به گزارش خبرگزاری صدا وسیما ، علامه مجلسی در بخشی از کتاب زاد المعاد به تشریح وتوضیح نمازهای مستحبی شبهای ماه مبارک رمضان پرداخته است .وی در کتابش نماز مخصوص هر کدام از شب های ماه مبارک رمضان را به تفکیک شرح داده است که در ذیل آمده :
پیشنهاد برای مطالعه :
اعمال مستحبی ماه مبارک رمضان
نماز مستحبی شب اوّل ماه مبارک رمضان:
چهاررکعت؛ هررکعت بعدازسوره حمد پانزده مرتبه سوره توحید.
بیشتر بخوانیم :
نماز مستحبی شب دوم ماه مبارک رمضان:
چهار رکعت؛ در هر رکعت بعد از سوره حمد بیست مرتبه سوره إنَّا أنزلناه.
بیشتر بخوانیم :
نماز مستحبی شب سوم ماه مبارک رمضان:
ده رکعت؛ در هر رکعت بعد از سوره حمد پنجاه مرتبه سوره توحید.
خواص و برکات خواندن سوره توحید:
وقتی نزد ظالمی می روید:
از حضرت امام کاظم(ع) فرمودند: کسی که میخواهد نزد زمامدار سرکش و ستمگر برود و از او خوف و هراسی داشته باشد سورهی مبارکهی «قُلْ هُوَ اللَّهُ أحَدٌ» را در پیشرو و پشت سر و طرف راست و طرف چپ بخواند حقتعالی شرّ آن حاکم را از او دفع ، و خیر وی را نصیبش میفرماید.
هنگام خوابیدن :
از حضرت امیرالمؤمنین(ع) منقول است: کسی که «قُلْ هُوَ اللَّهُ أحَدٌ» را هنگامی که به خوابگاه خود میرود سه مرتبه قرائت کند حقتعالی بر او پنجاه هزار فرشته موکّل میفرماید که وی را در آن شب حراست و پاسداری نمایند.
رهایی از زندان و کارهای سخت:
حضرت امام صادق(ع) میفرماید: چنانچه زندانی آن را هزار بار بخواند بر او گشایش مییابد و هر کس در هر کار سخت و مشقّتبار این سورهی مبارکه را هزار بار بخواند از آن رهائی خواهد یافت.
رفع درد چشم :
از رسول اکرم(ص) مروی است: کسی که چشمدرد دارد پنجاه و دو بار این سورهی مبارکه را بخواند و هر دو بار یک «بِسمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ» بگوید و بر دست خود بدمد و بر چشم خود بمالد به یاری حق بهبود مییابد.
افزایش رزق و روزی :
از حضرت ختمی نبوّت(ص) روایت است: هرگاه یکی از شما وارد خانه شدید اگر داخل خانه کسی بود بر خانوادهی خود سلام کنید و بگوئید: «السَّلامُ عَلَیکُم» و اگر کسی نبود بگوئید: «اَلسَّلامُ عَلَینا مِنْ رَبِّنا» آنگاه سورهی «قُلْ هُوَ اللَّهُ أحَدٌ» را بخوانید که باعث نفی فقر و فراخی معیشت میگردد
بیشتر بخوانیم :
سوره توحید برای رهایی از شرک
صفات خداوند در سوره توحید
نماز مستحبی شب چهارم ماه مبارک رمضان :
هشت رکعت؛ در هر رکعت بعد از سوره حمد بیست مرتبه سوره إنّا أنزلناه.
بیشتر بخوانیم :
برکات سوره قدر در زندگی
دعای تحویل سال در کدام سوره قرآن است؟
فضیلت خواندن سوره قدر:
درمان بیماری:
در روایتی از امام صادق علیه السلام نقل شده است: هر کس که دردی دارد کوزهای نو بگیرد و در آن آب بریزد و این کار را خود به عهده گیرد سپس سوره قدر را به شیوه ترتیل سی بار بر آن آب بخواند. آنگاه از آن آب بنوشد و با ان وضو بگیرد و به وسیله آن سر و صورت خود را مسح کند و هر مقدار که از آب کم شد بر ان بیفزاید سه روز بر او نمیگذرد مگر اینکه به اذن خداوند درد او درمان میشود.
بینایی چشم:
در روایتی از امام صادق علیه السلام آمده است: هر کس سوره قدر را بر آب بخواند و از آن اب بنوشد خداوند نوری در چشمان او قرار میدهد.
آسان شدن زایمان:
در روایت آمده است: هرگاه زایمان زنی سخت شد در کنارش سوره قدر را زیاد قرائت کنید.
فرزند دار شدن:
برخی از افراد از داشتن فرزند یا جنسیت دلخواه محرومند. امام باقر علیه السلام فرمودند: سوره قدر را با مشک و زعفران بنویس و آن را شسته و به او بنوشان.
درمان بیماری کبد:
امام صادق علیه السلام فرمودند: اگر سوره قدر را بر سفالی جدید نوشته و با آب باران شسته شود سپس مقداری شکر بر آن اضافه کنند و کسی که درد کبد دارد آن را بنوشد به اذن خداوند خوب میشود.
خواب آرام و امنیت هنگام خواب:
امام صادق علیه السلام فرمودند: هر کس بعد از نماز عشا 15 بار سوره قدر را قرائت نماید تا شب آینده در امان الهی خواهد بود. و هر که 7 بار این سوره را پیش از خواب قرائت نماید تا صبح در امان الهی خواهد بود.
نماز مستحبی شب پنجم ماه مبارک رمضان :
دو رکعت؛ در هر رکعت، سوره حمد و پنجاه مرتبه سوره توحید؛ بعد از سلامِ نماز، صد مرتبه بگوید:اَللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَ آلِ مُحَمَّد.
برای مطالعه بیشتر:
نماز مستحبی شب ششم ماه مبارک رمضان:
چهار رکعت و در هر رکعت سوره حمد و سوره ملک.
نماز مستحبی شب هفتم ماه مبارک رمضان :
چهار رکعت؛ در هر رکعت سوره حمد و سیزده مرتبه سوره إنّا أنزلناه.
نماز مستحبی شب هشتم ماه مبارک رمضان :
دو رکعت؛ در هر رکعت سوره حمد و ده مرتبه سوره توحید و پس از سلام نماز، هزار مرتبه بگوید:سبحان اللّه.
ثواب گفتن «سبحان الله»
احادیث مختلفی وجود دارند که برای گفتن ذکر «سبحان الله» به تنهایی ثوابهایی قرار داده شده است:
-
ذکر سبحان الله بالاتر از قربانی کردن صد شتر
پیامبر اسلام (ص) فرمود: «هر که صد مرتبه سُبحانَ اللَّه بگوید، بهتر است از راندن صد شتر ، که با خود به حج برد تا آنها را از براى خدا قربانی کند.
-
طلب رحمت فرشتگان برای ذاکر سبحان الله
مردی از امام علی (ع) پرسید، اى ابو الحسن! تفسیر «سُبْحانَ اللَّهِ» چیست؟ آن حضرت فرمود: «بزرگداشتن عزّت و شکوه خداوند، بزرگ و پاک دانستن او از هر آلایشى که مشرکین به ساحت مقدّسش نسبت دهند، لذا هر وقت بنده اى این کلمه را بگوید همه فرشتگان براى او طلب رحمت نمایند».
امام باقر (ع) فرمود: «هر کس ، صد مرتبه سبحان اللَّه بگوید خداوند تعالى ثواب آزاد کردن یک بنده، در نامه عمل او بنویسد».
یونس بن یعقوب نقل مى کند که به امام صادق (ع) عرض کردم: آیا کسى که صد بار ذکر «سبحان اللَّه» را بگوید در زُمره کسانى است که، «ذکر و یاد خدا را بسیار کنند؟!» فرمود: «بلى». این اذکار علاوه بر این که در فرائض یومیه بارها تکرار میشوند بطور مستحبی نیز سفارش شده و از اصلیترین اذکار در اسلام محسوب میشوند علی (ع) در روایتی در مورد جایگاه ویژه حمد و تسبیح میفرمایند: التسبیح نصف المیزان و الحمد لله یملأ المیزان؛ «تسبیح» نصف میزان است و «حمد» میزان را پر میکند
بیشتر بدانیم :
نماز مستحبی شب نهم ماه مبارک رمضان :
شش رکعت میان نماز مغرب و عشا؛ در هر رکعت سوره حمد و هفت مرتبه آیة الکرسی و پس از اتمام نماز، پنجاه مرتبه بگوید:اَللّهمّ صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَ آلِ مُحَمَّد.
درباره به جا آوردن نماز شب نهم ماه مبارک رمضان ،از امام علی علیه السلام روایت شده است:
أَنَّهُ سَأَلَهُ عَنْ فَضْلِ شَهْرِ رَمَضَانَ وَ عَنْ فَضْلِ الصَّلَاهِ فِیهِ فَقَالَ مَنْ صَلَّى فِی اللَّیْلَهِ التَّاسِعَهِ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ- قَبْلَ الْعِشَاءَیْنِ سِتَّ رَکَعَاتٍ یَقْرَأُ فِی کُلِّ رَکْعَهٍ الْحَمْدَ وَ آیَهَ الْکُرْسِیِّ سَبْعَ مَرَّاتٍ وَ صَلَّى عَلَى النَّبِیِّ خَمْسِینَ مَرَّهً صَعِدَتِ الْمَلَائِکَهُ بِعَمَلِهِ کَعَمَلِ الصِّدِّیقِینَ وَ الشُّهَدَاءِ وَ الصَّالِحِین
که از فضایل ماه رمضان فضایل نماز در آن از ایشان سوال شد. ایشان فرمودند هر کس در شب نهم ماه رمضان بین نماز شام و خواب، شش رکعت نماز بخواند در هر رکعت سوره حمد یک بار و آیه الکرسی هفت بار و بعد از سلام نماز، پنجاه مرتبه صلوات بر محمد و آل محمد، ملائکه عمل او را همانند عمل صدیقین و شهدا و صالحان بالا میبرند.
نماز مستحبی شب دهم ماه مبارک رمضان:
بیست رکعت؛ در هر رکعت سوره حمد، و سی مرتبه سوره توحید.
مطالب بیشتر:
نماز مستحبی شب یازدهم ماه مبارک رمضان:
دو رکعت؛ در هر رکعت سوره حمد، و بیست مرتبه سوره کوثر.
نماز مستحبی شب دوازدهم ماه مبارک رمضان:
هشت رکعت؛ در هر رکعت سوره حمد، و سی مرتبه سوره إنّا أنزلناه.
نماز مستحبی شب سیزدهم ماه مبارک رمضان:
چهار رکعت؛ در هر رکعت سوره حمد، و بیست و پنج مرتبه سوره توحید.
نماز مستحبی شب چهاردهم ماه مبارک رمضان:
شش رکعت؛ در هر رکعت سوره حمد، و سی مرتبه سوره إذا زُلزِلَت.
فضیلت و ثواب خواندن سوره زلزال
-
در امان ماندن از زلزله ،صاعقه یا آفت دنیایی
امام جعفر صادق علیه السلام درباره برکات این سوره فرمودند: از قرائت سوره زلزال خسته نشوید، زیرا هر کس در نمازهای مستحب خود این سوره را بخواند، آزار زلزلهای بر او نخواهد رسید و بهوسیله زلزله، صاعقه یا آفتی از آفات دنیایی، نخواهد مرد و وقتی وفات کرد، دستور میدهند او را به بهشت برند و خداوند میفرماید:ای بنده من در هر جای بهشت که دوست داشتی، جای گیر.
-
خواندن سوره زلزال برابر با ختم قرآن
امام علی بن موسی الرضا علیه السلام از قول رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم میفرمایند: قرائت این سوره، برابر یک چهارم قرآن و چهار بار قرائت آن را معادل یک ختم قرآن دانسته اند.
از رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم نقل شده است که فرمودند: هر کس در شب جمعه دو رکعت نماز گزارد و در هر رکعت بعد از حمد پانزده بار سوره زلزال را قرائت کند، خداوند او را از عذاب قبر و سختیهای هولناک قیامت ایمن میدارد.
نماز مستحبی شب پانزدهم ماه مبارک رمضان:
چهار رکعت؛ در دو رکعت اوّل بعد از سوره حمد، صد مرتبه سوره توحید، و در دو رکعت دیگر، بعد از سوره حمد، پنجاه مرتبه سوره توحید.
نماز مستحبی شب شانزدهم ماه مبارک رمضان:
دوازده رکعت؛ در هر رکعت سوره حمد، و دوازده مرتبه سوره تکاثر
از پیامبر صلی الله علیه و آله روایت شده است
فَمَنْ صَلَّى فِی اللَّیْلَهِ السَّادِسَهَ عَشْرَهَ اثْنَتَیْ عَشْرَهَ بِالْحَمْدِ وَ التَّکَاثُرِ اثْنَتَیْ عَشْرَهَ مَرَّهً
هر کس در شب شانزدهم ماه رمضان، این نماز را بخواند، دوازده رکعت در هر رکعت یک بار حمد و دوازده بار سوره تکاثر را قرائت کند،
خَرَجَ مِنْ قَبْرِهِ وَ هُوَ رَیَّانُ یُنَادِی بِالشَّهَادَتَیْنِ وَ یَدْخُلُ فِی الْجَنَّهِ بِغَیْرِ حِسَابٍ
از قبر بیرون می آید در حالیکه چهره او زیبا است و منادی ندا می دهد به شهادت آنکه خدایی جز خدای یگانه نیست تا زمانی که روز قیامت بیاید، به او امر می شود که بدون حساب به سوی بهشت برو.
نماز مستحبی شب هفدهم ماه مبارک رمضان:
دو رکعت؛ در رکعت اوّل، سوره حمد و هر سورهای که خواست بخواند و در رکعت دوم، سوره حمد و صد مرتبه سوره توحید و بعد از سلام نیز صد مرتبه بگوید:لا إلهَ اِلاَّ اللّهُ.
مطالب بیشتر :
-
جایگاه و اهمیت ذکر لااله الاّ اللّه در روایات
-
یکی از بزرگترین درهای ایمان
ذکر لااله الاّ اللّه از جمله ذکرهای مۆمنان است، زیرا بنا بر احادیث، اقرار به آن (توحید) یکی از ارکان پنج گانه اسلام و بزرگترین باب از ابواب هفتاد و چندگانه ایمان است.
پیامبر اکرم برترین سخنان را لااله الاّ اللّه و عبارات هم ارز آن، همچون سبحان اللّه و الحمدللّه و اللّه اکبر برشمرده است.
در حدیثی دیگر آن را برترین سخن خود و پیامبران پیش از خود ذکر کرده است . از اینرو، ایشان هم در آغاز رسالت، مردم را با «قولوا لااله الاّ اللّه تُفلحوا» به اسلام دعوت می کرد و هم در ادامه، به مسلمانان توصیه می نمود که اسلام خود را با زیاد گفتن لااله الاّ اللّه تجدید کنند.
-
ذکر لا اله الا الله دژ محکم و مانع از عذاب الهی
در حدیثی قدسی که امام رضا علیه السلام آن را با واسطه پدرانش از پیامبر اکرم نقل کرده و در میان شیعیان به حدیث سلسلة الذهب * مشهور است، خداوند لااله الاّ اللّه را دژ مستحکم خود دانسته که ورود در آن موجب امان از عذاب الهی می شود. امام رضا علیه السلام در پایان این حدیث، خود را شرطی از شروط این امر برشمرده که مراد از آن امامت اهل بیت پیامبر اکرم است.
نماز مستحبی شب هیجدهم ماه مبارک رمضان:
چهار رکعت؛ در هر رکعت سوره حمد، و بیست و پنج مرتبه سوره کوثر.
فضایل و برکات خواندن سوره کوثر:
پیامبر اکرم فرمودند: هر کس سوره کوثر را تلاوت نماید خداوند از آب نهرهای بهشت به او می نوشاند و اجر و پاداش او به اندازه تمامی قربانی های روز عید قربان است.
امام صادق (ع) فرمودند: هر کس در نمازهای واجب یا مستحب خود سوره کوثر را قرائت نماید خداوند از آب حوض کوثر به او بنوشاند و کنار درخت طوبی همجوار رسول خدا(ص) خواهد شد.
بیشتر بخوانیم :
کوثر ،سوره ای منتسب به حضرت فاطمه (س)
سوره کوثر
نماز مستحبی شب نوزدهم ماه مبارک رمضان:
پنجاه رکعت؛ با سوره حمد، و پنجاه مرتبه سوره إذا زلزلت.
مرحوم «علاّمه مجلسی» میگوید:ظاهراً مراد آن است که در هر رکعت یک مرتبه این سوره را بخواند؛ زیرا در یک شب خواندن دوهزار و پانصد مرتبه سوره «اذا زلزلت» دشوار خواهد بود.
برای مطالعه بیشتر:
سوره زلزال به همراه ترجمه وتصاویر طبیعت
نماز مستحبی شب بیست تا بیستوچهارم شبهای ماه مبارک رمضان:
در هر کدام هشت رکعت با هر سورهای که میسر شود.
شب بیستوپنجم:
هشت رکعت، در هر رکعت «حمد» و «ده مرتبه» سوره «توحید».
اعمال شب بیست و پنجم ماه مبارک رمضان:
غسل که در تمام شبهای دههی آخر ماه رمضان مستحب است و بدان اشاره شد ، اما در خصوص فضیلت غسل در شب بیست و پنجم،
رَوَاهَا عَلِیُّ بْنُ عَبْدِ الْوَاحِدِ بِإِسْنَادِهِ إِلَی عِیسَی بْنِ رَاشِدٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ
«عیسی بن راشد» میگوید:
سَأَلْتُهُ عَنِ الْغُسْلِ فِی شَهْرِ رَمَضَانَ فَقَالَ کَانَ أَبِی یَغْتَسِلُ فِی لَیْلَةِ تِسْعَ عَشْرَةَ وَ إِحْدَی وَ عِشْرِینَ وَ ثَلَاثٍ وَ عِشْرِینَ وَ خَمْسٍ وَ عِشْرِینَ
«از امام صادق-علیه السّلام- دربارهی غسل در ماه رمضان پرسیدم. فرمود: «پدرم در شب نوزدهم و بیست و یکم و بیست و سوّم و بیست و پنجم ماه رمضان غسل مینمود.»
دعای پیامبر اسلام در شب بیست و پنجم ماه مبارک رمضان:
- روایت شده است که حضرت محمد (ص) در شب بیست و پنجم دعای ذیل را می خوانند:
تَبَارَکَ (اللَّهُ أَحْسَنُ الْخالِقِینَ) خَالِقُ الْخَلْقِ وَ مُنْشِئُ السَّحَابِ الثِّقَالِ وَ آمِرُ الرَّعْدِ أَنْ یُسَبِّحَ لَهُ
بلندمرتبه باد خدایی که بهترین آفریننده است، آفریدهها را آفرید و ابرها [ی سنگین] را پدید آورد و به آذرخش دستور داد که او را به پاکی بستاید.
(تَبارَکَ الَّذِی بِیَدِهِ الْمُلْکُ وَ هُوَ عَلی کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ الَّذِی خَلَقَ الْمَوْتَ وَ الْحَیاهَ لِیَبْلُوَکُمْ أَیُّکُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا)
بلندمرتبه باد خدایی که سلطنت در دست او است و بر هر چیز توانا است، خدایی که مرگ و زندگانی را آفرید تا شما را بیازماید که عمل کدامیک از شما نیکوتر است.
(تَبارَکَ الَّذِی نَزَّلَ الْفُرْقانَ عَلی عَبْدِهِ لِیَکُونَ لِلْعالَمِینَ نَذِیراً) (تَبارَکَ الَّذِی إِنْ شاءَ جَعَلَ لَکَ خَیْراً مِنْ ذلِکَ
بلندمرتبه باد خدایی که فرقان را [قرآنی که حقّ را از باطل جدا میسازد] بر بندهاش فروفرستاد تا به جهانیان بیم دهد. بلندمرتبه باد خدایی که اگر بخواهد، بهتر از این را برای تو قرار میدهد،
جَنَّاتٍ تَجْرِی مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ وَ یَجْعَلْ لَکَ قُصُوراً) تَبَارَکَ (اللَّهُ أَحْسَنُ الْخالِقِینَ )[۵] یَا إِلَهِی وَ إِلَهَ الْعَالَمِینَ
بهشتهایی که از زیر درختان آن، جویها روان است و کاخهایی برای تو قرار میدهد. بلندمرتبه باد خدایی که بهترین آفریننده است. [ای معبود من و معبود جهانیان
وَ إِلَهَ السَّمَاوَاتِ السَّبْعِ وَ مَا فِیهِنَّ وَ مَا بَیْنَهُنَّ
و معبود آسمانهای هفتگانه و آنچه در آنها و میان آنها است،
صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ امْنُنْ عَلَیَّ بِالْجَنَّهِ وَ نَجِّنِی مِنَ النَّارِ إِنَّکَ أَنْتَ الْمُنْجِی الْمَنَّان
بر حضرت محمّد و خاندان او درود فرست و بهشت را به من ارزانی دار و از آتش جهنّم نجات بخش، به راستی که تو نجاتدهنده و بخشندهای.
نماز مستحبی شب بیستوششم ماه مبارک رمضان :
هشت رکعت، در هر رکعت «حمد» و «صد مرتبه» سوره «توحید».
نماز مستحبی شب بیستوهفتم ماه مبارک رمضان:
چهار رکعت، در هر رکعت «حمد» و سوره «مُلک» و اگر نتوانست، «بیستوپنج مرتبه» سوره «توحید».
نماز مستحبی شب بیستوهشتم ماه مبارک رمضان:
شش رکعت، در هر رکعت «حمد» و «صد مرتبه» «آیتالکرسی» و «صد مرتبه» سوره «توحید» و «صد مرتبه» سوره «کوثر» و پس از نماز «صدبار» صلوات.
فقیر گوید: نماز شب بیستوهشتم موافق آنچه من یافتم به این صورت است: شش رکعت، در هر رکعت «حمد» و «ده مرتبه» «آیتالکرسی» و «ده مرتبه» سوره «کوثر» و «ده مرتبه» سوره «توحید» و پس از نماز «صدبار» صلوات.
شب بیستونهم:
دو رکعت، در هر رکعت «حمد» و «بیست مرتبه» سوره «توحید».
شب سیام:
دوازده رکعت، در هر رکعت «حمد» و «بیست مرتبه» سوره «توحید» و پس از سلام «صدبار» صلوات.
و این نمازها چنانکه بیان شد هر دو رکعت به یک سلام است.
التماس دعا