افزایش قیمت خرید تضمینی گامی به سوی خودکفایی گندم
امسال قیمت خرید تضمینی گندم ۱۱۵۰۰ تومان برای هر کیلوگرم تعیین شده است و کارشناسان کشاورزی، آن را اقدامی برای هموار شدن مسیر خودکفایی در تولید گندم محسوب میکنند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ افزایش شعله ور شدن جنگ بین روسیه و اوکراین که سهم عمده ۳۰ درصدی در تولید گندم جهان دارند بیشترین تاثیر خود را روی قیمت جهانی گندم گذاشته است به گونهای که قیمت این محصول در بازارهای جهانی تا سقف ۷۰ درصد هم بالا رفته است. در سال زراعی گذشته روسیه ۳۸ میلیون تن و اوکراین ۲۲ میلیون تن از سهم صاداتی گندم جهان را به خودشان اختصاص داده اند.
برای کاستن از اثرات سوء این تحولات به اقتصاد کشور و با هدف تقویت تولید محصول راهبردی گندم، انتشار یک خبر ویژه، نگاهها را به خود جلب کرد.
مهاجر، معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی گفت: دولت به این نتیجه رسید که قیمت گندم را به ۱۰۵۰۰ تومان افزایش بدهد و هزار تومان هم بابت جایزه در نظر گرفته که در مجموع ۱۱۵۰۰ تومان برای هر کیلوگرم تعیین کرده است. مصوبهای که در نظر دارد با حمایت بیشتر از کشاورز هم به امنیت غذایی پایدار و هم به دور از تلاطم قیمت جهانی برسد. با این قیمت قطعا کشاورزان محصولشان را تحویل خواهند داد.
سال ۱۴۰۰ که روند افزایش قیمت گندم را در دنیا به صورت مداوم شاهد بودیم قیمت گندم تا ۹۹۰ دلار به ازای هر تن هم رسید و قطعاً با افزایش نرخ خرید تضمینی در داخل کشور هم میتوانیم آن را از کشاورزان داخلی خریداری کنیم مسئولان معتقدند این مصوبه میتواند ضمن جلوگیری از قاچاق گندم به حذف واسطهها هم بیانجامد.
افزایش ۴۰۰۰ تومانی قیمت گندم هرچند با تاخیر، اما نشان میدهد دولت میخواهد از تجربیات ناخوشایند سالهای قبل فاصله بگیرد. مانند تجربیات سالهای ۹۶ و ۹۷ که نشان میدهد وقتی نرخ خرید تضمینی گندم افزایش پیدا نمیکند کشاورزان هم اقبال کمتری به تولید گندم نشان میدهند. در سالهای ۹۸ و ۹۹ هم قیمت خرید تضمینی گندم با هزینههای تولید متناسب نبود. در این سالها به ترتیب فقط میزان ۸.۴ میلیون تن و ۸.۲ میلیون تن گندم تحویل دولت شده است به این معنی که یا کشاورزان به تولید گندم اقبال نشان نداده اند و یا بخشی از تولیدات به صورت قاچاق از چرخه آرد و نان کشور خارج شده است. هرچند تاثیر افزایش قیمت بر خوداتکایی محصول راهبردی گندم مثبت ارزیابی میشود، اما همچنان دغدغههایی وجود دارد که نیازمند توجه بیشتر است.
البته هنوز درآمدی از این افزایش قیمت، حاصل کشاورزان نشده است و این افزایش در سالهای آتی میتواند تأثیر خودش را بگذارد؛ بنابراین کشاورزان هنوز درآمدی به جیبشان نرفته است. حالا انتظار میرود با استمرار روند حمایتی دولت از کشاورزان موانع تحقق اهداف برنامه ششم توسعه در سالهای آتی برطرف شود.