گفتگوی 18:30
حدود ۸۳ درصد ریزگردها از منطقه غرب و جنوب وارد کشور میشود
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: حدود ۸۰ تا ۸۳ درصد ریزگردها از منطقه غرب و جنوب غرب و جنوب وارد کشور میشود و عمده اینها از عراق هست حدود ۲۵ تا ۲۷ درصد هم منشأ داخلی دارد.
آقای محمدحسن نامی در گفتگو با خبر ۱۸:۳۰ شبکه خبر سیما درباره آخرین برنامه و تصمیمهایی که سازمان مدیریت بحران درباره این پدیده گرد و غبار گرفته است، گفت: همکاری خوبی بین سازمان بحران، سازمان هواشناسی، سازمان محیط زیست، مراتع و جنگلبانی برقرار است و رئیس جمهوری هم دستورهای خوبی داده است که ان شاءالله به تدریج در ماههای آینده نتایج خوبی خواهیم گرفت، چون برای جلوگیری از ریزگردها و کلاً آلودگی هوا یکسری اقدامات باید انجام شود که این اقدامات به چند ماهی زمان نیاز دارد.
وی ادامه داد: این ریزگردها که از طرف غرب متوجه کشورمان است به خصوص عراق، کویت، اردن، عربستان هر کدام چندین کانون تولید ریزگرد دارند که البته عراق تعدادش بیشتر است و ۸ کانون دارد، اردن یک مورد، کویت دو مورد و عربستان ۴ مورد دارد.
وی افزود: عربستانیها هم شروع به اقداماتی کردند، اما هنوز آن مناطقی که کشور ما از آن تأثیرپذیر بوده، اقدام نشده که لازم است این کار انجام شود.
آقای محمدحسن نامی گفت: این پدیده بستگی به الگوی گردش باد دارد که چگونه بیاید و از کدام مسیر وارد شود، چون الگوی گردش باد متغیر است و مسیرهای مختلفی دارد.
وی افزود: منشأ داخلی گرد و غبار هم مشخص است مانند تمامی معادنی که مورد بهره برداری ماسه و شن قرار میگیرند، محلهایی که استخراج معادن انجام میشود و آن قسمت از زمین که به دست بشر آن طبیعتش تغییر داد میشود و هر کجا که پوشش گیاهی نداشته باشد و این سطح زمین براساس اقدام انسان دست کاری شده باشد این ریزگرد را ایجاد میکند و به بالا میآید.
وی ادامه داد: از طرف دیگر ما تداوم خشکسالی را در این چند سال داشتیم به جز سالهای ۹۷ و ۹۸ که باران خوبی آمد، ما دیدیم که در همان سالها موجب شد که از طرف عراق یا کشور همسایه کمتر ورود ریزگرد به کشور داشته باشیم، اما متأسفانه امسال به خصوص در جنوب عراق و تعداد زیادی از کانونها خیلی کم در حد چند میلی متر حتی به ۲۰ هم نمیرسید این کانون آماده است هر لحظه باد در سطح زمین حرکت کند این ریزگردها هم خیز بر میدارند و باید همکاری خوبی با کشورهایی که از آنها تأثیرپذیری در ریزگردها داریم داشته باشیم و این فضا را به فضای سبز یا به پوشش گیاهی تبدیل کنیم.
آقای محمدحسن نامی در پاسخ به این پرسش که در حال حاضر برای استانهایی که درگیر هستند چه تصمیمی گرفته شده است؟ گفت: سازمان محیط زیست خوشبختانه پایش مناطق گرد و خاکی را شروع کرده و تعداد زیادی هم است که بایستی برای اینها اقدامات موثری انجام شود یکی از این اقدامات میتواند همین مالچ پاشی یا ایجاد پوشش گیاهی باشد که برای این کار بودجه خوبی در نظر گرفته شده است.
وی تصریح کرد: بایستی دو کار را انجام دهیم یکی اینکه با کشورهای همجوار صحبت کنیم و همکاری مناسبی برای پوششگیاهی داشته باشیم و دوم این که فضای سبز را بایستی افزایش دهیم و فضای سبز روز به روز در کشورمان توسعه پیدا کند و اگر نکنیم آلودگی بیشتر خواهد شد، با طبیعت باید بیشتر مهربان باشیم و لازم است ملت عزیزمان که به هشدارهای سازمان هواشناسی دقت بیشتری کنند.
گفتگوی 18:30/ خیزش گرد و غبار فردا هم ادامه دارد
کارشناس سازمان هواشناسی گفت: خیزش گرد و غبار امروز محدوده وسیعی از کشور را در بر گرفت و فردا شنبه نیز ادامه خواهد داشت.
آقای ضیائیان در گفتگو با خبر 18:30 شبکه خبر سیما افزود: از جنوب غرب کشور، غرب کشور و همچنین تا مرکز کشور، استان های شمالی کشور حتی استان گیلان هم درگیر این گرد و خاک بود و پیش بینی می کنیم در ساعات آینده شمال شرق که همین الان درگیر شده است ادامه پیدا کند و در نیمه شرقی هم بعضی از شهرها تا خراسان جنوبی تحت تاثیر این پدیده هستند.
وی گفت: عامل این پدیده، دو بخش است که یک بخش گرد و خاکی است که از کشورهای همسایه و کانون های آنها رشد کرده و به سمت کشور ما آمده است و بخش دیگر به خاطر باد شدیدی بود که گرد و خاک های محلی را به پا کرد و انتظار داریم فردا باز هم پدیده گرد و خاک را در اغلب نقاط کشور به ویژه تهران داشته باشیم.
ضیائیان گفت: فردا شدت گرد و خاک در نوار غربی کشور از استان های خراسان، ایلام، کرمانشاه بیشتر و بسیار شدید خواهد بود و اگر بخواهیم منتظر پاک شدن هوا باشیم باید تا یکشنبه صبر کنیم و روز یکشنبه انتظار داریم وضعیت به تدریج بهتر شود.
کارشناس سازمان هواشناسی ادامه داد: فردا از 25 استان درگیر یک مقداری کمتر می شود مانند استان های شمال غرب و استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل و همچنین زنجان که بارش دارند و احتمال این که پدیده گرد و خاک در آنها رخ دهد کمتر است ولی استانی مثل کردستان هم بارش را خواهد داشت و هم گرد و خاک را.
وی گفت: از تعداد استان ها کاسته می شود، شدتش هم از آن چیزی که امروز اتفاق افتاد، بیشتر نخواهد شد و فقط در استان های خوزستان، کرمانشاه و ایلام اینها شدیدتر خواهند بود ولی در بقیه استان ها در همین حد یک مقداری هم کمتر خواهد بود و تا پایان روز یکشنبه شاهد این پدیده در کشور خواهیم بود و در استان تهران اول روز ممکن است وزش باد محلی کم باشد و شدت پدیده کاهش پیدا کند ولی به دلیل وزش بادهای شدید که دوباره بعدازظهر پیش بینی می شود در استان تهران باشد بیشتر خواهد شد.