آداب و رسوم مردم بوشهر در ماه مبارک رمضان
دُم دُم سحری، آیین آبی بنوش و گره گشو از مهمترین سنتهای قدیمی استان بوشهر است که در ماه مبارک رمضان همچنان اجرا میشود.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز بوشهر، همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان آیینهای ویژهای در استان بوشهر برگزار میشود؛ آیینهایی که ریشه در گذشته و سنت این دیار دارد.
دُم دُم سحری:
آیین دُم دُم سحری، یکی از سنتهای قدیمی مردم بوشهر برای بیدار کردن روزه داران هنگام سحر است.
با گذشت سالها هنوز این آیین بیشتر در محلات قدیمی بوشهر و در چهارمحل قدیمی کوتی، شنبدی، بهبهانی و دهدشتی برگزار میشود. این سنت مربوط به زمانی است که امکاناتی نبوده و مردم با صدای دمام متوجه میشدند که هنگام سحر است.
افرادی که دم دم سحری را اجرا میکنند، معمولا سه تا چهار نفر هستند و درحالی که یکی چراغ فانوسی به دست دارد و دیگری دَمامی را به دوش میکشد، همراه با صدای دمام به صورت گروهی اشعاری میخوانند.
خداوندا تو ستاری / همه خوابن تو بیداری به حق لا اله الاالله / همه عالم نگهداری یکی از معروفترین اشعاری است که در این سنت بسیار دیرینه خوانده میشود.
اهالی محل روز عید فطر با پرداخت مبلغی از زحمات کسانی که در سحرهای ماه مبارک رمضان آنها را برای خوردن سحری و خواندن دعا و نماز بیدار میکردند، تشکر میکردند.
آیین گره گشو:
آئین شبانه «گلی گشو، گره گشو» یا «گره گشای» یکی دیگر از سنتهای به جای مانده گذشتگان است که در شب ۱۵ ماه مبارک رمضان در میان اهالی استان بوشهرمرسوم است.
مراسم گلی گشو که به معنی گشوده شدن گره، باز شدن گره، برطرف شدن مانع و آسان شدن کار است، هرچند دیگر در مرکز استان به فراموشی سپرده شده، اما رگههایی از آن را میتوان در برخی شهرستانهای استان به ویژه در روستاها دید.
در این شب مقدس که مصادف با میلاد باسعادت حضرت امام حسن مجتبی (ع) است، دستههای مختلف که عمده آنان از بچهها هستند، با در دست داشتن کیسه و سردادن جملاتی اهالی را از آمدن خود به منازل خبر میدهند، مردم نیز باریختن برنج، گندم، شکلات و تنقلات دیگر در کیسههایشان با هدف گشوده شدن مشکلات از آنان پذیرایی میکنند.
آیین آبی بنوش:
آیین آبی بنوش یکی از سنتهای رایج در شهرهای شمالی و حتی جنوبی استان بوشهر است که در آن مداحان ۱۵دقیقه قبل از اذان صبح با سردادن آبى بنوش و لعنت حق بریزید کن، جانم فداى مرقد شاه شهید کن نزدیک شدن اذان صبح را به روزه داران یادآورى مى کنند تا بتوانند با روحیه با نشاط در هنگام سحر به راز و نیاز و خوردن سحرى بپردازند.
کماچ، گرده، رنگینگ، زولبیا بامیه، آش زرد و حلوای انگشت پیچ از جمله غذاهای سنتی استان بوشهر است که در ایام رمضان در سفرههای مردم این استان وجود دارد.