روز طبیعت؛ پایان تعطیلات نوروزی و آغاز دوران پساکرونا
ایرانیان نخستین نوروز قرن جدید را با حال و هوایی متفاوت از چند سال اخیر آغاز کردند.
کرونا این بلیه خانمان سوز اکنون دیگر رمقی ندارد. هرچند همچنان رعایت شیوه نامهها و همت همگانی برای زدودن ریشههای بازمانده کرونا و جلوگیری از خیز دوباره آن، ضرورتی انکار ناپذیر و امری عقلایی است؛ اما در ایام نوروز امسال بسیاری از شهرهای مسافرپذیر، شمار چند میلیونی مسافرانی را پذیرا شدند که مدتها بود حسرت آن را میخوردند. اکنون با آغاز عملی کار و تلاش و فعالیت مردم و با حضوری شدن مدارس و دانشگاهها و با عادی شدن وضعیت؛ ضمن رعایت دقیق همه شیوه نامهها از چهاردهم فروردین میتوان از آغاز مقدمات دوران پسا کرونا سخن گفت.
روز طبیعت و جشن مردم در دامان طبیعت آن هم یک روز مانده به ماه بهار قرآن و معنویت، حال و هوای خاصی به ایران بخشیده است.
حضور ایرانیان در دامن طبیعت بهاری ضمن ایجاد شور و نشاط و تجدید قوا، نیرو و توان لازم را برای آغاز فصل تازهای از کار و تلاش به آنان میبخشد. در چنین وضعیتی، نوروز بعداز مدتها عرصه بازگشت ایرانیان به خانواده و دید و بازدیدهایی شد که مدتها از ایرانیان منع شده بود و پایان بخش این نوروز در دامان طبیعت؛ غبار غم از دامن ایرانیان میافشاند.
ایرانیان با تقویم شمسی و قراردادن آغاز سال با آغاز حیات و شور و زندگی طبیعت؛ یکی از بهترین و زیباترین گاهشماریهای جهان را به خود اختصاص داده اند و روز طبیعت، فارغ از خاستگاه نامگذاری تاریخی آن یعنی سیزدهم نوروز؛ طبیعت گردی و حضور در دشت و دمن و انس با سبزه و گل؛ روزی خاص برای ایرانیان است.
چرخش چهار فصل طبیعت اگرچه به خودی خود تکرار و مسیر حلقوی زمان را به نمایش میگذارد، اما از منظری دیگر سیر مسیر خطی تاریخی را در پیشینه تمدنی ایرانیان نشان میدهد. ایرانیان نشان داده اند که در همین تکرارها و نوشدنهاست که هویت و کیستی خود را نیز حفظ کرده اند.
روز طبیعت فرصتی برای نشان دادن پیوند انسان با طبیعتی است که از آنجا برخاسته و به آن باز خواهد گشت. طبیعت الهی این تجلی خلقت خداوندی؛ فرصتی فراروی ایرانیان قرار داده تا با نیرو گرفتن از طبیعت آغازی دیگر را رقم زنند. قرن تازه با زوال کرونا، باردیگر خیزش ایرانیانی را نوید میدهد که در درازنای تاریخ با گذر ازحوادث و سختیهای فراوان پیشینه فاخری از حماسه و افتخار آفریده اند.
اکنون ایرانیان با حضور در دامن طبیعت و با غلبه بر کرونا امید دارند گره از کارهای فروبستهای بگشایند که برخی خاستگاه داخلی و برخی خارجی دارد. آغاز دوران پسا کرونا با حضور در دامن طبیعت جشن گرفته شده است و این حضور نمادین خانوادهها؛ همدلی و هم زیستی و هم افزایی را نوید میدهد. با چنین نیرویی آن هم در آستانه حضور در ماه ضیافت الهی است که پیوند مولفه هایِ هویت ِایرانی و اسلامی، رنگ و جلوهای خاص به خود میگیرد. این بازسازی روحیه و حال و هوا در دامن طبیعت با مهیا شدن برای ورود به ضیافت الهی در ماه بهار قرآن منبع تولید اقتدار و نیروی ایرانیانی است که همواره نشان داده اند با همدلی و توکل به خداوند از گردنههای سخت عبور کرده اند.
اما از روز یکشنبه ۱۴ فروردین، ایران فضای تازهای را آغاز میکند که سرفصل برخی از تحولات آن از این قراراست:
۱- نخستین نکته بازگشایی مدارس و دانشگاه هاست. در دو سال گذشته ۱۵.۵ میلیون دانشآموز و میلیونها دانشجو در کشور با مشکلات فراوانی با آموزش مجازی دست و پنجه نرم کردهاند. افت تحصیلی و نزول کیفیت آموزشی با آموزش مجازی غیر قابل انکار است. اکنون با حضوری شدن دوباره مدارس و دانشگاهها انتظار میرود ضمن بهره گیری حداکثری از آموزش حضوری، از ظرفیتها و تجارب آموزش مجازی نیز استفاده شده و از قابلیتهای آموزش ترکیبی در دوران پسا کرونا نیز بهره گرفته شود. مسلما مدیریت رفتارها و روحیات دانش آموزان و دانشجویان برای آموزش حضوری و عبور از رخوتها و کاستیهای خانه نشینی، همت و تلاش مضاعف اولیای مدارس و دانشگاهها را میطلبد.
۲-با عادی شدن کار ادارات بعد از ماه مبارک رمضان میتوان از خیز دوباره و تلاش و کوشش میلیونها کارمند خدومی سخن گفت که با تمام وقت شدن کار خود در ادارات؛ تحرک دوبارهای به دستگاه اداری بخشیده؛ روند پیشبرد امور مردم و تحقق برنامههای دولت سیزدهم را تسریع میبخشند. میتوان گفت با حضور تمام وقت کارکنان ادارات، تحقق اهداف دولت برای کار جهادی و رسیدگی به مطالبات ملت چشم انداز بهتری پیدا میکند البته در این جا نیز نمیتوان از قابلیتها و توانمندیهای خوب سازوکارهای دولت الکترونیک که در دوران کرونا جهش بی سابقهای پیدا کرد؛ غافل شد.
کرونا در کنار همه خسارتها و مشکلاتی که ایجاد کرد؛ سازوکارها و برنامههای خدمات رسانی در چارچوب دولت الکترونیک را جهش خاصی بخشید. تداوم بهره گیری از ظرفیتهای این ابزارها و سامانهای کردن خدمات رسانی به مردم مسلما در دوران جدید نیز برکات و دستاوردهای گوناگونی خواهد داشت.
۳- با از سرگیری سفرها و آغاز مجدد گردشگری میتوان انتظار داشت که علاوه بر رونق بیشتر مناطق مختلف کشور که برخورداراز جاذبههای گردشگری هستند؛ ضمن کمک به رشد اقتصادی در بهبود روحیه و سلامت روانی ایرانیان نیز تاثیر ملموسی برجا گذارد. استقبال چشمگیر ایرانیان از سفر در نوروز امسال؛ نویدبخش تحولی چشمگیر در ایرانگردی است این امر با توجه به هزینههای بالای سفرهای برون مرزی احتمالا ابعاد فزایندهای خواهد یافت.
جمع بندی
ایرانیان در حالی با جمع کردن سفرههای هفت سین و حضوردر دامان طبیعت؛ آیینهای نوروزی را پایان میدهند که پس از مدتها خانه نشینی و محدودیت در سفر؛ با حضور در دامن طبیعت؛ نیرو و توان دو چندانی برای کار و تلاش در نخستین سال قرن جدید پیدا میکنند.
با آغاز رسمی و عملی کار و تلاش در سال نو ایران وارد مراحل مقدماتی پسا کرونا شده و این انتظار وجود دارد که پس از مدتها رکود و کم تحرکی ناشی از کرونا رونق و شادابی و جنب و جوش دوبارهای در کشور حاکم شود. بازگشایی مدارس و دانشگاهها و از سرگیری سفرها؛ نشانههای جدی آغاز دوران پسا کروناست البته هنوز خطر رفع نشده و مسئولان به درستی از لزوم رعایت دقیق شیوه نامهها در جامعه سخن میگویند. اما در سالی که سال تولید؛ دانش بنیان و اشتغال آفرین نام گذاری شده مسلما عادی شدن بسیاری از امور و از سرگیری کسب و کارهای آسیب دیده از کرونا تحرک به اقتصاد و رونق را بازخواهد گرداند و با افزایش عادی سازی شرایط بسیاری از مشاغل با افزایش تقاضا برای کالا و خدمات؛ شکوفایی دوبارهای را تجربه خواهند کرد.
در سال نخست قرن نو ایران با آغاز فصل بهار دوران تازهای را آغاز کرده است.
نویسنده: حسن مجیدی