پخش زنده
امروز: -
نمایشگاه کتاب تهران بعد از دو سال ماسک زدن و پشت نقاب فضای مجازی و فروش های موردی گیر افتادن، بالاخره نفسی تازه می کند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداو سیما نمایشگاه کتاب امسال به نظر می رسد این بار کمترین چانه زنی را با شهرآفتاب تجربه کرده است و آن قدر سریع در خصوص مکان برگزاری اش به نتیجه رسیده که گویی خودش خواسته است در مصلای تهران باشد تا کتاب دوست ها راحت تر به او برسند .
انگار ناشران و تولید کنندگان کتاب هم ، بعد از دو سال رکود و دوری از مشتریان حضوری ، حوصله این بحث ها را نداشتند و مصلا مکان قطعی برگزاری نمایشگاه کتاب شد .
اما این که نمایشگاه چه قدر می تواند جایگزین تمام نداشته های دو سال قبل باشد سوالی است که در طول زمان به آن پاسخ داده می شود .
چون شنیده ها از تغییرهایی در اجرا خبر می دهند .
این که نمایشگاه دیگر جنبه فروشگاهی نداشته باشد و فروش آن صرفا در فضای مجازی دنبال شود .
یا این که نه ، فروش هایی هم این وسط ها باشد ...
و چند طرح درگوشی که از مدیران ارشاد به گوش می رسد اما تا اعلام رسمی باید صبر کرد .
ولی چیزی که مسلم است این است که کتاب در دوران کرونا، حال و هوایی را تجربه کرد که پیش از این در ایران تجربه نکرده بود .
کتاب شاید آخرین محصولی بود که به گردونه فروش های مجازی پیوست .
چون بزرگترین فروشگاه های اینترنتی همیشه اقلام ریز و درشت را در سبد خود داشتند اما هیچ وقت کتاب را به صورت گسترده ارائه نمی کردند .
تا این که کرونا شد و دست کتابفروشان و ناشران از مشتریان همیشگی کوتاه شد .
به این ترتیب فروشگاه های اینترنتی نرم نرم درهای خود را به روی کتاب ها بازکردند و چیزی نگذشت که این فضای ناشناخته با همه فرصت ها و گاهی هم تهدیدهایش معرفی شد.
گاهی در این فروشگاه ها کتاب ها تکراری بودند و موازی کاری فروش پدید می آمد.
گاهی تخفیف های بالای چند ناشر ، ناشران دیگر را به ستوه می آورد و گاهی سر و کله کتابهای قاچاق به این فضا باز می شد.
اما هرچه بود رزق و روزی دوساله بسیاری از تولید کنندگان کتاب از همین فضای مجازی تامین شد .
این امکان جدید حتی باعث شد نمایشگاه مجازی کتاب هم به صورت رسمی شروع به کار کند .
از طرفی آن چه این روزها در میان اهالی نشر زمزمه می شود این است که " فروش حضوری کتاب " و ارتباط چهره به چهره با مخاطب وسوسه ای است که هرگز دست از سر تولید کنندگان کتاب بر نمی دارد.
درست مثل اتفاقی که در آموزش و پرورش و مدارس رخ می دهد و حالا معلمان داد سخن داده اند که هرچه کنیم آموزش حضوری لطف دیگری دارد .
این که مسئولان وزارت ارشاد برای این دغدغه چه می کنند در تصمیم های بعدی آن ها خود را نشان می دهد ، اما چیزی که مسلم است این است که تجربه دوران کرونا ارزش افزوده ای برای نمایشگاه کتاب به ارمغان آورده و سبب شده است امسال نمایشگاه حضوری بعد از ده ها سال برگزاری پیاپی رنگ و بوی دیگری داشته باشد .
حالا باید صبر کرد و از شکل و شیوه جدید نمایشگاه با خبر شد .
شاید این نمایشگاه خود، نقطه ضعف های سالیان گذشته نمایشگاه حضوری ، مثل " بازار مکاره شدن" ،" دعوا بر سر غرفه و جای ناشران " ، " سر سالن و ته سالن بودن " و" غلبه فضای تفرج گاهی بر فضای انتخاب هوشمندانه کتاب" را برطرف کند .
حال باید دید باید دید مسئولان برگزاری نمایشگاه در این دوره چه چیزی در چنته دارد و کرونا چه درس هایی را به آن ها ، به رسانه ها ، به کتاب دوستان ، به تولید کنندگان کتاب و حتی به مسئولان شهری آموخته است .
آیا کرونا ما را با کتاب ها مهربان تر کرده است؟
نویسنده یادداشت:میترا لبافی