چرا باید خون اهدا کنیم؟
خون مایه حیات است، هر واحد خون جان سه نفر را نجات میدهد از این رو اهدای خون باید همیشگی باشد تا نیاز بیماران و مراکز درمانی تأمین شود.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی سازمان انتقال خون؛ اهدای خون، اهدای زندگی به بیماران است و هر واحد خون جان سه نفر را نجات میدهد، بیماران چشم انتظارند تا همنوعی قطرات زندگی را به آنها هدیه کند و دوباره زندگی جاری شود، اهدای خون را فراموش نکنیم، بیایید با اهدای خون به تداوم تپش قلبها کمک کنیم.
خون سالم، نجات دهنده زندگی است و همه روزه، در سراسر جهان بسیاری از افراد به خون و فرآوردههای خونی نیاز دارند، به طوری که از هر سه نفر مردم دنیا، یک نفر در طول زندگی احتیاج به تزریق خون و فرآوردههای خونی پیدا میکند.
بارزترین مثال برای موقعیتهایی که در آن نیاز مبرم به خون پیدا میشود، عبارت از زمان بروز حوادث و سوانح گوناگون نظیر تصادفات رانندگی، سوختگیها و اعمال جراحی است.
همچنین زنان باردار در حین زایمان، نوزادان و به خصوص نوزادان نارسی که به زردی دچار میشوند، نیازمند خون هستند و از طرفی بیماران مبتلا به سرطان که تحت شیمی درمانی یا اشعه درمانی قرار دارند هم از مصرف کنندگان خون و فرآوردههای خون هستند.
بسیاری از بیماران دیگر مانند بیماران تالاسمی و هموفیلی نیز ناگزیرند برای بهره مندی از یک زندگی به نسبت طبیعی برای تمام عمر به شکل منظم خون یا فرآوردههای خون دریافت کنند.
نیاز به خون و فرآوردههای خون به صورت مداوم وجود دارد و به طور مرتب هم در حال افزایش است و آنچنان که کشورهای در حال توسعه امکانات تشخیصی و درمانی خود را در مورد درمان بیماریهای گوناگون، مانند انواع سرطانها گسترش میدهند، بیشتر به تزریق خون احتیاج پیدا کرده اند و این نیاز هم به طور مستمر افزایش مییابد.
همین طور پیشرفتهای فناوری در کشورهای صنعتی و پیشرفته باعث میشود که اقدامات درمانی جدید ابداع و به تبع آن نیاز به خون و فرآوردههای خون بیشتر شود.
میزان خون اهدایی پس از ۲۴ ساعت جبران میشود
سخنگوی سازمان انتقال خون با بیان اینکه میزان خون اهدایی حجم کمی از خون بدن است، گفت: هموطنان با اطمینان خون اهدا کنند، زیرا خون اهدایی بعد از ۲۴ ساعت جبران میشود.
آقای عباس صداقت افزود: افرادی که قصد اهدای خون را دارند و به مراکز انتقال خون مراجعه میکنند از آنها مصاحبه گرفته میشود و سپس معاینه میشوند و آزمایش هموگلوبین از آنها گرفته میشود که دچار کم خونی نباشند و درصورت مساعد بودن شرایطشان میتوانند خون اهدا کنند.
سخنگوی سازمان انتقال خون خاطرنشان کرد: در مراکز انتقال خون طرحی به نام آهن یاری برای بانوان داریم و قرص آهن رایگان در اختیار خانمهایی که اهدای خون مستمر انجام میدهند قرار میدهیم.
وی اعلام کرد: به هموطنانی که قصد اهدای خون دارند توصیه میشود که ۴ساعت قبل از اهدای خون مواد غذایی خیلی چرب مصرف نکنند و بعد از اینکه خون اهدا کردند هم مایعات و آب بنوشند و در مراکز انتقال خون بعد از اهدای خون حال عمومی اهداکنندگان بررسی و از همه آنها پذیرایی میشود.
آقایان و خانمها چندنوبت درسال میتوانند خون اهدا کنند؟
صداقت اعلام کرد: خانمها هر چهار ماه یک بار و درسال در مجموع ۳ بار و آقایان هرسه ماه یک بار و در مجموع ۴ بار در سال میتوانند خون اهدا کنند.
سخنگوی سازمان انتقال خون گفت: حداقل سن قابل قبول برای اهدای خون ۱۸ سال تمام و حداکثر سن ۶۰ سال تمام است. حداکثر سن برای اولین اهدای خون ۶۰ سال است و برای دفعات بعدی سن اهداکننده مستمر (با سابقه حداقل ۲ بار اهدای خون در سال) حداکثر ۶۵ سال است.
وی ادامه داد: به مردم و بخصوص اهدا کنندگان خون این اطمینان را میدهیم که مراکز انتقال خون در سراسر کشور تمامی اصول بهداشتی و پروتکلها را رعایت میکنند و بنابراین اهدا کنندگان با اطمینان خاطر برای اهدای خون به این مراکز مراجعه کنند.
آقای صداقت تاکید کرد: تا کنون هیچ گزارشی مبنی بر اینکه فردی با مراجعه به مراکز انتقال خون دچار کرونا شده باشد و یا اینکه فردی با تزریق خون به کرونا مبتلا شده باشد، نشده است و مردم اطمینان داشته باشند که کرونا از طریق تزریق خون منتقل نمیشود.
حداقل سن قابل قبول برای اهدای خون ۱۸ سال تمام و حداکثر سن ۶۰ سال تمام است، خانمها هر چهار ماه یک بار و درسال در مجموع ۳بار و آقایان هرسه ماه یک بار و در مجموع ۴بار در سال میتوانند خون اهدا کنند.
نیاز به خون همیشگی است
آقای صداقت گفت: نیاز به خون همیشگی است و بهترین مکان برای ذخیره خون رگهای اهدا کنندگان است و تا هر زمانی که نیاز به اهدای خون بیشتر شود با دعوت و فراخوانی که از سوی سازمان انتقال خون انجام میشود اهداکنندگان برای اهدای خون اقدام کنند و یاری کننده انتقال خون و نجات دهنه بیماران باشند.
وی افزود: در مراکز اهدای خون همه پروتکلهای بهداشتی با حفظ فواصل اجتماعی و همچنین تکریم ارباب رجوع در این مراکز رعایت میشود و به منظور اینکه اهدا کنندگان کمتر معطل خواهند شد، و از طریق سامانه nobatdehi.ibto.ir میتوانند وقت بگیرند وسپس به مراکز انتقال خون مراجعه کنند.
سخنگوی سازمان انتقال خون گفت: هموطنان نوعدوست که در همه شرایط یاریگر سازمان انتقال خون برای تامین خون و فرآوردههای خون مورد نیاز بیماران نیازمند به خون هستند، توجه داشته باشند که ترس از کرونا موجب این نشود که اهدای خون را فراموش کنند، مردم توجه داشته باشند که نیاز به خون همیشگی است، پس بنابراین بیماران نیازمند به خون را فراموش نکنند و به کمک این بیماران بشتابند.
وی تأکید کرد: اهدا کنندگان خون اطمینان داشته باشند که سازمان انتقال خون بر اساس آخرین استانداردهای سازمان بهداشت جهانی و سازمانهای انتقال خون جهان، تمام نکات ایمنی و بهداشتی را رعایت میکند و تمام مراکز انتقال و اهدای خون و تمام تجهیزات این مراکز درکشور در حال حاضر و همین طور همیشه، ضد عفونی و استریل میشوند و اهدا کنندگان با اطمینان خاطر خون اهدا کنند.