پخش زنده
امروز: -
پس از ورود رئیس دستگاه قضا به موضوع ساماندهی اموال تملیکی و با کمک سایر قوا و دستگاههای مربوط تاکنون، ۵۴ درصد از انبارهای اموال تملیکی کشور تخلیه شده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، سالهاست که به واسطه وضع نابسامان انبارهای سازمان اموال تملیکی، زیانهای زیادی به بیتالمال وارد میشود؛ فاسد شدن، آسیب دیدن و مستهلک شدن کالاهای اساسی و اقلام غذایی به دلیل عدم رعایت قواعد انبارداری و دپوی نامناسب این کالاها و هزینههایی که باید برای امحای کالاهای تاریخ مصرف گذشته و فاسد شده پرداخت شود، از جمله مهمترین مشکلات و معضلاتی است که در انبارهای سازمان اموال تملیکی به چشم میخورد.
روش غلط فروش اموال تملیکی، نقص قانون ناظر بر فروش اموال تملیکی، عدم تکمیل سامانههای لازم برای ثبت و نگهداری کالاهای قاچاق و توقیفی، اختلاف سازمان اموال تملیکی و سازمان تعزیرات درباره عدم تطابق کالاهای توقیفی دپو شده در انبارها، نگهداری کالاها بدون طبقهبندی و برنامهریزی در انبارهای سازمان اموال تملیکی، نحوه کار ضابطان و کاشفان کالای قاچاق و نامناسب بودن نحوه انتقال کالاهای قاچاق، از دیگر مشکلات و معضلات این حوزه است.
بر همین اساس، دستگاه قضایی مبتنی بر وظیفه ذاتی خود در صیانت از حقوق عامه، به موضوع ساماندهی وضعیت نابسامان انبارهای سازمان اموال تملیکی ورود جدی کرد.
ششم آبانماه در جریان سفر حجتالاسلام محسنی اژهای رئیس قوه قضائیه به استان خوزستان، مسئولان عالی قضایی از جمله دادستان کل کشور و رئیس سازمان بازرسی مأموریت یافتند از بنادر امام خمینی (ره) و خرمشهر و همچنین انبارهای گمرک و سازمان اموال تملیکی بازدید کنند.
در جریان جلسه شورای عالی قوه قضائیه در روز دهم آبانماه نیز، رئیس دستگاه قضا دستورات مشخصی برای ساماندهی وضعیت اموال تملیکی صادر کرد و به دادستان کل کشور و رئیس سازمان بازرسی برای رفع مشکل نگهداری کالا در انبارها مأموریت داد و از صرف هزینه برای خرید کالاهای مورد نیاز و فاسد شدن این کالاها در نتیجه وضعیت نامناسب انبارهای گمرکات و سازمان اموال تملیکی گلایه کرد و همچنین از آمادگی دستگاه قضا برای استقرار قاضی سیار یا ثابت در همه گمرکات کشور خبر داد.
اما وضع نابسامان انبارهای سازمان اموال تملیکی و گزارشاتی که در این زمینه به رئیس دستگاه قضا رسید، موجب شد حجتالاسلام محسنی اژهای صبح روز جمعه ۱۴ آبانماه، بازدیدی ۳ ساعته از انبار مرکزی جمعآوری و فروش اموال تملیکی در تهران انجام دهد و از نزدیک در جریان عملکرد و مسائل و مشکلات این مجموعه قرار گیرد.
رئیس عدلیه در جریان این بازدید، دستورات مشخصی پیرامون ساماندهی وضعیت انبارهای سازمان اموال تملیکی، تکمیل سامانههای لازم برای ثبت و نگهداری کالاهای قاچاق و توقیفی و رفع اختلاف سازمان اموال تملیکی و سازمان تعزیرات درباره عدم تطابق کالاهای توقیفی دپو شده در انبارها صادر کرد.
پس از ورود رئیس دستگاه قضا به موضوع ساماندهی اموال تملیکی و با کمک سایر قوا و دستگاههای مربوطه، تحولی در سازمان اموال تملیکی ایجاد شد به طوریکه استانهای سراسر کشور نیز به صورت گسترده نسبت به تعیین تکلیف کالاها، اقدامات لازم را انجام دادند.
بررسی روند انهدام کالاهای غیر قابل مصرف در مدت ۳ ماهه بعد از ورود دستگاه قضا به این مسئله نشان میدهد در ۱۱ ماهه سال ۱۴۰۰ نسبت به مدت مشابه سال قبل انهدام کالاهای غیرقابل مصرف با رشد ۱۸۰ درصدی روبرو بوده است و انهدام کالاهای غیر قابل مصرف موجود در انبارهای اموال تملیکی در ۳ ماه گذشته نسبت به مدت مشابه سال قبل با رشد ۳۰۰ درصدی روبرو بوده است.
براساس گزارشات سازمان اموال تملیکی فروش اموال در سال ۱۴۰۰ روند بسیار خوبی داشته و این نکته حائز اهمیت است که نیمی از فروش سال ۱۴۰۰ اموالهای تملیکی در طی این ۳ ماه رخ داد که به واسطه اقدامات جهادی صورت گرفته است.
همچنین در اسفند ۱۴۰۰ معادل کل سال ۹۹ در بندرعباس فروش صورت گرفته است که فقط در این استان رشد ۵۰۰ درصدی فروش کالا را نشان میدهد.
بنابر این گزارش، بیش از نیمی از فروش اموالهای تملیکی از آذر ۱۴۰۰ تا بهمن ۱۴۰۰ صورت گرفته است و حدود ۴۴ درصد از کالاها در ۳ ماهه اخیر با آرای برائت صادره از سوی مراجع قصایی و تعزیراتی به صاحبان آنها استرداد شده است.
با این تفاسیر بیش از ۵۴ درصد انبارهای اموال تملیکی تخلیه شده است و با توجه به روند تعیین تکلیفها در کل کشور دیگر معضلی به نام کالاهای رسوبی و کانتینرهای چند سال مانده در بندر شهید رجایی نداریم وبه همین جهت انبارهای اموال تملیکی برخی از استانها به دلیل تعیین تکلیف کالاها تجمیع شده است.
در ادامه این گزارش نگاهی به آخرین وضعیت ساماندهی اموال تملیکی در استانهای مختلف کشور انداخته میشود.
همچنین در استان تهران در خصوص اقدامات انجام شده در زمینه ساماندهی انبارهای اموال تملیکی در سطح استان حدود شش نوبت بازرسی از انبارهای سازمان به عمل آمده که بیش از ۹۰ درصد اموال در این انبارها تعیین تکلیف شدهاند.
همچنین در نتیجه این بازرسیها بیش از ۱۹۳ هزار کیلوگرم آزبست و کالاهای پرخطر و مضر از نظر محیط زیست و بهداشتی پس از ۱۱ سال تعیین تکلیف شدهاند؛ بزرگترین انهدام اموال در انبارهای سازمان اموال تملیکی در حوزه اقلام دارویی و شیمیایی پس از انتقال به استان اصفهان برگزار شد؛ بیش از ۲۵۹ تن سرم تاریخ مصرف گذشته نیز منهدم شده است. بیش از ۷۰۰ فقره حکم و دستور قضایی و تعزیرات در سطح استان تهران صادر و بیش از ۶۴۰ فقره کالای خطرناک و انفجاری از انبارهای گمرک فرودگاه امام خمینی (ره) توسط سازمان جمعآوری و فروش موال تملیکی به میزان بیش از ۱۷ تن خارج و در جای مناسب انبار شده است. یک دستگاه امآرآی که از سال ۱۳۹۴ توسط صندوق هیات امنای ارزی خریداری و به کشور وارد شده بود نیز خارج و تعیین تکلیف شد.
در استان هرمزگان ۲ انبار مورد بازرسی و ساماندهی قرار گرفتهاند که در نتیجه ۱۲۰۰ کانتینر تعیین تکلیف شده است.
در استان مرکزی نیز انباری به مساحت ۴ هزار و ۵۰۰ متر مربع برای افزایش فضای نگهداری اموال و ایمنی بیشتر انبار و کوتاه شدن مسافت محل انبار تا ساختمان مدیریت تخصیص داده شده است. همچنین ۱۰ مرحله انهدام با صدور احکام قضایی و هفت مرتبه بازدیدهای دورهای و سرزده از انبارهای اموال و نحوه ساماندهی آنها از سوی مقامات قضایی استان صورت گرفته و پس از هر بازدید دستورات لازم جهت رفع نواقص صادر شد.
همچنین در استان سیستان و بلوچستان در سطح استان ۱۴ انبار مورد بازرسی و ساماندهی قرار گرفتهاند که در نتیجه ۹۵ درصد کالاهای سنواتی رسیدگی و دستورات مقتضی صادر و تعیین تکلیف شدهاند، به طوری که از سه انبار سازمان در شهرستان زاهدان یک انبار کاملا تخلیه شده و ۵۰ درصد ظرفیت ۲ انبار دیگر نیز تخلیه و آماده پذیرش کالاهای جدید است؛ همچنین یک انبار در چابهار خالی از کالاهای سنواتی است و کالاهای موجود که کمتر از سه ماه در انبار ماندهاند در حال تعیین تکلیف است.
در استان سمنان ۲ انبار مورد بازرسی و ساماندهی قرار گرفتهاند و سه جلسه هماهنگی با دستگاههای متولی در زمینه ساماندهی انبارهای اموال تملیکی صورت گرفته است.
در استان اصفهان نیز اقداماتی از ناحیه معاونت پیگیری امور اقتصادی دادسرای مرکز استان در خصوص انهدام یا استرداد و تعیین تکلیف پروندههای مسن انجام گرفته است. در طول سه ماه گذشته ۴ نوبت بازدید میدانی از محل انبارهای سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی صورت گرفته که در آخرین بازدید با حضور معاون قضایی دادستان کل کشور از محل انبارهای مذکور دستورات مقتضی در ارتباط با وسایل نقلیه، کالاهای لوکس و ماینرها صادر شده که اجرای آن با قید فوریت در دستور کار دستگاه قضایی استان قرار گرفته است.
در استان کرمان نیز در خصوص اقدامات انجام شده در زمینه ساماندهی انبارهای اموال تملیکی در سطح استان تعداد پنج انبار مورد بازرسی و ساماندهی قرار گرفتهاند.
در استان کردستان با توجه به اینکه فقط یک انبار در استان وجود دارد ۱۰ مورد بازدید انجام و کلیه کالاهای سنواتی تعیین تکلیف و همچنین میزان فروش اموال ۳۳۷ میلیارد ریال بوده است.
در استان زنجان ۲ بار انبار استان مورد بازرسی و ساماندهی قرار گرفته است و دستورات لازم در خصوص ساماندهی اموال صادر شده است.
در استان خراسان رضوی ۵۹۲ پرونده بلاتکلیف با دستور دادستان و حکم به فروش و انهدام کالا تعیین تکلیف شدهاند؛ همچنین یک انبار از شرکت برق مجهز به دوربین و نگهبان که بصورت رایگان به دستور دادستان در اختیار سازمان اموال تملیکی قرار داده شده است اختصاص یافت و از یک انبار شش تریلی حاوی ماینر خارج شده و به انبار مذکور انتقال یافت؛ عملیات انهدام ۵۷ تن کالا در مدت زمان ۶۰ روز انجام شد. درحال حاضر نیز ۲۷۰ عدد سیلندر به انبار علوم پزشکی اختصاص داده شده است. همچنین ۱۵۲ هزار و ۸۰۰ تن کالای متروکه و قاچاق به عنوان خوراک دام و کود به جهاد کشاورزی در پروسه فروش و واگذاری قرار گرفت و تعداد ۹۰۰ پرونده متروکه به انبار منتقل و در مزایده و انهدام قرار گرفت. همچنین کالاهای متروکه سنگین در گمرکات دوغارون و سرخس و لطفآباد باقی مانده و در همان گمرکات جهت طرح مزایده مطرح شد.
در استان آذربایجان شرقی نیز در سطح استان سه هزار و ۵۴۲ پرونده رسیدگی شد.
در استان مازندران هم تعداد ۴۵ پرونده در خصوص فروش اموال و ۳۶ پرونده در خصوص استرداد و ۲۰۴ پرونده در خصوص انهدام مورد بررسی قرار گرفت و حدود ۵۰ درصد انبارهای استان تخلیه شد.
در استان خراسان جنوبی نیز در خصوص اقدامات انجام شده در زمینه ساماندهی انبارهای اموال تملیکی در سطح استان بیش از ۱۱ میلیارد تومان از جهت فروش اموال پروندههای قاچاق و متروکه به خزانه واریز و ۱۲۳۹ پرونده تعیین تکلیف شده است.
در استان لرستان در سطح استان پنج مورد بازرسی از انبارهای خرمآباد صورت گرفته است که در نتیجه این بازرسیها ۹۲ میلیارد تومان از اموال به فروش رسیده و در مدت ۴ ماه گذشته یک میلیارد و ۸۰۵ میلیون تومان از کالاها منهدم شدهاند.
در استان قزوین نیز در خصوص اقدامات انجام شده در زمینه ساماندهی انبارهای اموال تملیکی در سطح استان یک انبار مورد بازرسی و ساماندهی قرار گرفت.
در استان قم هم در خصوص اقدامات انجام شده در زمینه ساماندهی انبارهای اموال تملیکی در سطح استان پنج مورد بازرسی صورت گرفت.
همچنین در استان همدان پنج مورد بازدید از سازمان اموال تملیکی صورت گرفت.
در استان اردبیل نیز در خصوص اقدامات انجام شده در زمینه ساماندهی انبارهای اموال تملیکی در سطح استان ۱۲ مورد بازرسی و ۱۳ جلسه رسیدگی صورت گرفت.
در استان یزد هم ۴ مورد بازرسی صورت گرفته است.
همچنین در استان فارس سه انبار در ۱۱ نوبت مورد بازدید قرار گرفتهاند که در نتیجه این بازدیدها سه هزار و ۶۵۲ پرونده و کالای توقیفی لیست شده است. همچنین ۵۷۰ تن کالا منهدم و ۱۰ هزار و ۶۲۲ پرونده تعیین تکلیف شده است که در نتیجه با کاهش ۱۲ درصدی پروندهها در این استان روبرو بودهایم.
در استان البرز نیز در خصوص اقدامات انجام شده در زمینه ساماندهی انبارهای اموال تملیکی در سطح استان ۲۵ مورد بازدید و ساماندهی توسط مراجع قضایی و شبه قضایی از انبارهای سازمان اموال تملیکی استان صورت گرفته است.
در نتیجه این بازدیدها بیش از سه میلیون کالا به ارزش تقریبی ۶۳ میلیارد تومان مسترد و ۸۲۹ هزار قلم کالا به ارزش تقریبی ۴ میلیارد تومان غیر قابل مصرف منهدم شده است. همچنین ۱۴۱ هزار قلم کالا به ارزش تقریبی ۱۱ میلیارد تومان از اموال به فروش رسیده است.
در استان بوشهر هم در خصوص اقدامات انجام شده در زمینه ساماندهی انبارهای اموال تملیکی در سطح استان ۶ انبار ساماندهی شده است.
در استان کرمانشاه نیز ۲ انبار مرکزی سازمان اموال تملیکی قرار دارد که برای کالاهای رسوبی بادوام از آنها استفاده میشود؛ در این استان با توجه به بازرسیهای صورت گرفته و تعیین تکلیف اموال نسبت پروندههای جاری به سنواتی در اموال تملیکی استان حدود سه درصد است.
در استان کهگیلویه و بویراحمد نیز از انبارهای استان ۶ مرحله بازرسی صورت گرفته است؛ که در نتیجه این بازدیدها ۱۷ دستگاه خودروی توقیفی و رسوبی تعیین تکلیف شدند همچنین دستورات و استمهال مناسب جهت تعیین تکلیف کالاهای قاچاق داده شد.
همچنین در استان بوشهر ۶ مورد بازرسی از یک انبار صورت گرفته است؛ به گفته رئیس کل دادگستری این استان، در مجموع هزار و ۶۰۲ پرونده در این حوزه تشکیل شده که بههمراه ۷۰۶ پرونده از سالهای پیش، به دو هزار و ۳۰۸ پرونده اموال تملیکی رسیدگی و برای آنها حکم نهایی صادر شد.
در استان گلستان یک انبار اموال تملیکی وجود دارد که در نتیجه بازیدهای صورت گرفته از این انبار ۴۹۴ فقره پرونده قاچاق، قضایی و متروکه گمرکی تشکیل شده است. همچنین ۴۷۴ عملیات فروش از طرق مزایده، به میزان ۱۰۵ میلیارد ریال به فروش رفته است. تعداد ۳۹ فقره عملیات استرداد کالا نیز به ارزش ۱۸۰ میلیارد ریال صورت گرفته است. تعداد ۲۰ فقره عملیات وجه حاصل از فروش هم به ارزش ۳۱ میلیارد ریال انجام شده است. همچنین ۱۱ فقره عملیات واگذاری کالا به ارزش ۱۱ میلیارد ریال و تعداد ۹۹ فقره عملیات انهدام کالا به ارزش ۶۷ میلیارد ریال انجام شده است.
در استان گیلان نیز در خصوص اقدامات انجام شده در زمینه ساماندهی انبارهای اموال تملیکی در سطح استان ۳۷ مورد بازرسی از انبارهای استان صورت گرفته است.