حال و هوای نوروزی در افغانستان
همزمان با آمدن سال جدید، میادین و جادههای شهر کابل، رنگ و بوی بهاری به خود گرفته است، شهرداری کابل در چند روز گذشته چندین طرح زیبا را در میادین و خیابانهای این شهر بهره برداری کرده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از کابل؛ همزمان با آمدن سال جدید، میادین و جادههای شهر کابل، رنگ و بوی بهاری به خود گرفته است، شهرداری کابل در چند روز گذشته چندین طرح زیبا را در میادین و خیابانهای این شهر بهره برداری کرده است.
قاری، ولی گل جواد رئیس خدمات فرهنگی شهرداری کابل در گفتگو با خبرگزاری صداوسیما گفت: شهرداری کابل تلاش کرده است برای زیبایی هرچه بیشتر شهر از تصاویر مختلف در قالب «بیلبورد» و طرحها استفاده کند.
مردم افغانستان در حالی به استقبال بهار رفته است که دیگر در آسمانش از غرش هواپیماها و در جاده هایش از تانکهای نظامیان آمریکایی خبری نیست.
معاون خدمات فرهنگی شهرداری کابل در این خصوص میگوید: بهار، فصل آغاز کار و فعالیت و تولد دوباره طبیعت است و ما باید به مردم خود امیدواری بدهیم که بهار را با همه زیبایی هایش در زندگی خود جای دهند و آن را گرامی بدارند.
هر چند با آمدن بهار، شهر کابل زیباتر شده است، اما آثار دو دهه جنگ، اشغال و آوارگی همچنان باقی است، از کار و کاسبی ماهی و سبزی فروشها میتوان فهمید که امسال جیب مردم افغانستان خالی است.
فروشنده ماهی و سبزی نوروزی به خبرنگار خبرگزاری صداوسیما گفت: کار و کاسبی ما در مقایسه با گذشته کسادتر شده است، زیرا مردم وضعیت اقتصادی خوبی ندارند و فقط کسانی که علاقه زیادی به ماهی دارند آن را خریداری میکنند.
اما نوروز امسال فرصت خوبی را برای شهروندان افغانستان فراهم کرده است تا به سفر بروند، ناامنیها در جادههای افغانستان تقریبا از بین رفته است.
با این حال امسال به نظر میرسد از جشنهای عمومی در این کشور به ویژه در شهر مزارشریف که افغانها آن را زادگاه نوروز میدانند، خبری نیست.
طالبان که تاکنون هیچ کشوری دولت آنها را به رسمیت نشناخته است اعلام کرد؛ مردم میتوانند نوروز را جشن بگیرند، اما جشنهای عمومی برگزار نخواهد شد.
برافراشتن پرچم نوروز یا مراسم «جهنده سخی» در شهرهای مختلف این کشور از جمله در مزارشریف، جشن «گل سرخ» در شهر مزارشریف و بردن هدیه «نوروزی» به خانوادههای تازه عروس از دیگر آداب و رسوم مردم افغانستان است، این مراسم به گونهای است که مقداری ماهی و همچنین «جیلبی» (زلوبیا) به همراه لباس یا طلا از سوی خانوادههای داماد در مراسمی با حضور زنان فامیل به خانوادههای عروس در آستانه روزهای نوروز برده میشود.
دید و بازدید خانوادهها در ایام نوروز و رفتن به خانه بزرگان فامیل، رسم معمول مردم افغانستان در نوروز و سال نو است، خانوادههای افغان سال نو خود را با پیام تبریکی به همدیگر آغاز میکنند.
تهیه «هفت میوه» در میان خانوادههای افغانستان در نوروز و سال نو مرسوم است، خانوادهها هفت نوع خشکبار از جمله «دو نوع کشمش قرمز و سیاه، گردو، پسته، بادام، سنجد و خشکه زردالو» را یک یا دو روز قبل در آب میاندازند و با آن از میهمانان نوروزی پذیرایی میکنند.
در سالهای گذشته نوروز در افغانستان به مدت دو روز تعطیل رسمی و سراسری بود، اما امسال طالبان گفته اند؛ برنامه رسمی برای نوروز تدارک دیده نشده است و از تعطیلات نوروزی هم خبری نیست.