پخش زنده
امروز: -
با توسعه ظرفیت مراقبتهای الکترونیکی حالا تعداد قابل توجهی از محکومان با پابند الکترونیک دوران حبس خود را در کنار خانواده میگذرانند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما سال ۹۲ وقتی در قانون جدید مجازات اسلامی، قوانینی مراقبتهای الکترونیک مطرح شد خیلیها نمیدانستند چطور یک زندانی میتواند به صورت الکترونیکی دوران حبس خود را طی کند.
حالا ماده ۶۲ قانون مجازات اسلامی و مواد ۵۵۳ و ۵۵۴ قانون آیین دادرسی کیفری، بر استفاده از ظرفیت پابندهای الکترونیکی برای کاهش آمار کیفری تاکید دارد.
قانون این امکان را به قضات داده، تا در جرایم تعزیری درجه ۵ تا ۸ از پابند الکترونیک برای محکومان واجد شرایط استفاده کنند، یعنی افرادی که ۳ ماه تا ۵ سال حبس دارند، سابقه کیفری ندارند و جرم آنها در زمره شرارت، سرقتهای باندی، کلاهبرداری و قتل نباشد.
آنطور که رئیس سازمان زندانهای کشور میگوید محکومان زندانها هم میتوانند بسته به تشخیص قاضی اجرای احکام مشمول استفاده از پابند الکترونیک شوند.
رئیس سازمان زندانهای کشور گفت:مجازاتهای جایگزین حبس و اجرای نظارتهای الکترونیکی با استفاده از پابندهای الکترونیکی، یکی از بهترین روشهای اجرای مجازاتهای جایگزین حبس است، به این معنا که برخی محکومان واجد شرایط که تحت نظارتهای الکترونیکی قرار میگیرند، در محدوده جغرافیایی مشخص مثل منزل و محل کار تحت نظارت سامانههای الکترونیکی قرار میگیرند.
محمدی ادامه میدهد: استفاده از پابند الکترونیک مزایایی دارد اینکه ضمن اجرای مجازات کیفری و احکام دادگاهها و استیفای حقوق عامه، شرایطی را فراهم میکند که محکوم در بستر اجتماع زمینههای باز اجتماعی شدن را داشته باشد.
رئیس سازمان زندانهای کشور میگوید: مهمترین ویژگی بهره مندی ازسامانههای الکترونیک پیشگیری از درگیر شدن محکومان با آسیبهای زندان است.
محمدی تاکید دارد: به زودی قرارگاه مراقبت الکترونیکی محکومان راه اندازی میشود تا همه مراحل اجرای پابندهای الکترونیک به روز پیگیری شود ضمن اینکه مجرمان با جرائم خشن که امنیت جامعه را به خطر میاندازند، هرگز مشمول استفاده از پابندهای الکترونیک نمیشوند و شامل افرادی با جرائم خفیف میشود که برای جامعه مضر نباشند.
محمدی ادامه داد: استفاده از پابند الکترونیک به دو روش انجام میشود، روش اول قبل از صدور حکم و به تشخیص قاضی صادرکننده رای و روش دوم در زمان طی دوران محکومیت، ازسوی قاضی اجرای احکام برای صدور مجوز استفاده از پابند الکترونیک اقدام میشود.
اما دریافت پابند الکترونیک هم شرایط خاص خود را دارد. افرادی میتوانند از این ظرفیت استفاده کنند که شرایط زیر را داشته باشند:
* اخذ وثیقه جهت جبران خسارت وارده به تجهیزات (پابند الکترونیکی) و اجرای تعهدات
* ارائه آموزشهای لازم به متهم یا محکوم علیه و اخذ تعهد مبنی بر رعایت ضوابط
* نصب و راه اندازی تجهیزات
* دریافت هزینه استفاده از تجهیزات از فرد تحت مراقبت مطابق تعرفه، هر ماه یا در صورت تمایل وی به صورت یکجا.
آنطور که در راهبرد دوم سند تحول قضایی مصوب سال ۹۲ آمده، استفاده از پابند الکترونیک مهمترین راهکار کاهش جمعیت کیفری است.