پخش زنده
امروز: -
شهرستان محمودآباد یکی از شهرهای ساحلی با جاذبه های گردشگری در استان مازندران است
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز مازندران، شهرستان محمودآباد از شمال به دریا از شرق به فریدونکنار، از غرب به نور و از جنوب به آمل ختم میشود.
محمودآباد یکی از بهترین سواحل ایران محسوب میشود و بسیاری از نهادهای دولتی و غیردولتی ایران در این منطقه ویلا و مراکز تفریحی دارند. از جمله شرکت نفت در آن بنای عظیمی دارد.
این شهرستان نزدیکترین شهرستان ساحلی به پایتخت کشور است. این شهرستان دارای یک فرودگاه نظامی و آموزشی وابسته به نیروی هوایی ارتش میباشد که از سال ۱۳۹۲ با مشارکت بخش خصوصی پروازهای تفریحی و آموزشی با هواپیماهای دونفره فوق سبک برای عموم مردم در آن انجام میگیرد و موجب رونق گردشگری در این شهرستان شدهاست.
تقسیمات کشوری
بخش سرخرود
دهستان دابوی شمالی
دهستان هرازپی شمالی
شهر: سرخرود
بخش مرکزی شهرستان محمودآباد
دهستان اهلمرستاق جنوبی
دهستان اهلمرستاق شمالی
دهستان هرازپی غربی
موقعیت
محمودآباد بر سر جاده ساحلی و در مجاورت دریای خزر قرار دارد. همچنین جاده محمودآباد-آمل ارتباط آن را با جاده هراز برقرار میکند. مهمترین شهرهای اطراف آن، نور در غرب، آمل در جنوب و فریدونکنار و بابلسر در شرق میباشد.
جمعیت
بر اساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن ایران، جمعیت شهر محمودآباد در سال ۱۳۷۵ خورشیدی، ۱۹٬۸۸۳ نفر بوده که در سال ۱۳۸۵ به ۲۷٬۵۶۱ نفر رسیدهاست و در سال ۱۳۹۰ جمعیت این شهر به ۳۱٬۷۷۱ رسید و در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۳۷٬۸۴۴ نفر شدهاست. مردم محمودآباد به گویش آملی که گویشی از زبان مازندرانی است صحبت میکنند.
تاریخچه
پیشینهٔ تاریخی این منطقه، به قدمت تاریخی طبرستان و آمل بستگی دارد، زیرا این منطقه بخشی از منطقهٔ آمل بوده و آمل با قدمت چند هزارساله زمانی پایتخت طبرستان و ایران بود. محمودآباد، وارث و جانشین تمدن منطقهای است که در تاریخ از آن به نام «اهلم» یاد شده است و از قرن دوم هجرت تا دورهٔ قاجاریه و حتی پس از آن در دورهٔ رضاخان نیز این منطقه، پیش بندری برای آمل بوده است.
شهر فعلی محمودآباد از قدمت تاریخی زیادی برخوردار نیست. اگرچه تاریخ محمودآباد با روستای تاریخی اهلم در مجاورت آن یکی دانسته میشود؛ ولی تا دوره ناصرالدینشاه تنها اثر معماری مهم، راه ساحلی شاه عباسی و یک امامزاده بودهاست. آغاز احداث بنای فعلی شهر محمودآباد به حاج محمدحسنخان اصفهانی (پدر محمدحسین امینالضرب) در دورهٔ ناصرالدینشاه بازمیگردد. او اقدام به ساخت مسجد، کاروانسرا (بعدها قلعه)، بندر، حمام، ساختمان تجاری، ابنیهٔ مسکونی و همچنین راهآهن کوچکی از بندر تا دامنههای البرز در جنوب شهر نمود. راهآهن مزبور مدتی بعد با کارشکنی درباریان و به بهانهٔ به خطر افتادن جان چارپایان منطقه برچیده شد. بقایای ریل آهن در برخی نقاط مسیر محمودآباد به آمل وجود دارد
بافت شهری
از قدیمیترین محلههای محمودآباد میتوان به توسکا محله و سوراخ مازو (سوراخ مازو سفلی، سوراخ مازو علیا و سوراخ مازو وسطی) و آهومحله اشاره نمود.
اقتصاد
بر خلاف گذشته که اقتصاد شهر محمودآباد مبتنی بر صنایع کوچک بود، امروزه گردشگری، کشاورزی و ماهیگیری اساس اقتصاد شهر را تشکیل میدهد. بازار محمودآباد در بین شهرهای کوچک اطراف مرکزیت داشته و شهرکهای توریستی فراوانی در اطراف شهر رشد کردهاند. شهر محمودآباد دارای چهار پارک به نامهای ملت، مرکزی، لاله و طاهباز است و طرح سالمسازی دریا نیز در آن برقرار میباشد. هتلها و امکانات اقامتی زیادی نیز برای گردشگران در محمودآباد و اطراف آن وجود دارد.
کشاورزی
محمودآباد از شهرهای جلگه ای جنوب دریای کاسپین دارای زمینهای شالیزار حاصلخیزی است. به جرات میتوان گفت محمودآباد یکی از قطبهای تولید برنج با کیفیت معطر و خوشپخت در شمال ایران و به قولی در دنیا میباشد. از ارقام معروف برنجهای زیر کشت مزارع برنج میتوان به: طارم عطری، ندا، نعمت، فجر و دم سیاه اشاره کرد.