پخش زنده
امروز: -
رئیس پژوهشکده بناها و بافت های تاریخی-فرهنگی گفت: برای بالا بردن میزان مشارکت مردم در امر حفاظت از بناها و محوطه های تاریخی باید خود را از جامعه علمی و نخبه جدا کرده و به نیازهای مردم پیوند بزنیم.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما ، آقای علیرضا انیسی در نشست تخصصی مشارکت مردمی درحفاظت بناها و محوطه های تاریخی در سخنانی گفت: برای بالا بردن میزان مشارکت مردم در این حوزه باید خود را از جامعه علمی و نخبه جدا کرده و به نیازهای مردم پیوند بزنیم زیرا مردم صاحبان میراث فرهنگی هستند.
انیسی تاکید کرد اگر میراث فرهنگی را به مردم بشناسانیم، آن را قبول می کنند و از مزایای آن بهره مند می شوند و در این صورت ما نیز موفق تر هستیم.
علیرضا قلی نژاد پیربازاری معاون پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری هم گفت: وقتی امروز را با گذشته مقایسه می کنیم با وجود اینکه شناخت ما نسبت به میراث فرهنگی بیشتر از سابق شده شاید تحلیل این باشد که هم اکنون ما آن کارآیی مناسب را نداریم زیرا در گذشته میراث فرهنگی ملموس و ناملموس تا این حد گسترده مورد توجه نبود و صرفا به بناها توجه می شد و بافت ها و مناظر فرهنگی، شهرها در بخش حفاظت مورد توجه نبودند.
وی تصریح کرد: در دهه های اخیر با وجود پیشرفت هایی که در علوم اجتماعی اتفاق افتاده سعی کرده ایم که جامعه را به کمک بطلبیم اما در عمل کمتر این کار صورت گرفته و میان نهادهای دولتی و خصوصی در حوزه میراث فرهنگی همواره تعارض وجود داشته است.
در ادامه حمیده چوبک باستان شناس و پیشکسوت میراث فرهنگی با تأکید بر بالا بردن فرهنگ مردم در حوزه حفاظت از میراث فرهنگی گفت: وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به تنهایی از عهده این کار برنمی آید و رسانه ها باید به کمک بیاند.
ذات الله نیکزاد عضو هیئت علمی پژوهشگاه نیز با بیان اینکه حفاظت از میراث فرهنگی امری حاکمیتی نیست و باید با مشارکت مردم صورت گیرد، گفت: اساسا سیاست گذاری در موضوع حفاظت از بالا به پایین است و تصمیم گیری ها بدون مشارکت و حضور مردم صورت می گیرد.
وی افزود:مشارکت مردم باید پیش از برنامه ریزی برای حفاظت در نظر گرفته شود.
جبرئیل نوکنده رئیس موزه ملی ایران نیز در این نشست موضوع مشارکت را امری کلیدی خواند و گفت: در امور مربوط به حفاظت از میراث فرهنگی، جامعه میزبان باید در برنامه ریزی ها حضور داشته باشند و در غیراین صورت نمی توان از مردم انتظار مشارکت داشت.
علیرضا حسن زاده رئیس پژوهشکده مردم شناسی تصریح کرد: برای جلب مشارکت مردم کار سنگینی در حوزه مدیریتی به عهده وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است و باید با کمک نهادهای مرتبط نظیر وزارت علوم ، صدا و سیما با در نظر گرفتن اقتصاد میراث فرهنگی این کار را انجام دهد.
فریبا کرمانی معاون پژوهشکده بناها و بافت های تاریخی- فرهنگی هم گفت: بیش از ۵۰۰ تشکل غیر دولتی در ایران داریم که به فعالیت های میراث فرهنگی مشغول اند که اکثر دانشجویان باستان شناسی، مرمت، معماری اعضای آن هستند.
کرمانی با اشاره به اینکه این سازمان ها با توجه به دانش و مهارت خودشان می توانند در توسعه نقش داشته باشند تصریح کرد: میراث فرهنگی یکی از ارکان توسعه پایدار محسوب می شود.
مصطفی پور علی مدیر کل ثبت و حریم آثار وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز با اشاره به میزان و نحوه مشارکت مردم در حفاظت بناها و محوطه های تاریخی گفت: در امر مشارکت مردم در حوزه حفاظت باید ارزش های برجسته محوطه های تاریخی را برای مردم تعریف کنیم.
احمد میرزا کوچک خوشنویس عضو هیئت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، نیز در ادامه گفت: این ساده اندیشانه است که ما گمان کنیم مردم می توانند حافظان میراث فرهنگی باشند زیرا که این مردم هستند که بدون آگاهی، عمدی و سهوی آثار تاریخی را تخریب می کنند.
او با اشاره به اینکه مردم به ارزش های میراث فرهنگی واقف نیستند تصریح کرد: در ایران توسعه محوری بیشتر از حفاظت مورد توجه قرار گرفته و متأسفانه حفاظت توسعه محور شده است.