پخش زنده
امروز: -
بنیاد علوی با اجرای طرح محرومیت زدایی در دیشموک، در دیشموک این منطقه را در مسیر پیشرفت و توسعه قرار میدهد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کهگیلویه و بویراحمد سفیران پیشرفت در هوای سرد زیر صفر درجه و گرمای تابستان باز تمام هم و غمشان آبادانی روستاها و لبخند مسرت آمیز بر لبان کودکان آفتاب سوخته و مادرانی که دستانشان تاول زده بوده و اینگونه است در ایران اسلامی جهادگرانی امروز وجود دارند که ایثار و عشق و فداکاری را معنا میکنند.
از اهداف مهم بنیاد علوی ایجاد تغییر نگرش در بین مردم و نقاط محروم برای مشارکت و هم افزایی در طرحهای عمرانی بنیاد علوی است و بخش دیشموک از توابع شهرستان کهگیلویه به عنوان یکی از مناطق محروم و کم برخوردار مورد توجه بنیاد علوی در استان قرار گرفته است.
حال طی هفتههای گذشته و ماههای قبل شاهد اقدامات بینظیر بنیاد علوی جهت رفع محرومیت این منطقه بودهایم که با توجه به شدت محرومیت آن بنیاد تمام توان و تلاش خود را برای رفع محرومیت در منطقه به ویژه روستاهای محرومتر آن به کار گرفته است.
مسئول نهاد آبادانی و پیشرفت دیشموک گفت: برای تقویت باور و اعتماد مردم نسبت به برنامههای توسعه محور بنیاد علوی از شاخصههایی چون شناسایی و استفاده از ظرفیتهای شناخته شده و مغفول مناطق، توانمندسازی جوامع محلی، ترغیب مردم برای مشارکت حداکثری در طرحها، ایجاد اشتغال پایدار روستایی، آموزش و استفاده میشود.
اسفندیار مختاری افزود: بنیاد علوی برای تحقق برنامههای خود نیازمند مشارکت عمیق مردم و مسوولان آن منطقه است که این هم افزاییها منتج به رشد و شکوفایی پایدار مناطق محروم میشود.
برنامهریزی بنیاد علوی برای محرومیت زدایی از شهر دیشموک در کهگیلویه
بخش دیشموک یکی از بخشهای محروم استان کهگیلویه و بویراحمد است و با بیش از ۲۳ هزار نفر جمعیت در فاصله ۸۵ کیلومتری دهدشت مرکز شهرستان در مرز خوزستان واقع شده است و عمده شغل مردم این منطقه علیرغم وجود رودخانه های پرآب و زمین های وسیع و آب و هوای مطلوب کشاورزی و دامپروری به صورت سنتی است که به دلیل موقعیت جغرافیایی و سخت گذر بودن به یکی از مناطق هدف بنیاد علوی برای توسعه قرار گرفت . ۸۶ روستای بزرگ و کوچک بخش دیشموک در محاصره سنگ ها، صخره های کوهستانی و جنگلهای انبوه بلوط محاصره شده است و از نعمت راه ارتباطی و دسترسی مناسب محروم هستند به گونه ای که هر از گاهی شاهد تیتر هایی مبنی بر ترک تحصیل دانش آموزان دختر و پسر ابتدایی به دلیل نبود راه ارتباطی مناسب برای رفتن به مدرسه هستیم.
این در حالی است که طبیعت بکر و کوهستانی، کوه های سر به فلک کشیده، چشمه های جوشان، دره های عمق و جنگلهای بلوط که از مواهب توریستی منطقه دیشموک است چندان برای مردم این منطقه موثر واقع نشد. دیشموک به دلیل وسعت جنگلهای بلوط آن و آب و هوا سرد و معتدل نقش مهمی در ریه های تنفسی جنگلهای زاگرس دارد و هفت هزار هکتار زمین کشاورزی در این منطقه وجود دارد که تماماً بصورت دیم زیر کشت گندم و جو است و در کنار آن ۳۸۰ هکتار باغ میوه هم هست که عمدتاً گردو، سیب، انگور، هلو و شلیل در آنها کشت میشود.
شرنگ رنگ، رودسه، آجم، رودریش و سبزمیر از مهمترین مناطق این بخش هستند که از محرومیت عمیق رنج می برند و بیشتر این روستاها از امکانات اولیه بهداشتی ، رفاهی و فرهنگی محروم هستند اگر چه طی این سالها برنامه خوبی برای محرومیت زدایی این منطقه از سوی دولت اجرایی شد ولی نبود راه ارتباطی و بن بست بودن بیشتر مسیرهای روستایی توسعه را با مشکل مواجه کرده است.
صبحان فرزان از اهالی منطقه آجم در بخش دیشموک گفت؛ یکی از اهالی این منطقه که دارای بیش از ۲ هکتار زمین برای توسعه باغبانی است حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
وی با اشاره به اینکه در نخستین بارندگی ارتباط مردم این روستا با آن سوی رودخانه قطع می شود گفت: درخواست اصلی مردم این منطقه همکاری بنیاد علوی در احداث پل بر روی رودخانه است.
فرزان عمق محرومیت در منطقه آجم را با توجه به ظرفیت های بالقوه این منطقه غیرقابل قبول دانست و گفت: برنامه ریزی بنیاد علوی برای احیا و توسعه این ظرفیت ها تا حدود زیادی این منطقه را از محرومیت خارج می کند.
وی به سه هکتار اراضی کشاورزی خود در این منطقه اشاره کرد و گفت: درصورت حمایت بنیاد در راستای ارائه تسهیلات این اراضی به باغ تبدیل خواهد شد.
روح الله پرتو؛ دامدار و کشاورز ساکن این منطقه نیز با بیان اینکه از ظرفیت های کشاورزی منطقه آجم تاکنون به نحو احسن استفاده نشد تصریح کرد: می طلبد علاوه بر بهسازی راه ارتباطی توسعه کشاورزی و باغبانی در این منطقه مستعد در اولویت بنیاد علوی قرار گیرد.
بن بست راه های ارتباطی
بخشدار دیشموک با بیان اینکه یکی از مشکلات اساسی بخش محروم دیشموک محصور بودن و نبود راه ارتباطی مناسب است گفت: چهار رودخانهی پر آب گندمکار، لیراب، آجم و رود فارتق و چشمهی آب معدنی همیشه خروشان در این منطقه وجود دارد که نبود راه ارتباطی مناسب مانع اصلی توسعه و حضور سرمایه گذاران در این بخش است.
صفا حبیبی فر اعتبارات قطره چکانی را برای برون از محرومیت دیشموک کافی ندانست و گفت: برای حل مشکلات منطقه باید بودجه و اعتبارات ویژهای در نظر گرفته شود.
بخشدار دیشموک معدن نیترات روستای لیراب را یکی از بزرگترین معدن نیترات کشور دانست و اظهار داشت: به دلیل وجود راه ارتباطی نامناسب راه درازی برای فعال شدن آن باقی مانده است.
وی اضافه کرد: سه جاده منتهی به شهر دیشموک از سمت دهدشت، خوزستان و چهارمحال بختیاری به دلیل عرض کم، پیچ و خم زیاد و کوهستانی بودن دسترسی مردم به شهرهای اطراف را به خصوص در فصل زمستان با مشکل مواجه می کند.
توسعه راه های دیشموک در دستور کار راه و شهرسازی
مدیرکل راه و شهرسازی کهگیلویه وبویراحمد گفت: کار مطالعات احداث بزرگراه باشت ـ چرام، قلعه رئیسی ـ دیشموک و باغملک به استان خوزستان که به مسر تنگ چویل دیشموک معروف است در حال انجام است.
پژمان نیکاقبالی اظهار داشت: این مسیر ۲۴۰ کیلومتری به سه قطعه ۸۰ کیلومتری تقسیم شد که با تخصیص اعتبار لازم عملیات اجرایی آن آغاز می شود.
وی تصریح کرد: با اجرای این طرح بخشهای محروم چرام، باشت، قلعه رییسی، بخش محروم دیشموک و حتی خود شهرستان باغملک استان خوزستان از بنبست خارج می شود.
سند توسعه دیشموک از سوی بنیاد تدوین و اجرایی می شود
معاون بنیاد علوی آبان سال ۹۹ در حاشیه معارفه مسوول قرارگاه پیشرفت و آبادانی بنیاد علوی در دیشموک گفت: ۷۰ میلیارد ریال برای اجرای طرح های عمرانی، فرهنگی و اقتصادی در منطقه دیشموک در نظر گرفته شد.
سید فرهاد قادریان با اشاره به تشکیل ستاد پیشرفت در سطح شهرستان با حضور مسوولان و نخبگان بخش و شهرستان افزود: کانونهای پیشرفت در روستاها و محلات شهر دیشموک مهمترین نقش را در محرومیت زدایی دارند.
معاون بنیاد علوی گفت: ستاد پیشرفت مستقر در بخش و کانونهای پیشرفت روستاها و محلات اسنادی را تهیه خواهند کرد که اسناد پیشرفت توسعه و آبادانی روستاها و محلات خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: از تجمیع این اسناد در سطح روستاها و محلات و اسناد بالادستی در سطح شهرستان و بخش سند جامع آبادانی و پیشرفت دیشموک تهیه خواهد شد.
همکاری مسئولان اجرایی با بنیاد تقویت شود
مسئول نهاد آبادانی و پیشرفت دیشموک گفت؛ مهمترین ماموریت بنیاد علوی در مناطق کم برخوردار محرومیت زدایی و خودکفایی است.
دبیر نهاد پیشرفت و آبادانی بنیاد علوی دیشموک پیش از خطبههای نماز جمعه این شهر گفت: امروز نخبگان، فرهنگیان، بازاریان نقش بسیار مهمی برای پیشرفت منطقه دیشموک و رفع خرده فرهنگهای غلط برای توسعه این منطقه دارند.
اسفندیار مختاری با بیان اینکه محرومیتها در زمینههای مختلف فرهنگی، اقتصادی، زیرساختی و عمرانی است افزود: منطقه دیشموک دارای نیروهای توانمند بسیار برای پیشرفت و توسعه است که این امر نیازمند همت مردم و همراهی مسؤلان است.
مختاری باتشریح عملکرد یکساله بنیاد علوی در بخش دیشموک گفت: اهدای ۱۵ دستگاه اکسیژن ساز برای مقابله با بیماری کرونا، تکمیل بخش رادیولوژی شهر دیشموک ، حمایت از ۵۶۰ مادر باردار و ۳۰ بیمار زمین گر، تجهیز مراکز بهداشتی و درمانی بخش دیشموک از جمله خدمات این بنیاد در حوزه سلامت بوده است.
مختاری با بیان اینکه حمایت از زنان شیرده، برگزاری دورههای طب سنتی و خریداری آمبولانس از دیگر خدمات بنیاد علوی در حوزه بهداشت و درمان در بخش دیشموک است اضافه کرد: تکمیل مصلای نماز جمعه شهر دیشموک، تعمیر و تجهیز ۱۷ باب مدرسه، تکمیل پارک تپه نور الشهدا، احداث چمن مصنوعی با همکاری شهرداری و شورای شهر، تکمیل جاده گودبن و رودسمه، تکمیل خط انتقال آب شرب با پیشرفت ۷۰ درصدی با مشارکت آبفا از جمله خدمات ارائه شده ابن بنیاد در حوزههای عمرانی و خدماتی در بخش دیشموک است.
وی اصلاح شبکه آبرسانی چهار روستای بخش دیشموک با مشارکت بسبج سازندگی، روکش آسفالت قلعه رئیسی دیشموک، اصلاح مبلمان شهری دیشموک، ساخت ۴۰۰ واحد مسکونی برای مددجویان با مشارکت کمیته امداد و بنیاد مسکن را از دیگر خدمات نهاد پیشرفت و آبادانی بنیاد علوی در این بخش بیان کرد.
دبیر نهاد پیشرفت و آبادانی بنیاد علوی دیشموک خرید یک دستگاه تانکر ۱۴ هزار لیتری برای آبرسانی به روستاها، احداث بوستان علوی، راه اندازی بازاچه صنایع دستی و همچنین تکمیل ساختمان نیمه کاره اداره راه و شهرسازی در شهر دیشموک با هزینه ۳۰۰ میلیون را از جمله خدمات ارائه شده در حوزههای مختلف در بخش دیشموک بیان کرد.
نماینده ی بنیاد علوی با اشاره به خدمات یک سال اخیر این بنیاد در دیشموک اظهار داشت، توزیع کود شیمیایی و ششصد لیتر علف کش، اصلاح نژاد ۱۲ هزار راس دام، ایجاد کارگاههای متمرکز آموزش کشاورزی در سطح شهر دیشموک و روستای درغک از دیگر خدمات بنیاد در حوزهای کشاورزی و دامداری بوده است.
وی یادآور شد در این یکسال گذشته علاوه بر راه اندازی مدرسه ی کسب و کار در شهر دیشموک، توزیع دهها سری جهیزیه بین نوعروسان و برگزاری کارگاه مربی توانمند سازی برای ۴۰ نفر، ۵۰ مشاور خانواده برای کاهش آسیبهای اجتماعی نیز آموزش داده شد و علاوه بر برگزاری مسابقات مختلف ورزشی و کلاسهای استعداد یابی در رشته های مختلف ورزشی با دعوت از مربیان و کارشناسان کشوری در دیشموک برای دانش آموزان هم کلاسهایی در زمینه های مختلف کمک آموزشی و ورزشی برگزار شد.
مختاری از امضای تفاهمنامه با اداره برق کهگیلویه در خصوص اصلاح شبکه برق دیشموک و توسعه آن خبر داد و افزود: در این طرح اصلاح شبکه برق رسانی به روستاهای گراب و بناری با اعتباری بالغ بر ۱۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال اجرا میشود.
دبیر بنیاد پیشرفت و آبادانی در دیشموک از عدم همکاری برخی مدیران کل و مدیران شهرستانی با بنیاد علوی گلایه کرد و گفت: نیاز است برای تسریع در روند اجرایی همه مدیران با بنیاد همکاری لازم را داشته باشند.
مختاری حضور بنیاد علوی در دیشموک را بین یک تا پنج سال ذکر کرد و گفت: محرومیت زدایی از دیشموک نیازمند همکاری مسئولان استانی و شهرستانی در تلاش جهادی است.
محرومیت زدایی از دیشموک شدت بیشتری گرفت
فرماندار پیشین کهگیلویه گفت: بعد از استقرار بنیاد علوی عملیات محرومیت زدایی از دیشموک شدت بیشتری گرفت و از محل اعتبارات سال ۱۴۰۰ و بنیاد علوی ۱۱ هزار ۵۱۰ میلیارد ریال به طرحهای عمرانی این بخش اختصاص یافت که از این میزان ۷۰۰ میلیارد ریال برای اجرای طرحهای عمرانی، زیرساختی و رونق بخش دیشموک اختصاص داده شد.
کریمی نژاد تصریح کرد: با انعقاد تفاهمنامه با بنیاد علوی تامین آب آشامیدنی شهر دیشموک نیز اجرایی خواهد شد و برای ساخت پل رودسِمه و ساخت جاده دَم روداَیُک از محل ماده ۲۳ بودجه سال جاری ۱۲۰ میلیارد ریال تخصیص داده شد.
کریمی نژاد اضافه کرد: با اجرای این طرح و همکاری بنیاد بخش زیادی از روستاهای دیشموک از محرومیت خارج خواهند شد.
فرماندار پیشین کهگیلویه با اشاره به عملکرد ضعیف برخی مدیران شهرستانی و استانی و همکاری ضعیف با مجموعه بنیاد علوی در راستای محرومیت زدایی دیشموک تصریح کرد: تعامل مسئولان با بنیاد علوی باید در اولویت کار مسئولان باشد.
سند توسعه ۷۵ روستای بخش محروم دیشموک تدوین میشود
نماینده عالی دولت در استان کهگیلویه و بویراحمد با همراهی جمعی از مدیران کل استانی روز جمعه بیست اسفند به بخش محروم دیشموک سفر کرد تا از نزدیک این بخش محروم، شرایط زندگی مردم، زیرساختها، وضعیت بهداشتی، شرایط اقتصادی و معیشتی و نیز مشکلات آنها را به صورت میدانی بررسی کرده و برای رفع معضلات عدیده این بخش پرجمعیت، دستورات لازم را صادر کند.
محرومیت، ضعف زیرساختهای اولیه بهخصوص جادههای ارتباطی بخش دیشموک آنچنان بود که احمدزاده، استاندار کهگیلویه و بویراحمد تحت تأثیر قرار گرفت در جلوی دوربین خبرنگاران و رسانهها ناگهان به گریه افتاد و این گریه به تیتر یک برخی از خبرگزاری های داخلی و خارجی تبدیل شد.
معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد هدف از این سفر را بررسی مشکلات و پتانسیلهای توسعه دیشموک با هدف ارتقای درآمد در هفتاد و پنج روستای محروم عنوان کرد.
برای اعتبارات تسهیلات تکلیفی، مشاغل خانگی و تبصره 16 و 18 اشتغال روستایی و عشایری برنامهریزی میشود
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد نیز در اینباره گفت: این سفر با تأکید استاندار جهت شناسایی ظرفیتهای بخش دیشموک در قالب جهتدهی اعتبارات تسهیلات تکلیفی، مشاغل خانگی و تبصره ۱۶و ۱۸ اشتغال روستایی و عشایری برنامهریزی میشود.
حمیدرضا واعظی با اشاره به تشکیل تعاونیهای کشاورزی در این بخش، عنوان کرد: با تشکیل شرکتهای پشتیبان، تشکیل تعاونیهای عام را در این منطقه برنامهریزی کرده تا باتوجه به ظرفیتهای منطقه، مسیری جهت سرمایهگذاری و اجرای طرحهای خوداشتغالی پاسخگوی نیاز مردم باشد.
امام جمعه دیشموک با اشاره به عمده مشکلات بخش دیشموک، گفت: عمده مشکلات بخش دیشموک، نبود راههای ارتباطی مناسب، نبود پل ارتباطی بر روی رودخانههای خروشان و فعال نبودن طرح هزار هکتاری پمپاژ رودسمه به زمینهای کشاورزی دلی اسفندان است.
حجتالاسلام علیاکبر راوند عنوان کرد: خواستار نظارت مستقیم استاندار بر حسن اجرای طرحهای بخش دیشموک بوده تا با دستور و نظارت ایشان شاهد خروج دیشموک از بنبستها باشیم.
وی با اشاره به ضرورت ایجاد سد بالیاب، خاطرنشان کرد: با اجرای این سد زمینهای حاصلخیز دیشموک رونق گرفته و زمینه تبدیل این منطقه به قطب گردشگری در جنوب کشور فراهم شود.
برپایه این گزارش، بخش دیشموک در شهرستان کهگیلویه تنها شهر سردسیری این شهرستان در شمال غربی استان کهگیلویه و بویراحمد و در دل رشته کوههای سر به فلک کشیده زاگرس قرار گرفته است.
همکاری نهادهای دولتی با بنیاد در رفع مشکلات ضروری است
مسئول بنیاد علوی دیشموک در بازدید از منطقه آجم با اشاره به مشکلات این منطقه از جمله نامناسب بودن جاده دسترسی، نوسانات برق و آب آشامیدنی گفت: برای بهسازی راه های عشایری این منطقه ۹ میلیارد ریال از سوی بنیاد هزینه خواهد شد.
سرگرد اسفندیار مختاری بیان کرد: علاوه بر بهسازی راه های ارتباطی تجهیز خانه های بهداشت از دیگر اولویت های بنیاد برای توسعه منطقه اجم خواهد بود.
وی از راه اندازی جایگاه پد هوایی برای امداد رسانی بهتر در زمان بحرانی در منطقه رودریش آجم را از دیگر برنامه های بنیاد علوی دانست و گفت: این طرح با همکاری اورژانس هوایی در این منطقه احداث خواهد شد.
مختاری با اشاره به اینکه ظرفیت های خوب منطقه آجم از جمله کشاورزی و گردشگری افزود: از این ظرفیت ها برای توسعه این منطقه به نحو احسن استفاده نشد.
وی بر همکاری لازم همه مسئولان در راستای برطرف شدن مشکلات منطقه اجم با بنیاد علوی تاکید کرد.
نویسنده: محمدجعفر درزاده