میزان سلامت دهان و دندان هم چنان نامطلوب است
رئیس جامعه علمی دندانپزشکی ایران گفت: میزان پوسیدگی و بیماریهای لثه هم چنان نامطلوب است و با وجود نظارت، بهبود عملکرد، افزایش نیروها، ابلاغ سیاستهای حمایتی و سرمایه گذاری و نیز گسترش خدمات در بخش دولتی و خصوصی هم چنان ارائه درمان نامطلوب و مختص کمتر از ۱۵ درصد جمعیت کشور است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما؛ دکتر علی تاجرنیا در مراسم گرامیداشت روز دندانپزشک که در تالار وزارت کشور برگزار شد با اشاره به این که دندانپزشکان ایرانی در دانش یکی از باسوادترین و در کار عملی از جمله بامهارتترینها در بین دندانپزشکان جهان هستند؛ اظهار کرد: فقدان یک برنامه ریزی منسجم و مدیریت دانش محور نتوانسته شاخص سلامت دهان را به نقطه مطلوب و مناسبی برساند.
وی با تاکید بر این که وزارت بهداشت و مجموعههای مرتبط نتوانستند به اهداف سند چشم انداز و شاخصهای ملی مورد انتظار دست یابند، ادامه داد: این مهم اتفاق نخواهد افتاد مگر آن که تحولی شگرف و تغییری بنیادین در سیاست گذاری، هدایت درست منابع مالی، شناخت اولویتها، پرهیز از موازی کاری و هم سویه با تمام نهادهای دخیل در امر سلامت دهان و دندان در حوزه آموزش و پژوهش و نظارت کارآمد بر آنها رخ دهد.
رئیس جامعه علمی دندانپزشکی ایران با اشاره به این که جامعه نگر شدن خدمات دندانپزشکی شعار خوبی است که همه ساله و در ایام مختلف توسط مسئولین وزارت بهداشت سر داده میشود، تصریح کرد: این امر مستلزم استفاده از تمامی ظرفیتها بوده و در این بین نقش بخش خصوصی که بار ۹۰ درصد از ارائه خدمات دندانپزشکی را بر عهده دارد، مغفول واقع شده است.
تاجرنیا خاطرنشان کرد: تلاش در جهت گسترش و ارائه خدمات دندانپزشکی سطح یک در مراکز دولتی و صرف بودجههای بسیار نتوانسته است تاثیر قابل توجهی در کم کردن میزان پوسیدگی و بیماریهای دهان و دندان ایجاد نماید و دستیابی به شرایط بهتر جز با همراهی و هدایت و بهره گیری از تمام ظرفیتها از جمله بخش خصوصی امکان پذیر نیست.
وی راهکار برون رفت از شرایط موجود را تبدیل شدن هر مطب و کلینیک به یک پایگاه برای ارتقای سلامت عنوان کرد و گفت: وجود یک سامانه مدیریتی و خدماتی فراگیر که بتواند تمامی ارائه دهندگان خدمات در بخش دولتی و خصوصی و نیز سایر ذینفعان را پوشش دهد امری ضروری بوده و برای استفاده بهینه از ظرفیتهای موجود لازم است.
به گفته وی تدوین برنامههای جدید پیشگیری و افزایش سواد سلامت، عملیاتی نمودن آموزشها، اصلاح سبک زندگی، اصلاح رژیم غذایی و آموزش روشهای خود مراقبتی در کنار درگیر کردن تمامی مداخله گران امر سلامت میتواند اصلاح مسیر و بهبود شاخصهای سلامت دهان و دندان را به دنبال داشته باشد.
تاجرنیا در بخش دیگری از سخنان خود به مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم اشاره کرد و افزود: تعرفههای غیرواقعی زمینه دریافت خدمات مناسب را از مردم سلب نموده و علی رغم تلاش همه همکاران در مواجهه با بیمار؛ غیر واقعی بودن تعرفهها لاجرم و ناخواسته افت کیفیت خدمات را به دنبال خواهد داشت.
تاجرنیا با اشاره به این که تعدد دانشکدههای دندانپزشکی با وجود فقدان زیرساختهای لازم بویژه در زمینه هیات علمی و نیروی انسانی موجب شده تا فارغ التحصیلان جوان با مهارت کمتری نسبت به سلف خود وارد بازار کار شوند؛ اذعان کرد: لزوم بازگشایی مراکز مهارتی و انبوه فارغ التحصیلانی که در این مراکز به آموزش درمانهای معولی دندانپزشکی میپردازند گواه این است که فرزندان نخبه این مرز و بوم به شکل مناسب مورد آموزش قرار نگرفته و دانش و مهارت کافی ندارند.
وی تصریح کرد: نتیجه این امر جدا از کاهش اعتبار دندانپزشکان ایرانی در بین کشورهای مختلف؛ زمینه ارائه خدمات نامناسب به مردم را نیز فراهم خواهد کرد.