پخش زنده
امروز: -
والدین نقش مهمی در ایجاد رابطه خوب خواهر و برادری و کاهش اختلافات دارند. آنها میتوانند با استفاده از چند روش، هم اوقات خوشی برای فرزندانشان ایجاد کنند و هم به بهبود ارتباط بین خواهر و برادر کمک کنند.
به گزارش سرویس وب گردی خبرگزاری صدا و سیما، رابطه خواهر برادری تحت تاثیر عوامل گوناگونی مثل شخصیت قرار دارد. گاهی خواهر و برادرها بیش از آنکه به هم شبیه باشند، با هم متفاوتاند و این وظیفه پدر و مادر است که شخصیت منحصر به فرد هر یک از فرزندانشان را بشناسند.
عامل تاثیرگذار دیگر سن کودک است. کودکان در سنین مختلف رفتارهای متفاوتی دارند، برای مثال، کودک کمسن بیشتر درگیر دعواهای فیزیکی میشود و با بزرگتر شدن، دعواها بیشتر لفظی و کلامی میشود. جنسیت کودکان نیز بر روابط خواهر و برادری اثر میگذارد، بسیاری از والدین معتقدند فرزندان همجنس راحتتر با هم کنار میآیند.
والدین نقش مهمی در ایجاد رابطه خوب خواهر و برادری و کاهش اختلافات دارند. آنها میتوانند، با استفاده از چند تکنیک، هم اوقات خوشی برای فرزندانشان ایجاد کنند و هم به بهبود ارتباط بین خواهر و برادرها کمک کنند.
چرا تقویت رابطه خواهر و برادرها مهم است؟
روابط میان خواهر و برادرها ستون اصلی واحد خانواده است. وقتی والدین و مراقبان برای حمایت بر یکدیگر متکی هستند، خواهر و برادرها نیز میتوانند برای دریافت حمایت به یکدیگر تکیه کنند. بنابراین، با تقویت رابطه خواهر و برادرها مزایای آن را در سالهای بعد خواهید دید. تحقیقات نشان میدهند خواهر و برادرها از جهات مختلفی میتوانند بر یکدیگر تاثیر بگذارند.
رشد
خواهر و برادرها به عنوان الگوی نقش، دوستان اجتماعی و رقبا عمل میکنند که همه اینها میتواند بر رشد اجتماعی، شناختی و عاطفی کودک تاثیر بگذارد.
دوستی
روابط خواهر و برادرها به آنها فرصت میدهد که متوجه شوند باید برای چه ویژگیهایی در دیگران ارزش قائل شوند و چگونه دوستیها را بهبود ببخشند.
حمایت
رابطه حمایتگرانه و نزدیک میان خواهر و برادر میتواند مثل یک سیستم پشتیبانی داخلی برای تجربههای دشوارتر زندگی عمل کند.
شخصیت
آلفرد آدلر، بنیانگذار روانشناسی فردی، معتقد بود که پویایی خانواده و روانشناسی رابطه فرزندان با یکدیگر بهشدت تحت تاثیر تعامل خواهر و برادرهاست و این تاثیر به شکلگیری شخصیت فرزندان کمک میکند.
تنظیم هیجانات
خواهر و برادرها میتوانند به یکدیگر در یادگیری تنظیم هیجانات کمک کنند. محیط امنتر خانه به بچهها امکان میدهد که قبل از اینکه با دنیای واقعی مواجه شوند یاد بگیرند چگونه خشم خود را کنترل کنند و چه واکنشی نسبت به پرخاشگری داشته باشند.
هویت
خواهر و برادرها تمایل دارند از رفتارها و علایق یکدیگر تقلید کنند یا آنها را رد کنند. بنابراین، رابطه خواهر و برادری به شکلگیری هویت کودکان کمک میکند.
آیا تعارض میان خواهر و برادرها طبیعی است؟
اگر آنقدر خوششانس بودهاید که خواهر و برادر داشتهاید مطمئنا از این حقیقت فراگیر آگاهی دارید: خواهر و برادرها با یکدیگر دعوا میکنند. در حقیقت، دعوای میان خواهر و برادرها بخشی طبیعی از رشد است. علاوه بر این، درگیری سالم میان آنها حتی میتواند مفید هم باشد. با این حال لازم است بدانید چه تعارضهایی سالم و چه تعارضهایی ناسالم هستند. در این صورت شما میتوانید با استفاده از راهکارهای تقویت رابطه خواهر و برادرها به فرزندتان کمک کنید که تعارضهای سالم داشته باشند.
اگرچه هر خانوادهای متفاوت است، اما درگیریهای طبیعی میان خواهر و برادرها شامل تعاملاتی است که چالشهایی به همراه دارند، اما موجب آسیب نمیشوند. حتی اگر در تعارض میان فرزندان، احساسات و بدن یکی از آنها آسیب ببیند، اما فرصت ترمیم یا بخشش وجود داشته باشد، در این صورت نیز بچهها درسهای زیادی میگیرند.
مهم نیست که چقدر بچههای شما با یکدیگر متفاوت هستند، رابطه خواهر و برادری اهمیت بسیار زیادی دارد. به عنوان والدین چند راهکار وجود دارد که با استفاده از آنها میتوانید در تقویت رابطه خواهر و برادرها موفق شوید.
راهکارهای ایجاد و تشویق رابطه خوب خواهر و برادری
مقایسه نکنید
هرگز فرزندان خود را با یکدیگر مقایسه نکنید؛ اگر این کار را انجام دهید حس میکند که خواهر یا برادرش نسبت به او برتری دارند و با این کار، باعث میشوید فرزندتان اعتماد به نفس خود را از دست دهد و حسادت را در آنها شعله ور شود
این مهمترین عملی است که باید برای روابط سالم خواهر و برادر اجرا کنید. مقایسه یک کودک با فرزند دیگر منجر به ایجاد حقارت یا برتری دیگری بین آنها میشود و ممکن است تبدیل به یک ویژگی سمی شود که بر روابط خواهر و برادر در آینده تأثیر میگذارد بنابراین، باید از مقایسه بین فرزندان خود بپرهیزید.
ارتباط برقرار کنید
برقراری ارتباط اهمیت زیادی دارد. مطمئن شوید که از کلمات مناسب استفاده میکنید، زیرا برخورد با خواهر و برادر یک کار بسیار حساس است پس همیشه مطمئن شوید که ارتباط خوبی بین شما و بچهها و همچنین بین بچهها وجود دارد و وظیفه شماست که بررسی کنید آیا بین آنها رقابت وجود دارد یا خیر.
قوانین را تعیین کنید
قطعاً باید قوانین وجود داشته باشد، اما به هیچ وجه نسبت به آن جانب دار رفتار نکنید. این قوانین خواهر و برادرها را بدون عبور از محدودیتها کنترل میکند همچنین، اجازه دهید آنها درک کنند که نقض این قوانین مجازاتهایی را در پی خواهد داشت.
تنبیه بد نداشته باشید فقط جریمههای سالم را بدون تأثیر بر سلامت روانی آنها در نظر بگیرید بنابراین، با تعیین برخی قوانین اساسی که باید رعایت شوند، آنها میتوانند با خواهر و برادر خود ارتباط برقرار کنند.
شنونده باشید
هر زمان که بین آنها دعوایی شد لطفاً قضاوت نکنید، بنشینید و به صحبتهای آنها گوش دهید بگذارید هر دو دیدگاه خود را توضیح دهند.
به این ترتیب، شما به آنها اطمینان میدهید و به تقویت روابط خواهر و برادری کمک میکنید بنابراین، آنها دعوا نمیکنند و برای حل مشکل به سراغ شما میآیند چراکه هر رابطه سالمی با گوش دادن و برقراری ارتباط با یکدیگر ایجاد میشود.
عادلانه بازی کنید
رفتار یکسان با همه فرزندان کار درستی نیست حتی اگر خواهر و برادر باشند، هر کودکی نیازهای خاص وسرعت خود را دارند پس باید آنها را درک کنید و رابطه خواهر و برادر را با آنها تطابق دهید، زیرا تنها زمانی که آنها را میشناسید میتوانید بر روابط بین آنها کار کنید.
عشق خود را نشان دهید
بچههای خود را خیلی دوست داشته باشید و بگذارید ببینند شما چقدر آنها را دوست دارید هرگز به آنها اجازه ندهید احساس کنند که کنار گذاشته شده اند و با آنها مشارکت داشته باشید. این جنبه مثبتی از رفتار و نگرش آنها نسبت به دیگران عمدتا خواهران و برادران آنها خواهد شد.
به آنها احترام را بیاموزید
رفتارهای خوب باید در روزهای اولیه زندگی به کودکان آموزش داده شود و به همان اندازه مهم است که به آنها بیاموزیم که با همه با احترام رفتار کنند و در حین دوره آموزش به طور خودکار عادت میکنند که به همه احترام بگذارند.
بنابراین، خواهر و برادر به یکدیگر احترام میگذارند و حسادت در فاصلهای دور نگه داشته میشود و این رفتار از کودکی آنها را به دوستان خوبی تبدیل خواهد کرد.
دخالت نکنید
در حالی که حل مشکلات آنها مهم است، اما مواردی وجود دارد که بهتر است دخالت نکنید این باعث میشود آنها مشکلات خود را به تنهایی حل کنند.
اگر دیدید که دعوا بدتر نمیشود درگیر آنها نشوید در نهایت، بچهها خودشان یاد میگیرند که سوء تفاهمات بین خود را حل کنند.
به آنها کمک کنید تا درک کنند
برای درک اهمیت رابطه خواهر و برادر بسیار ضروری است که به آنها آموزش داده شود چگونه با یکدیگر رفتار کنند. آنها باید بدانند که خواهر و برادر باید کنار هم بایستند و نه در مقابل یکدیگر. ما نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که بچهها رفتار مناسبی با برادر یا خواهر خود داشته باشند بدون اینکه ما همه اینها را آموزش دهیم. آنها را مجبور کنید همه داستانها، ارزشها، نقل قولهای خواهر و برادر که بخش مهمی از تربیت آنها است را به خاطر بسپارند.
فضای فردی به آنها اختصاص دهید
اگرچه آنها نیاز به برقراری ارتباط و کنار هم بودن دارند، اما روی آن وسواس نداشته باشید به خواهر و برادرها فضای شخصی بدهید این فضای خصوصی برای استراحت و تنها بودن بسیار مورد نیاز است. قبل از اینکه یاد بگیرند چطورخواهر و برادر باشند، باید هویت شخصی خود را پیدا کنند پس هیچ وقت آن را فراموش نکنید، زیرا این مکان محل مورد علاقه آنها برای انجام فعالیتهای خصوصی است.
وقتی دلیل اختلافات خواهر و برادر این است که هر دو بی حوصله هستند یا امکان بروز فردیت خود را ندارند، پدر و مادر باید برای آنها در بیرون، فعالیت و سرگرمی ایجاد کنند. بچهها باید بیشتر ساعات روز از هم جدا باشند و پدر و مادر مثلا نباید اصرار کنند بچه بزرگتر با بچه کوچکتربازی کند. همچنین نباید از فرزند بزرگتر خود انتظار داشته باشد دایما مراقب فرزند کوچکتر باشد.
بسیاری از بچههایی که به خاطر مشکل نساختن با خواهر و برادر خود، دچار مسئله میشوند، مهارتهای تعاملی خوبی دارند بنابراین یکی از محورهای درمان چنین کودکانی این میشود که کاری کنیم که از مهارتهای تعاملی خود بیشتر استفاده کنند و در روابط شان با خواهر و برادرهای خود کمتر رفتار نامناسب انجام بدهند. بهترین راه رسیدن به این هدف نیز استفاده از فنون رفتاری است. یکی از فنون رفتاری همیشه موثر و مناسب، محروم کردن کودک بابت پرخاشگری فیزیکی و کلامی است.
در برخی از خانواده ها، اختلاف فرزندان مظهر اختلافات حاکم بر خانواده است. وقتی زن و شوهر با هم رابطه خوبی ندارند یا مشکلات روانی جدی دارند، قبل از درمان مشکل بچهها یا حداقل همزمان با درمان مشکل بچه ها، باید مشکلات پدر و مادر را درمان کرد.
یکی از جنبههای مهم درمان مشکلات فرزندان، تغییر انتظارات، نگرشها و باورهای والدین است. عده زیادی از والدین انتظارات غیر واقع بینانهای از فرزندان خود دارند. آنها از فرزندان خود انتظار دارند اهل مشارکت، کمک کردن و مداخله باشند. این گونه از والدین به سرعت در یکی به دو کردن فرزندان خود مداخله میکنند و در نتیجه ناخواسته جنگ و دعوای بچهها را تقویت میکنند.. بنابراین این دست والدین باید یاد بگیرند دعواهای غیر جدی بچهها را نادیده بگیرند و به بچهها یادبدهند خودشان مسائل را حل کنند.
پدر و مادر همچنین باید رک و پوست کنده به فرزندان خود بگویند از آنها انتظار چه رفتاری را دارند و دوست دارند در خانه چه اصولی رعایت شود. والدین باید بدانند که بچهها با هم فرق دارند و مساوات به معنای یک شکل برخورد کردن با بچهها نیست بلکه معنایش این است که باید به فراخور حال و روز هر یک از فرزندان خود برای آنها وقت بگذارد و به آنها توجه کنند و امکانات خانواده را در اختیار او بگذارند.
اگر خودتان با خواهر و برادرتان رابطه صمیمانهای داشته باشید، میتوانید بهترین الگو برای فرزندان تان باشید؛ بنابراین علاوه بر داشتن یک حامی، راه را برای داشتن یک خانواده سالم هموارتر کرده اید.