گفتگوی ویژه؛
حمایت مجلس از جهش تولید شرکتهای دانش بنیان
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه حمایتها نباید موجب کم کاری و تنبلی شرکتهای دانش بنیان شود، افزود: این حمایتها باید در جهت بهبود کیفیت و کاهش قیمت محصولات دانش بنیان و رقابت پذیری آنها باشد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای سیدمحسن دهنوی در ادامه برنامه گفتگوی ویژه خبری درباره مصوبه مجلس در زمینه جهش تولید دانش بنیان با اشاره به اینکه ادبیات اقتصاد دانش بنیان و تولید ثروت از دانش در دهه هشتاد از سوی شخص مقام معظم رهبری مطرح شد، افزود: شاید کمتر از ۱۰۰ شرکت دانش بنیان در کشور داشتیم، اما با حمایتهای مقام معظم رهبری این موضوع به گفتمان تبدیل شد و اکنون حدود ۷ هزار شرکت دانش بنیان داریم و از این سخن میگوئیم که این شرکتها سهمی از اقتصاد کلان کشور را داشته باشند.
او با تجلیل از حمایتهای مقام معظم رهبری اضافه کرد: پس از سال ۱۳۸۸ و ۱۳۸۹ عملاً قانونی را برای حمایت از حوزه اقتصاد دانش بنیان نداشتیم، اما فروردین سال ۱۴۰۰ کلیات قانون تولید و اقتصاد دانش بنیان در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و شورای نگهبان از آن ایراداتی گرفت و در اسفند رفع ایراد شد و دوباره به شورای نگهبان رفت که قرار است در نخستین جلسه این شورا در فروردین امسال بررسی میشود و امیدواریم این قانون نهایی و ابلاغ شود.
آقای دهنوی افزود: در این قانون بسیاری از زیرساختهای مورد نیاز از جمله حمایتهای مالی و حقوقی دیده شده است.
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این پرسش که آیا در این مصوبه به تسهیل تجاری سازی محصولات دانش بنیان توجهی شده است؟ گفت: در این قانون تلاش کردیم نکات مورد نیاز را مصوب کنیم.
او اضافه کرد: از دوره شکل گیری اقتصاد دانش بنیان در کشورمان عبور کردیم و در حال ورود به مرحله بلوغ هستیم؛ در این مرحله، این شرکتها باید سهمی از اقتصاد و تولید محصولات مورد نیاز مردم را بر عهده بگیرند و صنایع بزرگ ما باید دانش بنیان شوند.
آقای دهنوی با طرح این پرسش که به رغم همه حمایتهایی که جمهوری اسلامی در این سالها از صنعت خودروسازی کرد و برغم همه حمایتهایی که شخص مقام معظم رهبری از صنعت خودرو سازی کرده اند چرا مردم ما از صنعت خودروسازی ناراضی هستند؟ گفت: صنعت خودروسازی کشورمان دانش بنیان نیست و هیج نوآوری و خلاقیتی در آن نیست.
او تاکید کرد: دانش بنیان شدن صنایع بزرگ یعنی این که صنعت خودرو به دانش جوانان ین کشور متکی شود و در زمینه معادن و صنایع نفت و گاز کشور هم این گونه است.
آقای دهنوی با بیان اینکه یکی از مهمترین مسئلههایی که شرکتهای دانش بنیان با آن مواجه بودند، شرکت در مناقصات و خریدهای مربوط به دولت است، افزود: اکنون یکی از مهمترین مسائل، بازار و بازاریابی است؛ شرکتهای دولتی و حاکمیتی در برخی اوقات ترجیح میدهند خارج از کشور خرید کنند.
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: در مصوبه مجلس حمایتهایی در این زمنیه برای شرکتهای دانش بنیان داخلی دیده شده است.
آقای دهنوی گفت: در مصوبه مجلس، شورایی را در دولت پیش بینی کردیم به عنوان شورای راهبری دانش بنیان کشور که رئیس جمهور رئیس آن است و معاون علمی و فناوری رئیس جمهور، نائب رئیسی و دبیرخانه آن را بر عهده دارد.
او افزود: با تشخیص این شورا و کارشناسی آن، خرید تجهیزاتی از خارج که مشابه آن در داخل تولید میشود ممنوع میشود.
عضو هیئت رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه حمایتها باید به گونهای باشد که موجب کم کاری و تنبلی شرکتهای دانش بنیان نشود، افزود: این حمایتها باید در جهت افزایش کیفیت و کاهش قیمت محصولات دانش بنیان و رقابت پذیری آن باشد.
آقای دهنوی با اشاره به اینکه حدود ۳ میلیون جوان تحصیل کرده متخصص در کشور داریم از آنها خواست وارد حوزه تولیدات دانش بنیان شوند و از این فرصت استفاده کنند.
او در پاسخ به این پرسش که چه ضمانت اجرایی در مصوبه مجلس درباره جهش تولید دانش بنیان دیده شده است؟ گفت: وظیفه اصلی ما در مجلس پیگیری اجرای قانون است.
آقای دهنوی افزود: در بسیاری از موارد یکی از موانع اجرای قوانین، تعارض منافع است و مجلس باید در این موارد ورود و با آن مقابله کند تا مشکلات حل شود.