین، شیرینی پزی را از دیگر علایق و هنرهای خود برشمرد و گفت: با ابتکار و خلاقیت، نان شیرینی تولید میکردم و مشتریهای زیادی داشتم، اما با شیوع بیماری کرونا، این کار تعطیل شد.
قنواتی میگوید: مصرف این نان شیرینی با طعم زنجفیلی برای افرادی که به بیماری دیابت مبتلا هستند، مانعی ندارد، زیرا رژیمی است و با استفاده از خرما تهیه میشود، ضمن اینکه خرمای مورد استفاده در آن، مرغوب و درجه یک نیست و با مواد ارزان قیمت میتوان آن را تهیه کرد.
وی گفت: برای پخت این شیرینی، باید هسته خرما را جدا و کاملا له کرد و بعد از اضافه کردن خمیرمایه و مخلوط کردن با آرد، ۳-۴ ساعت استراحت داد، پس از اینکه خمیر آماده شد، میتوان با اندازههای دلخواه در تنور یا فر پخت.
کارآفرینی برای اهالی روستا با همت مرد روستایی
حیدر حیدری گفت: در سال ۱۳۵۳ از روستا به شهر مهاجرت کردم، اما پس از حدود ۳۵ سال تصمیم گرفتم به روستای جیری سفلی برگشتم و در اولین گام، اقدام به کاشت ۱۳۳ نخل کردم.
وی افزود: همه تلاش خود را برای اشتغالزایی در روستا و درآمدزایی به کار گرفتم و در نهایت کارخانهای برای تولید حلوا و ارده راه اندازی کردم و محصولات کشاورزی بدون واسطه و به صورت مستقیم برای تولید، وارد کارخانه میشوند.
حیدری با بیان اینکه تولید حلوا و ارده از حدود ۸ سال پیش آغاز شده و تا به امروز ادامه دارد، گفت: با راه اندازی این واحد تولیدی، حدود ۱۲ نفر مشغول به کار هستند و سبب رونق روستا شده است.
به گفته این کارآفرین؛ حلوا و ارده تولیدی این کارخانه به خارج از روستا ارسال میشود و به دلیل ارگانیک بودن، نداشتن مواد نگهدارنده و طعم منحصر به فرد، مورد استقبال مشتریها قرار دارند.
حیدری میگوید: علاوه بر محصولات تولیدی کارخانه، سبزی، میوه، خرما، گوشت، مرغ، تخم مرغ، صنایع دستی و ... به مناطق همجوار صادر میشوند.
حمایتهای مالی، حلقه مفقوده برای توسعه فعالیتهای اقتصادی
وی اضافه کرد: در حال حاضر نیازمند سرمایه در گردش و حمایتهای مالی برای توسعه فعالیتهای اشتغالزایی و کارآفرینی و صادرات محصولات کنجدی به سایر نقاط استان و کشور هستیم، زیرا وقتی محصولی را از کشاورزان خریداری میکنیم، آنها نیز خواستار هزینهها هستند تا بتوانند امرارمعاش کرده و به فعالیتهای تولیدی خود ادامه دهند.
وجود ظرفیتهای یاد شده در روستای جیری سفلی، سبب اشتغالزایی و درآمدزایی برای مردم روستا و شهرستان خواهد شد، که توسعه فعالیتهای اقتصادی آن حمایت مسئولان و رفع موانع را میطلبد تا روستایی بتوانند شعار سال با عنوان "تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین" که از سوی مقام معظم رهبری اعلام شده است را محقق کنند.