روزهايي تلخ براي صنعت دامپروري در سیستان وبلوچستان
صنعت دامداري ودامپروري سیستان و بلوچستان در آستانه نابودي،عدم حمايتها کار را به جاي رسانده که بسياري ازدامداريها تعطيل شده است
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز سیستان و بلوچستان، صنعت دامداري ودامپروري استان در آستانه نابودي ، عدم حمايتها کار را به جاي رسانده که بسیاری ازدامداریها تعطيل شده وحتي واردات دام هم که روزگاري رونق داشت و ازآن به عنوان منبع تامين گوشت کشور از مرزهاي استان یادمیشد ،حالا به کمترين ميزان خود رسيده است
صنعت دامپروری سیستان و بلوچستان در آستانه نابودی
این استان در گذشته نه چندان دور قطب دامداری و دامپروی بود اما حالا روزگار را به سختی می گذراند و حتی در تامین گوشت مورد نیاز استان هم با مشکل روبه روست .
به گفته سرگزی معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی استان سیستان و بلوچستان ، حدود بیست و هفت هزار تن تولید استان است ، اما براساس سرانه سی پنج هزار تن نیاز سالیانه استان است که نیاز به واردات از استانهای همچوار داریم .
این در حال است که دامداران استان از پرورش سالی هزار و 500 گوساله در استان و تامین 25 درصد گوشت کشور در استان می گویند .
چه بر سر دامداران سیستان و بلوچستان امده است ؟!
اما سوال اینجاست ، چه بر سر دامداران سیستان و بلوچستان امده است که روز به روز دامدار فقیر تر می شود و نسل جدید از دامداری گریزان شده است ؟!
دامداران از بیکاری می گویند و نبود خوراک دام و گرانی و مافیایی که این بین به ضرر دامدار شده است می گویند و منجر به تعطیلی دامداریهای بزرگ در استان شده است .
همه چیز مهیا برای واردات و گشتار دام
به گفته مسئولان استانی : منعی برای واردات دام وجو ندارد !!
مسئولان استانی می گویند هیچگونه منعی برای واردات دام از مرزهای استان وجود ندارد و دامپزشکی هم با تمام توان تلاش دارد در صورت واردات دام توسط تجار ، گوشت سالم به شهروندان تحویل دهد .
به گفته سرگزی معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی استان سیستان و بلوچستان ،" متقاضی وقتی که درخواست بکند در همان روز مجوز لازم توسط سازمان جهاد کشاورزی وارد می شود ".
مدیرکل دامپزشکی استان می گوید : در سال های قبل با توجه به شرایط ورود دام از مرزهای شرقی اداره کل دامپزشکی و سایر دستگاه های مرتبط به همراه سازمان دامپزشکی کشور به فکر ساماندهی واردات دام افتادند.
حسینی افزود: زیرساخت های لازم از جمله ۱۰ کشتارگاه صنعتی با ظرفیت کشتار هزار و ۸۰۰ راس دام سنگین و سه هزار و ۵۰۰ راس دام سبک در هر روز، قرنطینه های مرزی با ظرفیت هر دوره بیش از ۴۶ هزار راس دام و همچنین بالای سی واحد بسته بندی گوشت قرمز با ظرفیت سالیانه نزدیک به صد هزار تن گوشت توسط بخش خصوصی ایجاد شد.
وی بیان داشت: با توجه به اینکه یک استان ورودی هستیم و بعنوان سد دفاعی نیاز است تا از نظر امکانات تشخیصی به روز باشیم، به همین دلیل تجهیزات به روزی از طرف سازمان دامپزشکی کشور تامین شده است.
مدیرکل دامپزشکی استان گفت: سیستان و بلوچستان جزو پنج استان در سطح کشور در خصوص تشخیص بیماری استراتژیک تب برفکی است و تنها استانی است که با مرکز تشخیص سازمان دامپزشکی کشور در تشخیص بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو نفش ایفا می کنند.
حسینی در ادامه اظهار داشت: در مجموع در استان از نظر مباحث تشخیصی و کنترلی هیچ مشکلی نداریم و از این رو در حال حاضر در بحث دستورالعمل ها و ضوابط ورود دام هیچ ممانعتی نیست و تمامی ضوابط موجود در بحث ورود دام کشتاری، دام پرواری و دام مولد موجود است و برای واردات اینگونه دام ها از مرزهای شرقی مانعی وجود ندارد.
این در حالی است که واردات دام از مرزهای سیستان وبلوچستان کاهش یافته است .در پیگیری این موضوع از مسولان استانی باخبر شدیم که میزان دامهای وارداتی برای تامین گوشت کشور به پایین ترین رقم خود رسیده است موضوع را از سازمان جهاد کشاورزی استان پیگیری کردیم.
معاون بهبود تولیدات دامی جهادکشاورزی استان در این خصوص گفت: در استان ۲۱۳ هزار راس دام سنگین(شامل گاو، گوساله و شتر) و دومیلیون ۷۷۰ هزار راس دام سبک(گوسفند و بز) داریم.
سرگزی بیان داشت: سیستان و بلوچستان حدود ۲۷ هزار تن تولید گوشت دارد و بر اساس سرانه ۳۵ هزار تن نیاز گوشت استان است که مازاد نیاز از استان های همجوار تامین می شود.
سرگزی در خصوص واردات دام از مرزهای شرقی گفت: مجوزهای مربوطه در سازمان جهاد کشاورزی و دامپزشکی کاملاً نهادینه شده و هیچ منعی برای درخواست کننده وجود ندارد و به روز مجوزها صادر می شود، اما واردات دام نه تنها از مرزهای این استان بلکه از سایر مرزها نیز به حداقل رسیده است و برخی از استان ها دام مازاد دارند که در استان های مانند سیستان و بلوچستان به فروش می رسد.
این استان تجربه چندین ساله واردات دام از کشورهای همسایه را دارد و تمام زنجیره تولید نیز اماده است اما اینکه چرا استقبالی نمی شود سوالی است که در این استان برای آن جوابی پیدا نمی شود .
در سالهای 1389 و 1390 درصد قابل توجه ایی از نیاز گوشت کشور از طریق واردات دام از طریق مرزهای این استان تامین می شود اما وارد کنندگان دام که اکثرا مرزنشین بودند از نبود حمایت های لازم گله دارند .
میرشکار سرپرست معاون حسابرسی زابل می گوید : در این سالها به جهت مصوبه هیات وزیران و تنظیم بازار ، دامداران ضربه بزرگی خوردند که نتوانست حق آنها را بگیرد
برای اینکه مشکل اصلی را پیدا کنیم به سراغ دامداران استان رفتیم،
محمد علی ریگی ، وارد کننده دام زنده از کشور پاکستان درباره مشکلات پیش روی افراد برای واردات دام و همچنین صنعت دامپروری استان گفت.
وی میگوید : ما می توانیم دام زنده از کشورهای همسایه وارد کنیم واز سویی توان تامین گوشت مورد نیاز کشور را داریم ولی آنچه که سنگ جلوی پا ما انداخته برآورد مالیاتهای سنگین است.
ریگی که تمام سرمایه اش را برای این کار گذاشته گفت: در سال های 89 و 90 بر اساس مصوبه هیات دولت و به جهت تنظیم بازار اقدام به واردات دام از پاکستان کردیم که پس از واردات و گذراندن مراحل قرنطینه دام در کشتارگاه های استان ، دام کشتار و گوشت برای تنظیم بازار تحویل دولت شد اما حالا مالیات هایی سنگین برای ما برآورد شده که این موضوع باعث شده تا جرات ادامه کار را نداشته باشیم را که باید کار واردات دام از روی اصول باشد مگر ورود دام چقدر برای وارد کننده سود آور است که باید چند جا مالیات پرداخت کنند.
عبداالله برناورد یکی د
یگر از واردکنندگان دام در شهرستان هیرمند نیز می گوید: در سال های اخیر اقدام به واردات دام کردیم اما براورد مالیات های سنگین باعث شده تا ادامه فعالیت برای ما غیرممکن باشد، در اعتراض به این موضع در کلیه کمسین ها شرکت کردیم اما کسی توجهی به مشکلات ما نکرد.
وی ادامه داد: ما مرزنشین و دارای کارت پیله وری هستیم و متاسفانه در سیستم اداری اداره دارایی زابل به عنوان تاجر محسوب می شویم و در آمد ما شاید سالیانه چهل میلیون تومان باشد اما برآورد مالیاتی چندین میلیارد تومان صورت گرفته است آن هم در سیستانی که در آستانه نابودی است و این موضوع راهکاری بجر مهاجرت به شهرهای دیگر برای ما باقی نمی گذارد.
پیگیر مشکل واردکنندگان از طریق معاونت حسابرسی زابل شدیم، سرپرست معاونت حسابرسی زابل گفت: اگر مودیان مالیاتی تکالیف قانونی مربوط به شغل مالیاتی خودشان را به موقع انجام دهند از تخفیفات و حمایت های قانونی بهره مند خواهند شد.
میرشکار افزود: اگر وارد کننده ای اظهار نامه مالیاتی واردات را به صورت کامل و به موقع تکمیل و به ادارات امور مالیاتی و حوزه های مالیاتی به صورت الکترونیکی تسلیم کند، می تواند از مزایای قانونی استفاده کنند.
وی بیان داشت: واردات کنندگان اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول رعایت یک سری از قوانین هستند و ملزم به ارایه مستندات قانونی به صورت کامل به ادارات مالیاتی برای محاسبه مالیات هستند و مهمتر از همه باید دارای دفاتر و اسناد و مدارک هم باشند در غیر اینصورت نمی توانند از تسهیلات قانونی استفاده کنند.
میرشکار ادامه داد: در سال ۸۹ و ۹۰ بر اساس مصوبه و مجوز هیات دولت برای تامین تنظیم بازار گوشت کشور واردات از طریق مرز پاکستان و افغانستان انجام شد، پس از آن بر اساس استنادات و مدارک بازرس سازمان بازرسی مستقر در سازمان مالیاتی کشور و اطلاعات دریافت شده از طریق گمرک مطالبه مالیات برای واردکنندگان دام در این دو سال انجام شد.
معاونت حسابرسی اداره امور مالیاتی زابل افزود: از آنجایی که مصوبه تنظیم بازار هیات دولت فاقد استنادات قانونی مبنی بر امکان استفاده از تسهیلات و بخشودگی جرایم و یا پرداخت مالیات به صورت اقساط بود، امکان اقدام خاصی وجود نداشت و برآورد مالیات برای این افراد انجام شد و وارد کنندگان نیز اعتراضاتی داشتند، اما چون مستندات قانونی محکمه پسندی نداشتند باز هم مشمول پرداخت با رقم های بزرگ مالیات شدند.
میرشکار بیان داشت: به این واردکنندگان به جهت مصوبه هیات وزیران برای تنظیم بازار گوشت ضربه بزرگی وارد شد، استانداری و هیچ دستگاه دیگری هم نتوانست حق آنها را پیگیری کند و این افراد در آن سالها از شهرهای زاهدان، زابل، زهک، میرجاوه، خاش، سراوان، پیشین اقدام به وارد دام کردند.
حالا سنگهای بزرگی که مسئولان استانی پیش پای تولید کنندگان و وارد کنندگان دام قرار دادند باعث شده که هزاران شغل در این استان نابود شود که جبران ان کاری سخت و دشوار است .
در این استان بیش از سه میلیون راس دام سبک و سنگین وجود دارد که در صورت حمایت می تواند بخش عمده ایی از گوشت کشور را تامین کند .
گزارشگر : رحمت الله دهمرده
دبیر : مرضیه کیخا