راهکارهای برون رفت از خاموشیهای تابستانه
در حال حاضر همه شهرها و بالغ بر ۹۹ درصد روستاهای کشور از نعمت برق بهرهمند هستند، ولی آنچه که قابل اهمیت است بحث پایدار بودن برق است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما، پیش بینیهایی از سالهای گذشته، در خصوص نرخ رشد تقاضا در بخش مصرف وجود دارد که بر پایه آن، این نرخ به طور متوسط بین پنج تا هفت درصد است، بنا براین بخش مصرف برق در سنوات پیش رو قابل پیش بینی است و میتوان طبق این پیش بینی افزایش تولید و مدیریت مصرف داشت.
پیام باقری در گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری صداوسیما گفت: اقتصاد ناتراز صنعت برق و به دنبال آن کمبود منابع مالی و کاهش سرمایه گذاری در این صنعت سرمایه بر، احداث نشدن نیروگاه جدید به میزان نیاز و تجهیزات فرسوده نیروگاهی، بخش مهمی از دلایل خاموشیها در اوج مصرف است که شاید کمتر به آن پرداخته شده باشد، که نتیجه آن، رکود فضای کسب وکار صنعت برق است.
رئیس سندیکای برق صنعت برق کشور میگوید: برق با وجود اینکه یک خدمت است، کالا محسوب میشود و مثل همه کالاهایی که یک قیمت تمام شده دارند باید بهای آن پرداخت شود، تا این صنعت پایدار و ماندگار بماند. به دلیل کمبود منابع مالی و اقتصاد ناتراز برق، سرمایه گذاری بسیار کاهش یافته است و تجهیزات فرسوده نیز باید جایگزین شود همچنین افزایش بدهی دولت به بخش خصوصی، سبب کاهش منابع در این بخش خواهد شد که در نهایت بنگاههای اقتصادی فعال، آسیب خواهند دید.
در سال گذشته و در ایام پر باری، مصرف برق، بالغ بر ۶۷ هزار مگاوات و ظرفیت وارده در مدار، حدود ۵۵ هزار مگاوات بود، این یعنی کسری برق کشور، حدود ۱۲ هزار مگاوات بوده است، با توجه به اینکه رشد مصرف را اگر در کمترین حالت پنج درصد هم در نظر بگیریم میتوان پیش بینی کرد، امسال میزان مصرف از ۷۰ هزار مگاوات بالاتر خواهد رفت.
اما مهمترین راهکارهایی که با وجود همه چالشها باید بر روی آن تمرکز کرد چیست؟
- سرعت بخشیدن به نصب کنتورهای هوشمند
- استفاده از منابع دولت، برای جایگزینی تجهیزات فرسوده برای کاهش تلفات
- سرمایه گذاری در بخش تولید، انتقال و توزیع
- رفع موانع ورود بخش خصوصی به سرمایه گذاری در حوزههای تولید، انتقال و توزیع
- رشد متوازن در بخش تولید، انتقال و توزیع
- تجارت برق با کشورهای منطقه در ایام پرباری و کم باری (واردات برق در سال ۱۴۰۰، تنها ۳۰۰ مگاوات بوده که نسبت به کمبود ۱۲ هزار مگاواتی رقم قابل توجهی نیست)
- حذف قیمتهای تکلیفی به دلیل کافی نبودن آن نسبت به قیمتهای تمام شده
- تشکیل نهاد تنظیم گر (رگولاتوری) در صنعت برق و کشف قیمت در نظام عرضه و تقاضا
- حذف یارانه از برق صنایع
- سرعت بخشیدن به احداث نیروگاههای تجدیدپذیر
در برنامه ششم توسعه، مقرر شد، کشور در پایان برنامه، تبدیل به قطب برق منطقه شود همچنین سالانه ۵ هزار مگاوات، به ظرفیت نیروگاهی کشور افزوده شود، که محقق نشد و کمتر از نصف این میزان وارد مدار شد.
از آنجایی که برق، یک انرژی استراتژیک محسوب میشود، این کمبود حتما آثار مخربی در بخش خانگی و صنعت خواهد گذاشت. گرمای زودرس هوا در سال جاری، اهمیت پرداختن به این موضوع را دوچندان میکند.